Aktualności:

• 06 Listopada 2024, 19:35:13

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: JUŻ JEST! Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - SPRZEDAŻ  (Przeczytany 6502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

heniek151

• Stały bywalec
Witam grono koleżeńskie,
zbliża się termin zakończenia prac nad nowym wydaniem katalogowej części pracy poświęconej boratynkom. Tym razem ilość skatalogowanych odmian wyniesie grubo ponad 1000 odmian plus jeszcze bicia berzońskie i lisiankowskie jako taki mały bonus. Zastosowałem nowy sposób pokazania opisów elementów stempli, niektóre mennice i roczniki zostały wywrócone do góry nogami, część monet została pokazana na lepszych zdjęciach.

Dla lepszego oglądu, czego można się spodziewać załączyłem dużo zdjęć z przykładowych stron. Aktualnie książka jest na etapie korekty z mojej strony, a następnie pójdzie jeszcze do jednego korektora. Wbrew pozorom to bardzo ciężki etap przed wypuszczeniem do druku. Książka powinna być gotowa w drugiej połowie września jeśli nie będzie opóźnień ze strony drukarni. Oficjalna premiera stacjonarna planowana jest na giełdzie w hali na Bielanach w Warszawie 8 października, czego sobie i innym życzę i tego terminu będziemy się ze współautorem trzymać.

Dane techniczne:
Format B5,
nakład 500 szt
papier kreda błysk 130g,
okładka twarda,
ilość stron ~488 w zależności od wyników korekty może się zmienić o +-4 strony.
Cena 390 zł.

Zważywszy na ogrom prac wykończeniowych, który mnie czeka przez najbliższy tydzień, mogę nie być w stanie na bieżąco odpowiadać na zapytania. Dyskusję na temat samych boratynek i zmian pragnę zachować na termin już po wydaniu dzieła.

Nagłówki ustawię na nowo dopiero po ostatecznej korekcie (robi się to ręcznie za każdym razem po każdym przeskoku o 1 stronę, a ustawienia sekcji nie zawsze działają jak należy).
PS. Książki nie składam w Wordzie, więc mam więcej roboty ze składem i poprawkami:)

« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2023, 11:57:48 wysłana przez heniek151 »
הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר (Iz. 5,20)

Nowy katalog boratynek: http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,18088.0.html

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
Odp: Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - zapowiedź
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2023, 20:17:15 »
Super informacja, oby się wszystko udało, a 8 października jako oficjalna premiera - chyba lepiej nie można trafić, zaplanowałem urlop w Warszawie w tym czasie. Z wielką chęcią odbiorę osobiście katalog z rąk autorów.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2023, 21:28:28 »
Napiszę jeszcze w tym miejscu, brawo Panowie! :)

Każda kolejna publikacja to ważny przyczynek do rozwoju numizmatyki.
Na facebook'u zamieściłem stosowną informację. Oczywiście jeśli Pan Cezary uważa, że warto coś dodatkowo napisać to proszę o pw.
Norbert

Marienburg

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2023, 22:24:39 »
Gratulacje! Widać ogromny wysiłek, jaki wkładacie w stworzenie katalogu. Jest on bardzo czytelny, a jego graficzne opracowanie robi ogromne wrażenie.
Marcin

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2023, 10:10:11 »
Doskonale :)
Pozdrawiam. zdzicho

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2023, 12:44:18 »
Gratuluję publikacji! Jeśli mogę zwrócić uwagę, to proszę oprócz korekty merytorycznej pamiętać też o korekcie językowej, bo już na szybko widać takie rzeczy, jak "wydawając", "podzielnia" i kilka innych literówek czy usterek gramatycznych. Drobne rzeczy, ale stosunkowo łatwe do usunięcia, a później jak się trzyma książkę w ręku, to jednak razi.

heniek151

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2023, 18:27:06 »
Dziękuję za uwagi dotyczące literówek i błędów. Jako piszącemu trudno jest wyłapać takie drobne rzeczy, stąd też konieczność korekty merytorycznej i językowej drugiej osoby. Sam jeszcze kilka razy przerobię książkę od początku, to może sam coś jeszcze zdołam wyłapać. Choć najlepiej działać na wersji papierowej. W pdfie jestem zupełnie ślepy:)
הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר (Iz. 5,20)

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2023, 21:38:25 »
Przyłączam się do gratulacji!
To świetnie, ze są tacy zapaleńcy jak Panowie!
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Kacper Wardowski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2023, 09:57:19 »
Gratulacje dla autorów!

Moje pytanie dotyczy sprzedaży katalogu. Gdzie będzie można zakupić pozycję i w jakim terminie? Czy będzie możliwość wcześniejszego zamówienia?

Pozdrawiam wszystkich. :)

heniek151

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2023, 11:39:08 »
Zapytania na temat zamówień proszę kierować w wiadomości prywatnej.
Jak już książka przejdzie korektę i pójdzie do druku, to zacznę zbierać zamówienia z wpłatami dla chętnych.

heniek151

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Września 2023, 17:41:39 »
Informuję, że książka będzie idzie do drukarni w następnym tygodniu. Aktualnie jeszcze będzie korektę i korektę korekty:) Niestety drukarnia napisała, że czas realizacji od czasu przesłania plików produkcyjnych to minimum trzy tygodnie, stąd też termin premiery na 8.10 jest zagrożony i wątpliwy. Skupimy się ze współautorem na sprzedaży innymi kanałami, w tym głównie przez forum TPZN.
Od poniedziałku będę zbierał zamówienia przedsprzedażowe z wpłatami.
Dobrą wiadomością jest, że książka się rozrosła do 512 stron i uzupełniła się w międzyczasie o kilkadziesiąt nienotów i bić lisiankowskich. Poprawiłem również spis odmian napisowych i dodałem nowo odkryte elementy stempli.
Łączna liczba skatalogowanych odmian wynosi ponad 1400 monet w stosunku do około 960 w poprzednim wydaniu.

heniek151

• Stały bywalec
Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - przedsprzedaż
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2023, 13:04:25 »
Informuję, że książka jest już w druku i według zamówienia ma być u mnie na miejscu 30.10. Jak widać termin trochę się wydłużył, bo najwcześniej miało być 27.10, ale na szczęście uda się wyrobić (trzymajmy kciuki:) na giełdę kolekcjonerską w Łodzi 4-5.11, al. Politechniki 4. Na najbliższej giełdzie w Warszawie na Bielanach 8.10 będę miał już makietę wydrukowanej książki w wersji kolorowej - tzw. szmatę do osobistego użytku i wglądu dla chętnych oraz tych, którzy już zamówili książkę i nie mogą się doczekać:)

heniek151

• Stały bywalec
Odp: Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - przedsprzedaż
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2023, 10:15:28 »
Makietę książki w kolorze już mam i pokusiłem się o podliczenie ilości opisanych monet:
RAZEM WYSZŁO 1492 MONETY ( o ile się gdzieś znów nie pomyliłem;)

mennica+rocznik - ilość skatalogowanych monet w roczniku / ilość nienotów

KKR59 - 4/0
KKR60 - 92/24
KKR61 - 41/15

KUZ59 - 15/2
KUZ60 - 251/60
KUZ61 - 95/26
KUZ63 - 132/36
KUZ64 - 33/12
KUZ65 - 14/7

LUZ60 - 131/52
LUZ61 - 108/35

LKR61 - 1/1

LWL64 - 65/40
LWL65 - 96/29
LWL66 - 55/20

LBR65 - 9/3
LBR66 - 17/10
LBR6? - 2/1

LOL63 - 144/34

LKW65 - 56/28
LKW66 - 21/12

LMB66 - 57/27

razem 1439 bić oficjalnych

FBR - 14
FLS - 39

razem 53 falsy

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
Odp: Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - przedsprzedaż
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2023, 21:46:03 »
Tak mi się nasunęło ... październik 1492 - Krzysztof Kolumb odkrywa Amerykę.
Październik 2023 - Cezary Wolski odkrywa 1492 skatalogowane boratynki. Pozdrawiam

heniek151

• Stały bywalec
Odp: JUŻ JEST! Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy. Katalog - SPRZEDAŻ
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2023, 12:13:56 »
Informuję grono numizmatyczne, że katalog już jest u mnie i jest w sprzedaży. Jutro będzie do nabycia na Giełdzie w Łodzi jak ktoś będzie miał możliwość tam być.
Cena z wysyłka 410 zł.
Po niedzieli zacznę wysyłkę dla przedpłatowiczów:)

« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2023, 12:16:44 wysłana przez heniek151 »

R E K L A M A
aukcja monet