|
Marcel
Gość
|
 |
« : 21 Styczeń 2010, 18:26:23 » |
|
Niemam co robić więc pomyślałem że zrobię coś takiego. Zagadka dla TPZN. Dodam że z podwórka zupełnie nie związanego z numizmatyką polską. W ogóle temat tych monet traktowany jest na tym forum prawie po macoszemu  No może Shiver coś skojaży. Kolejna podpowiedź - monety tego typu nie znajdują się aktualnie w obiegu - choć do niedawna były. Podpowiedź 2 - były w obiegu w wiecej niż 2 państwach i nie jest to euro lub dolar wschodniokaraibski.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2010, 19:37:38 wysłane przez Marcel »
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
BAZOR, G.B. LUCIEN (18 JAN 1889 – 1974) Born in Paris and pupil to his father Albert Bazor, Lucien Bazor attended École des Beaux-Arts in Paris and exhibited at the Salon of the Société des Artistes Français and won the Prix de Rome in 1923. He was Chief Engraver at the Paris Mint (Monnaie de Paris), 1930-1958. Designs: Cameroon O/ 50 Fr., 100 F. KM-13, 14. Comoros Islands O&R/ 1 Fr., 2 F., 5 Fr., 10 Fr. KM-4, 5, 6, 7. French Somaliland O/ 1 Fr., 2 Fr., 5 Fr., 10 Fr., 20 Fr. KM-4, 5, 6, 10, 7. Also, coins of Chad, Central African Republic, Equatorial Africa, France, French Equatorial Africa, French Oceania, French Polynesia, French West Africa, French Afars and Isas, Gabon, New Caledonia, Reunion, St. Pierre & Miquelon, Somaliland, Togo, Uruguay, and West African States.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcel
Gość
|
Kurcze, chciałem coś jeszce dodać ale wszystko zostało w pańskiej wypowiedzi zawarte. Serdecznie pozdrawiam. Litera "E" oznacza Kamerun - państwo w którym monety z tą literą na awersie zostały wprowadzone jako pierwsze dla obiegu w krajach Afryki Środkowej. Dla zainteresowanych tematem monet 50 frankowych z centralnej afryki to: "A" - Czad "B"- Republika Środkowoafrykańska "C"- Kongo "D"-Gabon "E"-Kamerun Ten sam system oznaczania monet dla Afryki Środkowej stosowany był również na monetach o nommminale 500 franków CFA.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2010, 21:40:51 wysłane przez Marcel »
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
|
To było proste szukałem po projektancie, wiedząc mniej wiecej czego szukam no i cent - początkowo myślałem że chodzi o centa ale po projektancie wiedziałem już że nie  . Zacząłem od Komorów i Kamerunu itd. Przy okazji poczytałem sobie o nim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcel
Gość
|
Być może troche przeadze ale monety z rewersem projektu Luciena Blazora były jednym z najbardziej rozpoznawalnych symbolów Afryki w owych czasach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 020
Zainteresowania: Literatura numizmatyczna, średniowiecze
|
Zamilkły nasze zagadki: Wrzucę swoją: Podaj wszystkich redaktorów naczelnych Biuletynu Numizmatycznego (od 1965r.).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Mikołaj
TPZN nr 20
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Może nie wszyscy, ale część http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Towarzystwo_Numizmatyczne#W.C5.82adzeR. Kiersnowski (1971-81), S. Suchodolski (1981-87), L. Kokociński (1987-91),  (1991-2007) M. Mielczarek (2007-2011)
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
|
Nie tyle zamilkły co są w innym temacie  To był dodatkowy temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 020
Zainteresowania: Literatura numizmatyczna, średniowiecze
|
Biały Kruku - to są prezesi, a nie redaktorzy naczelni.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Mikołaj
TPZN nr 20
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Fakt, muszę przestać korzystać z telefonu jako laptopa Ma za mały wyświetlacz ( a człowiek czego nie doczyta to dopowie sobie) , niestety w pracy mam zablokowane strony www , w tym TPZNu 
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
Looco
Użytkownik

Poland
|
Zamilkły nasze zagadki: Wrzucę swoją: Podaj wszystkich redaktorów naczelnych Biuletynu Numizmatycznego (od 1965r.). Witam.
Andrzej Piwowarczyk Janusz Sztetyłło Marta Męclewska Borys Paszkiewicz Janusz Kurpiewski Wiesław Kopicki Jerzy Piniński
pozdrawiam Looco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Członkowie TPZN