harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Dla mnie kojarzy sie z denarami karolinskimi - ale niestety nie widze zadnego zwiazku z wierszykiem... 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
Prośba o ostatnią podpowiedź: czy ta moneta pochodzi z okresu pryncypatu i w ogóle Rzymu? Jeżeli odpowiedź będzie zbyt dużą podpowiedzią to oczywiście przyjmę z pokorą milczenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Próbowałem wielu rzeczy i wymyslałem nawet najwieksze bzdury  począwszy od Konstantynopola (analogiczny strzał do Piotrka) przez Messynę, skończywszy na NIKAION i Nicomedii oraz Heraclei, ale chyba pudło, zbliża się czas poddania i ... rozstrzygnięcia zagadki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Witam!
Przyznaję, że trochę mnie poniosło.... Moneta jest bardzo rzadka, a zdjęcie pochodzi ze katalogu monet włoskich (po 476). Została wybita w Rzymie a emitentem był papież Hadrian I (772-795). Jest to pierwsza "prawdziwa" srebrna moteta papieska. Nawiązuje ona wprawdzie do wzorów cesarskich (bizantyńskich), ale dzięki nieumieszczeniu na niej jakiejkolwiek wskazówki dotyczącej cesarza - co miało miejsce na nieco wcześniejszych monetach emitowanych od czasów papieża Zachariasza (741-52) - jest swego rodzaju deklaracją politycznej niezależności i ostatecznym zerwaniem z tradycją cesarstwa rzymskiego (oficjalnie nadal reprezentowanego przez władców w Konstantynopolu). Powiedziałbym, że to taki symboliczny początek numizmatycznego średniowiecza w Rzymie.
Pozdrawiam
Zenon M.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
W życiu bym na to nie wpadł... Proponuję na przyszłość pozostać w umownym okresie starożytności, niech będzie do Romulusa "Augustulusa" (choć oczywiście zagadka była mega ciekawa i -jak się okazuje - pouczająca), bo inaczej nigdy nie zgadniemy  Cóż... Panie Zenonie, czekamy na nastepną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Zasugerowałem się troche tym Gerbertem d'Aurillac.... Nastepna zagadka będzie z czasów nam bardziej znajomych. Tylko muszę coś sensownego wymyślić!
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Proponuję na przyszłość pozostać w umownym okresie starożytności, niech będzie do Romulusa "Augustulusa" (choć oczywiście zagadka była mega ciekawa i -jak się okazuje - pouczająca), bo inaczej nigdy nie zgadniemy Hej - a dlaczego? Toz to dyskryminacja - byly tu juz przeciez najrozniejsze zagadki z roznych epok!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Ja się drogi Marku nie upieram, ale skoro obok toczy sie analogiczny wątek z innej epoki, a ten opanowała grupa miłośników antyku to pomyslałem, że tak się już przyjęło. Ale to przecież tylko zabawa, mogą być inne epoki, możemy też podzielić się wątkami lub zainicjować w ogóle nowy. To była moja luźna propozycja dla grupy z działu "Starożytny Rzym. O żadnej dyskryminacji nawet nie pomyślałem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Hmm - wlasciwie dopiero teraz zauwazylem (i to w nieco szokujacy sposob...), ze mamy dwa konkurujace watki pod tytulem "zagadka"... A nie byloby najlepiej je scalic? Albo napisac przy tym tutaj "zagadka antyczna" albo cos w tym rodzaju? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius