Czytam sobie właśnie*, jak to moi różni przodkowie on onemu młyn alboli zagrodę sprzedawali za ileśtam grzywien monety y liczby polskiey, każdą grzywnę rachując po czterdziesci y osm groszy monety polskiej teraznnieyszej, co mnie dziwi wielce. Albowiem wydawało mi się, a pewnie źle, że grzywna obliczeniowa zniknęła z użycia jeszcze w wieku XVI, a tutaj dochodzę do zapisków z początku lat 90 XVII w.** i oni dalej tej grzywny się trzymają. Pojawił się dopiero jeden zapis w złotówkach z 1687 i jeden, w którym grzywna jest liczona po "złotym i groszy osmnaście" z 1691. Stąd też moje dwa pytania:
1. Kiedy naprawdę grzywna wyszła użycia? Koniec XVII w. to reguła czy jakiś lokalny anachronizm?
2. Kiedy oni piszą o groszach polskich monety polskiej teraznieyszej, to mają na myśli monetę srebrną, nie? Nie spotkałem żadnego zapisu o tym, że dana transakcja była przeprowadzona w koprowinie, od której naliczano jakieś aggio (być może do poważnych transakcji jak powyższe po prostu boratynkami się nie płaciło?)
* Księga sądowa wsi Wysoka k/Łańcuta 1665-1792, oprac. A. Techmański, Księgarnia Akademicka, Kraków, 2017.
** Dalej nie wiem, jak będzie, bo czytam powoli, napawam się językiem i realiami, ale na pewno coś się wyjaśni :-)