rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Witam,
Jak koledzy słusznie zauważyli od kilku dni jest na chomiku nowy numer BI, a oto jego spis treści:
Wstep 2 Spis tresci 2 Wystawa numizmatyczna w Olecku 3 Ze swiata 6 Odmiana grosza koronnego 1 624 z błedem 1 5 Franciszek Józef I i jego wizerunek na monetach Cesarstwacz. I – lata 1 848 - 1 865 1 6 Ze wschodu do Rzymu.Historia przez pryzmat pewnej monety. 1 9 Piec najdroYszych monet swiata 25 Odmiany monet obiegowych PRL 1 949- 1 990cz. III 28 Moja ulubiona moneta 32 Dni Otwarte NBP 34 Emisje monet w 201 0 r. 34 Plan emisji monet 2 zł GN w 2011 r. 34 X Walny Zjazd Delegatów PTN 34 3,5 tony złotych sprzed denominacji dla programu SKRZYDŁA 35 Jak rozpoznac fałszywe 2 zł 1 936r. z Piłsudskim. 36 Jak sprawdzic oryginalnosc 1 /2 oraz 1 gulden WMG 36 Szerfy pomorskie Filipa Janusza 37 Wiesci z Mennicy... 40 Guziki wojskowe z okresu Ksiestwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego 42 Skarb z Głogowa 45 Ukazały sie... 46 I Aukcja Numizmatyczna Antykwariatu Pawła Niemczyka 47 Lektury na 2011 rok 48 KsiaYki 48 Z ostatniej chwili 49 Stopka redakcyjna 50
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
johnny
Użytkownik

|
We wstępie napisanie jest że poprzedni numer rozprowadzono w 100 egzemplarzach papierowych. Ten numer też jest w wersji papierowej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 051
Zainteresowania: Brakteaty krzyżackie , półgosze Jagiellońskie ,półtoraki Z III
|
Przyłączam się do pytania . Czy jest to normalny wydruk z drukarki czy jakaś inna forma ?
|
|
|
|
|
|
TPZN nr 51 - Brakteaty krzyżackie
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Niestety póki co są to tylko wydruki z drukarki. Takie egzeplarze otrzymują np. niektóre zaprzyjaźnione oddziały PTN oraz osoby zainteresowane numizmatyką które mają z różnych przyczyn ograniczony dostęp do internetu.
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Dzięki za odpowiedz , już myślałem , że przegapiłem wydanie papierowe jak np . PN . Sam robię sobie wydruki BI i jest już pokaźna biblioteczka  pozdrawiam Marcin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Przymierzaliśmy się do wydania BI w wersji papierowej, niestety koszty są za wysokie. Przy nakładzie 200-300 egzemplarzy jeden numer musiałby kosztować około 40-50 zł. Koszty drukarskie niestety są bardzo wysokie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DagonX
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 047
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Monety średniowieczne
|
Niestety póki co są to tylko wydruki z drukarki. Takie egzeplarze otrzymują np. niektóre zaprzyjaźnione oddziały PTN oraz osoby zainteresowane numizmatyką które mają z różnych przyczyn ograniczony dostęp do internetu.
Autorzy tekstów powinni dostać papierowe wydanie w "nagrodę" za artykuły!  DagonX 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotr Kalinowski
Użytkownik

|
Przymierzaliśmy się do wydania BI w wersji papierowej, niestety koszty są za wysokie. Przy nakładzie 200-300 egzemplarzy jeden numer musiałby kosztować około 40-50 zł. Koszty drukarskie niestety są bardzo wysokie.
Mnie wyszło 15 zł + vat (ful color) lub 3 zł + vat (cz-b) - format A5 stron 50 - minimalny opłacalny nakład przy tej cenie druku to 50 szt Może dlatego, że wiem gdzie szukać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Może warto spróbować na początek w wersji cz-b . Przy koszcie jaki podał Piotr sporo osób by się zadeklarowało . Ja jestem pierwszy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
i tak i nie ; co za problem kliknąc : print oprawić i jest, ale pewnie , byłby to już jakis kawałek literatury na pólce a swoją drogą te bn i wn nie sa aż tak drogie, czyli koszt emisji nie musi być duży, a druga sprawą jest jednak kolportaż pomiędzy członków - może forma : druk i umowa z poczta celem uniknięcia znaczkowania? pozdrowionka wiesiek
|
|
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
|