Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
19 Maj 2012, 18:10:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX-wieczny, popularny żeton, nagminnie mylony z monetami rzymskimi.  (Przeczytany 897 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tekilass
Nowy użytkownik
*
Poland Poland

« : 01 Wrzesień 2010, 16:27:01 »

Proszę o identyfikacje, monetkę dostałem parę dni temu od kolegi, a że dopiero zaczynam moją przygodę z monetami to nie mam nawet pojęcia gdzie szukać info o tej monecie ( internet przeszukiwałem i nic takiego jak ta moneta nie trafiłem.....)

Moneta ma średnicę 22 mm, jest dość cienka, wiem że skany nie wyraźne ale i stan monety nie jest zaciekawy,  nie udało mi się odczytać żadnej inskrypcji, jedynie jej ślady.

Opis - awers - popiersie a nad nim był jakiś napis jedynie można odczytać kawałek cos " MINE" lub "MINK"
rewers - jak by postać którą ciągnie jakieś zwierze ( wygląda na konia, ale jest mniejsze niż ta postać wiec chyba to jakiś pies ??, koło zwierzęcia po prawej drzewo. U góry resztki jakiegoś napisu ...

SKANY

« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2010, 13:11:08 wysłane przez Grzybuś » Zapisane
Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #1 : 01 Wrzesień 2010, 22:07:31 »

XIX-wieczny, popularny żeton, nagminnie mylony z monetami rzymskimi.

W literaturze archeologicznej z początków minionego stulecia można natknąć się na opisy tego typu "sensacyjnych" odkryć.
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Austria Austria

Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania:
Pryncypat, Judea, Aurelian

Verba volant, scripta manet. Oby...

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 01 Wrzesień 2010, 23:08:25 »

XIX-wieczny, popularny żeton, nagminnie mylony z monetami rzymskimi.

W literaturze archeologicznej z początków minionego stulecia można natknąć się na opisy tego typu "sensacyjnych" odkryć.

A to mnie Pan zaskoczył! Myślałem, że to podróba rzymka  Uśmiech

Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #3 : 02 Wrzesień 2010, 22:51:12 »

Proszę wrzucić do jakiejś wyszukiwarki internetowej frazę "MINERVA liczman żeton", a przekona się Pan ile tego typu wynalazków powstało.
tekilass
Nowy użytkownik
*
Poland Poland

« Odpowiedz #4 : 02 Wrzesień 2010, 23:27:57 »

A czy jest gdzieś w necie jakiś katalog on-line tych żetonów ? Ma ktoś jakiś link do strony gdzie są jakoś usystematyzowane, bo wrzuciłem do google i żadnego katalogu nie znalazłem
Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #5 : 05 Wrzesień 2010, 12:15:11 »

czy jest gdzieś w necie jakiś katalog on-line tych żetonów ?

Jakoś nie kojarzę tego typu wirtualnych katalogów w sieci. Nie oznacza to jednak, ze takowe nie istnieją.

Proponuję, w poszukiwaniach skupić się bardziej na stronach z wszelkiego rodzaju "monetami" zastępczymi - zwłaszcza niemieckimi.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM