zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
 |
« : 13 Październik 2010, 17:51:51 » |
|
Witam!
Chciałbym zapytać Kolegów, do jakiej właściwie edycji należą te dwa Sole? W RIC VII dla [T|F / BTR] są dwie możliwości: rok 316 (a więc nr 99 i 105) oraz rok 317 (nr 132 i 155). Sprawdzane na szybko, więc mam nadzieję, że numerki się zgadzają, ale chodzi mi przede wszystkim o lata. Różnice które widzę (oprócz legendy awersu oczywiście...) to ustawienie nóg i sposób ułożenia pelerynki.
A tak w ogóle, czy któryś z Kolegów posiada jakieś obowiązujące zestawienie różnych form stojącego Sola, wraz z odniesieniem do opisów w RIC-u? Nieraz już miałem kłopot z ich rozróżnieniem, bo to: chlamys tak, siak, łapka mniej lub bardziej w górę, globe wyżej czy niżej itd.... - a w niektórych mennicach (np. Arles) w jednej edycji tych wersji jest często kilka, i to właśnie różniących się takimi drobiazgami. Na wildwinds już byłem, tam różnych ciekawych wariantów brakuje.
Dziś na ebayu jakiś Francuz robił wielką, garażową wyprzedaż Soli i Genio Pop Rom (właśnie się skończyła). Oj, zaszalałem straszliwie. A wszystkie ciekawe i cacy... (dorzucam fajną CLARITAS młodego Konstantyna i zakazaną mordkę Licka starszego z Londynu dla przechwałki).
Darz Bór!!!
Zenon M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
W RIC VII dla [T|F / BTR] są dwie możliwości: rok 316 (a więc nr 99 i 105) oraz rok 317 (nr 132 i 155). Nie mogę się zgodzić. W przypadku tych dwóch monetek istnieje jedna możliwość: RIC VII Trier 132 i 135. Kluczem do rozróżnienia jest tutaj peleryna  Widzę, ze strzelaliśmy dzisiaj w tym samym lesie - właśnie ubiłem sześć zwierzaczków. Jakiś czas temu było tego więcej i łowy były równie obfite
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
dwie pierwsze Constantine I CONSTANTINVS PF AVG laur i zbroja SOLI INVIC-TO COMITI radiate, right, looking left chlamys spread globe BTR Trier \ RIC VII Trier 135 C 2 a ja mam wersję z zbroją i szatką wiec teoretycznie rr5
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Kluczem do rozróżnienia jest tutaj peleryna  A więc obydwa "chlamys spread". Dzięki! Widzę, ze strzelaliśmy dzisiaj w tym samym lesie - właśnie ubiłem sześć zwierzaczków.
Mam nadzieję, że nie celowaliśmy do tych samych! Choć w sumie sporo tego było, każdy coś tam mógł odstrzelić... Pozdrawiam Zenon M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
sporo tego było, każdy coś tam mógł odstrzelić...
Nastąpił sprawiedliwy podział łupów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
To się cieszę.  A łupy rzeczywiście całkiem, całkiem...  ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

|
u mnie sol-niczki trafają niejako przypadkeim, ale juz zostają. tak wygląda ich mały acz miły memu oku zbiorek   jak kogos cos interesuje to moge podac wymiary i wage na priva, ew lepsze foty. do tego dochodzą sole Aureliana pare szt.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2010, 17:44:26 wysłane przez okejos »
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Miło zobaczyć znajomych!  Ale na takiego, jak w dolnym rzędzie w środku jeszcze muszę zapolować... Pozdrawiam ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
do tego dochodzą sole Aureliana pare szt. A można zobaczyć te Solki?
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

|
  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Wow! Co za fajny zbiorek. Jakby kiedyś chciał zmienić właściciela - daj znać... 
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
Omnes
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 056
Zainteresowania: Rzym Licyniusz
|
Miło zobaczyć znajomych!  Ale na takiego, jak w dolnym rzędzie w środku jeszcze muszę zapolować... Pozdrawiam ZM Czy to czasami nie jest sol z glową serapisa ? Tez mi sie podoba
|
|
|
|
|
|
------------------------LICYNIUSZ------------------------ TPZN nr 056 
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN