zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Sprzedawca podaje: 19 mm, 3,16 g
Pozdrawiam serdecznie ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
Dziękuję za wymiary
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Pochwalę się rzadkim złomkiem... Opisany tak: Licinius (307-324) Billon-Argenteus Av.: IMP LICINIVS AVG Drapierte Büste mit Strahlenkrone und erhobener Hand nach links [= draped radiate bust, r. raised] Rv.: SOLI INVICTO COMITI Sol mit Peitsche in Quadriga frontal [= Sol with whip in quadriga frontal] sehr schön [= very fine] 17 mm; 1,9 g Uważam jednak, że to nie Licyniusz, ale Maksymin Daza, prawdopodobnie RIC VI 823, (R3, a więc jak na RIC VI naprawdę rzadki...).  ZM PS. Chyba oszalałem, że toto kupiłem....
|
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
Gratulacje naprawdę ciekawego egzemplarza Niewątpliwie jest to Maximinus ale RIC VI 826 (str 224) na tej stronie są przykłady jeszcze trzech blaszek: http://tetrarchy.com/coppermine/thumbnails.php?album=24
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Dziękuję za link. Pooglądam sobie, jak moja monetka powinna wyglądać w lepszym stanie... A może uda się ją jeszcze jakoś doczyścić?
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Aż nie wiem co bardziej mi się podoba? Moneta (rewers oczywiście, bo awers lichutki) czy ta cena? Gdyby nie Lanz to pewnie poszłoby w okolicach 100EUR. 
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
No niestety... Nawet nie próbowałem strzelać.
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|