|
Lech Stępniewski
|
Mam nadzieję, że to zdjęcie Pana zadowoli.  Bardzo milutkie zdjęcie! Wyraźne, jak należy. Niezmiernie jestem Panu wdzięczny! Ale teraz już nie będzie Pan mógł się wykręcać, że Pana aparat uparł się nie robić wyraźnych zdjęć i już :-)
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Ja się nie wykręcam i wcale nie trwierdzę że aparat się jednoznacznie uparł - on po prostu jest nieobliczalny: raz zdjęcia są piękne, raz do bani. Funkcja makro w tej pstrykawce jest niestety taka sobie, nie można robić porządnych zbliżeń i niektóre zdjęcia wychodzą, a niektóre nie.  Pozdrawiam ZM PS. Co Pan sądzi o tej monetce? Pewnie po zaczyszczeniu jej na śmierć można by zobaczyć więcej detali, ale dam sobie z tym spokój, bo podoba mi się akurat taka jaka jest...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2012, 17:22:20 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
PS. Co Pan sądzi o tej monetce?
Jak dla mnie, wygląda wystarczająco oficjalnie.
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Dlatego też zdziwił mnie ten przypis...
Pozdrawiam serdecznie ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Chciałbym jeszcze dla jasności spytać o tego Kryspusa, ponieważ dopytywał Pan o numery 138-139. Czy Pan tam na żywo widzi w lewym polu coś chi-rhopodobnego? Bo jeśli tak, to zdjęcie jednak nie jest wystarczająco wyraźne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Pytanie jak najbardziej uzasadnione (też takie podejrzenia miałem), ale na żywo tam żadnego ChiRho nie widać. Ta plama to po prostu taki zielonkawo-czerwonawy purchel, jeden z kilku na tym egzemplarzu. Poza tym jest on, jak na ewentalne ChiRho, zdecydowanie w złym miejscu. Mam dla porównania idealny sztandarek z Thessaloniki z ChiRho w pełnym srebrzeniu, a z Siscii różne S-y w lewym polu. Gdyby to było ChiRho, to przy tym stanie zachowania (nawet zakładając "zapchany stempel"), spodziewałbym się zobaczyć coś konkretniejszego, przynajmniej ślady jednej z kresek, a tu nic.
Pozdrawiam ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Ta plama to po prostu taki zielonkawo-czerwonawy purchel, jeden z kilku na tym egzemplarzu.
To zdjęcie, Bogu dzięki, dobre, bo też widzę na nim plamę... Dziękuję za wyjaśnienia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Pojawił się taki, już odnotowany NiR z Lyonu. Nr. aukcji: 330675704904 Niestety, przebito mnie, i to paskudnie....
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Niestety, przebito mnie, i to paskudnie....
Paskudnie to byłoby o ćwierć ojro. W tym wypadku przebijca miał chyba jeszcze sporą rezerwę w zanadrzu. Co innego, gdyby w ogóle przeoczył tę monetkę. Byłaby taka fajnista za < 30. A Licyniuszek dżunior doszedł już?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
No cóż, zdobywca zapłaci o ojro więcej, niż moje głupie maksimum....  Boli, ale też wydaje mi się, że tam było jeszcze dużo więcej amunicji. No pocieszenie ustrzeliłem Konstantynowego Sola z Ostii, wersję z tym fajnym, rozpostartym płaszczykiem, diabli wiedzą, która oficyna, może nawet NiR się z tego zrobi (na razie wkleję go na wątek łowiecki)... Na Licyniuszka nadal czekam. Pozdrawiam serdecznie Zenon M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
wersję z tym fajnym, rozpostartym płaszczykiem
Tak, to jest rzadka odmiana, ale z oficyną mogą być kłopoty. Będzie Pan ryzykował jakieś skrobanie? I tak jeszcze przy okazji. W ramach ukulturalnienia zdobyłem w drodze klikania "Cleofide" Hassego pod Williamem Christiem. Czy zechciałby Pan wskazać profanowi, na co powinien i będzie w stanie zwrócić szczególną uwagę? Hasse to dla mnie czarna dziura.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Tak, to jest rzadka odmiana, ale z oficyną mogą być kłopoty. Będzie Pan ryzykował jakieś skrobanie?
Bardzo ładnie Pan to opracował w Corrigenda. Zobaczymy w jakim stanie będzie monetka. Mam nadzieję, że z bliska będzie można oficynę doczytać bez skrobania. W końcu, o ile pamiętam, Ostia to wtedy tylko cztery oficyny, a te charakterystyczne literki zazwyczaj można rozpoznać nawet po fragmentach. Jakkolwiek by nie było, nowa odmiana rewersu do klaserka. Mała rzecz, a cieszy.  "Cleofide" Hassego pod Williamem Christiem.
Co konkretnie chciałby Pan wiedzieć - służę odpowiedzią. Samo nagranie całkiem niezłe, choć nie idealne (nie uwzględnia wyników moich badań  ) Pozdrawiam ZM PS. Przesłałem właśnie krótki artykuł na temat "Cleofide" na Pana maila.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2012, 13:27:24 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Licyniuszek doszedł. 2,80 g, 19 mm
Pozdrawiam ZM
PS. Zdjęcie zrobiłem, ale to z licytacji chyba lepsze...
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2012, 17:19:14 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Dziękuję za Licyniuszka i za artykuł. A mój mail zwrotny doszedł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Mrozy siarczyste nastały, więc w obawie o pewną głowę, muszę zapytać o czapeczkę dla niej.
Jaki jest obecny status tego krążka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|