|
Tomanek
|
 |
« : 24 Sierpień 2010, 18:44:59 » |
|
Ileś tam razy rozpisywaliśmy się na forum o pikantniejszych wersjach antycznej sztuki...
Takiego oto Sola udało mi się namierzyć.
Ciekawe, co myśli szanowne grono o tym przypadku? Wersja prześmiewcza (karykaturalna), czy też forma zaakcentowania np. siły witalnej ? ? ?
Kiedy dotrze, wstawię wyraźniejsze fotki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
No ciekaw jestem, co Panowie na temat tej blaszki wydedukują  Temat postu przykuwający uwagę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Ja stawiam na uszkodzony stempel - podobnie jak w moim przypadku gdzie Sol był "z wężem". Tu też coś jakby wąż. 
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
Normalnie Python jak się patrzy Tak ja również widzę to jako wadę stempla, ale przy tej jakości fotek trudno coś więcej powiedzieć o tego typu "delfinkach"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hermogenes
Stały bywalec

Zainteresowania: Starożytna Grecja, Rzym, w mniejszym stopniu mennictwo Celtów, Persów i Partów.
|
Witam Panów, jeśli to nie błąd stempla, może rzeczywiście autor stempla był dowcipnisiem... Wprawdzie sama nagość była w Rzymie jednoznacznym symbolem boskości, jednak takie rozmiary przyrodzenia miewał tylko i wyłącznie Priap  A Pana Tomasza chciałbym zapytać, czy "namierzenie" oznacza, że Pan tę monetę kupił. Jeśli tak, gratuluję niewątpliwie ciekawego nabytku! Pozdrawiam, B.A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Opcji z przypadkowym odciskiem w wyniku uszkodzenia stempla wcale nie odrzucam. Biorąc jednak pod uwagę wyprężoną pozycję Sola, który prezentuje się niczym Tytus Pullo w namiocie Kleopatry, zakładam, że to coś nie jest dziełem przypadku.
Z ostatecznymi wnioskami wstrzymam się do momentu, aż monetka dotrze do bazy i wezmę ją pod lupę i przed obiektyw aparatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Zgadza się, Panie Bartoszu - w tym konkretnym przypadku, "namierzenie" miało oznaczać nabycie. Jednak do momentu, aż blaszka nie znajdzie się w łapkach, nie mogę mówić o jej posiadaniu. Przesyłka pocztowa, to zawsze pewna doza ryzyka i stres dla odbiorcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hermogenes
Stały bywalec

Zainteresowania: Starożytna Grecja, Rzym, w mniejszym stopniu mennictwo Celtów, Persów i Partów.
|
Czekam zatem na kolejne zdjęcie i Pańskie opinie po bezpośredniej już kontemplacji monetki...
Pozdrawiam, B.A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Jeśli zdąży dolecieć do 31-go, to zabiorę ją ze sobą do Torunia. Wtedy będziemy mogli komisyjnie orzec, czy powstała w efekcie celowego działania, czy też w wyniku uszkodzenia stempla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hermogenes
Stały bywalec

|
Panie Tomaszu,
będzie wspaniale, jeśli uda nam się przyjrzeć Pańskiemu Solowi w Toruniu.
Pozdrawiam i czekam, B.A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
jeśli to nie błąd stempla
A jeśli nawet to błąd stempla, to na tyle atrakcyjny, że nie odmówię sobie umieszczenia tej monetki na mojej stronie. W końcu numizmatyka nie musi być śmiertelnie poważna. Tak więc czekam na piękne zdjęcia - i z detalami!
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
|
Tomanek
|
Monetka dotarła w ostatniej chwili. W poniedziałek awizo, więc w pospiechu odebrałem we wtorek rano, do samochodu i azymut na Toruń. Komisyjny, warsztatowy werdykt zapadł ze wskazaniem na defekt stempla. Pomimo tej "przypadkowości", monetka i tak ogromnie ciekawa. Dokładając do tego jej nirowatość, monetka interesująca w dwójnasób. Przedstawienie rewersu troszkę różni się od wariantu RIC VI Lugdunum 312  oś 6 h; średnica 21,1 - 21,9 mm; wt. 4,82 g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Przedstawienie rewersu troszkę różni się od wariantu RIC VI Lugdunum 312  Dziękuję za piękne zdjęcia! A czym, Pana zdaniem, przedstawienie rewersu troszkę się różni?
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
|
Tomanek
|
A czym, Pana zdaniem, przedstawienie rewersu troszkę się różni? A co zgodnie z opisem dla monetki 312, powinno znajdować się w lewej ręce Sola?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|