rubinowakrew
Gaduła

Poland
Zainteresowania: Drobnica Zygmunta III Wazy
|
 |
« : 02 Grudzień 2010, 21:56:38 » |
|
Ponieważ zauważyłem, że wśród osób zbierających monety z czasów Polski Królewskiej dużą część stanowią osoby zbierające półtoraki Zygmunta III Wazy to mam pomysł by stworzyć katalog tych właśnie monet - sam nie dam rady, gdyż mam ich zbyt małą ilość. Wzorujemy się na katalogu Igera, jeśli ktoś może (i przede wszystkim chce może umieścić zdjęcia) Wpierw proponowałbym uporać się z odmianami pisowni w późniejszym terminie biorąc pod magiel różne ozdobniki. Poniżej przykładowy post z rocznikiem 1616. TUTAJ SAM KATALOG:
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,3129.0.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2011, 23:55:41 wysłane przez rubinowakrew »
|
|
|
|
|
lukaszb22
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: półtoraki
|
Gdzie poniżej?
Popieram sam kiedyś chciałem coś takiego opracować wyłącznie dla siebie ale jakoś brak czasu , ostatnio na wszystko :/
edit:
proponował bym w jednym poście umieszczać fotki i aktualizować je , można by zacząć od wypisania pozycji z Kam-Kurpiewski i uzupełnienia fotkami potem dopisywać nowe typy/odmiany i załączać fotki.
Gdzieś chyba na e-numizmatyka ktoś próbował kiedyś skatalogować chyba odmiany z 1614r gdzieś w archiwum powinno być.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2010, 22:10:46 wysłane przez lukaszb22 »
|
|
|
|
|
robertino
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: banknoty polskie i z Polską związane,monety Polska Królewska, WMG
|
Wzorujemy się na katalogu Igera,
A nie przypadkiem nowego Kopickiego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszb22
Stały bywalec

Poland
|
Sądzę iż autorowi chodzi o sposób przedstawiania jak u Igera byłby bardzo czytelny. W dobie internetu gdzie można fotki zaczerpnąć z WCN lub Allegro to początki powinny być proste  A dzięki takiemu katalogowi może przybędzie osób poznających historię i zbierających ją tym bardziej , że to początkowo niedrogie hobby i jakże piękne. Mały przykładzik półtoraczek jeden z popularniejszych z wczesnych latek:
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2010, 22:21:49 wysłane przez lukaszb22 »
|
|
|
|
|
|
|
rubinowakrew
Gaduła

Poland
|
Sądzę iż autorowi chodzi o sposób przedstawiania jak u Igera byłby bardzo czytelny. W dobie internetu gdzie można fotki zaczerpnąć z WCN lub Allegro to początki powinny być proste  Dokładnie. Moim zdaniem Iger zaproponował najbardziej czytelny schemat katalogu. Dane z roku 1616 wziąłem z nowego Kopickiego ale segregacje zastosowałem wg Igera. Dalibyście trochę czasu też napisać tego posta - musiałem przejrzeć wszystkie moje półtoraczki  To jak znajdą się chętni do pomocy ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszb22
Stały bywalec

Poland
|
Ja będę miał troszkę czasu (chyba ) po nowym roku, do końca tego postaram się ale nie obiecuję bo mam z reguły chwilkę od 20 aż oczka mi się kleić zaczną :/ K.16.2 foto http://allegro.pl/zygmunt-iii-waza-poltorak-1616-krakow-i1316087391.htmlB.16.1 d) SIGI 3 D G {3} REX P M D L MONE NO {AWDANIEC} REG POL odwrotne N (brak interpunkcji) fotka w pośce wyżej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2010, 22:38:12 wysłane przez lukaszb22 »
|
|
|
|
|
Eothain
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Monety Wazów
|
Czerpiąc jeszcze z Kamińskiego - Kurpiewskiego, Mennicy Bydgoskiej Gumowskiego i naszych własnych kolekcji, mogło by powstać coś na prawdę niesamowitego!
A w jakiej formie powstało by to dzieło? Myślisz o przelaniu tego na papier?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Michał
|
|
|
rubinowakrew
Gaduła

Poland
|
Proszę nie stosować linków do allegro - aukcje po jakimś czasie znikają jeśli już to poprzez allegromat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszb22
Stały bywalec

Poland
|
B.16.5 chyba link jest zły SAS w tarczy ( w kole są niezwykle rzadkie) i litery N są normalne w linku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 051
Zainteresowania: Brakteaty krzyżackie , półgosze Jagiellońskie ,półtoraki Z III
|
Bardzo fajna i ciekawa propozycja - jestem za i spróbuje wstawić swoje okazy
|
|
|
|
|
|
TPZN nr 51 - Brakteaty krzyżackie
|
|
|
|
Tajniak
|
Mogę zaproponować utworzenie katalogu w formie strony internetowej, podobny do tego na mojej stronie, ale nie związany z moją stroną. Osobny projekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszb22
Stały bywalec

Poland
|
Ale do tego to chyba jeszcze daleko na razie ażeby nie popaść w panikę to skupmy się na jednym roczniku , potem cofnąć się do wcześniejszych roczników chyba łatwiej będzie bo po 1620 to będzie lawina zwłaszcza z rocznikami 23/24  A rozszerzając o warianty stempli ( rodzaje krzyży , koron , odmiany obwaluty SAS oraz interpunkcję) to przynajmniej ja do dziś się nie łapie do końca w swoim zbiorze 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2010, 23:20:22 wysłane przez lukaszb22 »
|
|
|
|
|
rubinowakrew
Gaduła

Poland
|
Takk to jest pisze sie na szybko przed pra ca. Teraz siedze na komorce wiec poprawie dopiero rano. Miala tam byc moneta z aukcji suweren-ph
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rubinowakrew
Gaduła

Poland
|
Poprawka wprowadzona - teraz pokazuje prawidłową aukcję. Może ktoś zrobi inny rocznik ?? No nie wstydzić się
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|