Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
19 Maj 2012, 18:47:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Bo wyświęcili nie tego..." – Burza Mózgów na aktualny temat  (Przeczytany 2390 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie:
Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.

« : 23 Marzec 2011, 16:30:13 »

Witam :-)

cytowac i powtarzac dobre dowcipy jest naturalnie rzecza cenna i pozadana, ale naturalnie jakosciowo o wiele wiekszym osiagnieciem jest samemu wymyslic nowy dowcip. A nawet niekoniecznie samemu – rownie dobrze moze sie sprawdzic praca w kolektywie Uśmiech

W tym kontekscie pragne podzielic sie z Wami idea, ktora nurtuje mnie od pewnego czasu wobec oczekiwanych generalnie z wielkim utesknieniem i niecierpliwoscia tegorocznych "obrzedow pierwszomajowych". Czytalem niedawno bardzo interesujaca ksiazke niejakiego D. Yallopa, ktorej polski tytul brzmi "W imie Boga" – dotyczaca zagadkowych okolicznosci smierci i pochowku niefortunnego papieza Jana Pawla Pierwszego, panujacego jak wiadomo na tronie piotrowym tylko ciut ponad miesiac. Uswiadomilem sobie podczas tej lektury, ze byc moze tylko dzieki ironicznemu kaprysowi losu (ktoremu jednak – jak sugeruje Yallop – pomogly byc moze tajemne sily, nieznane blizej nikomu, a przeciez oczywiste...) mamy teraz do czynienia z takimi a nie innymi "obrzedami". Nie jest to naturalnie miejsce, ani dzial, aby dyskutowac ten problem, albo polemizowac z tezami Yallopa – ale czysta logika nakazuje nam zaakceptowac fakt, ze gdyby nie ten ironiczny kaprys losu (albo zadzialanie tajemnych sil), mielibysmy byc moze teraz i zupelnie innego Swietego, i byc moze oblicze KK zupelnie odmienne od znanego obecnie. Kto wie - moze nawet byloby to oblicze, wobec ktorego nie nasuwaloby sie aktualnie pytanie "Czy da sie jeszcze Kosciol uratowac?" – aby zacytowac tytul najnowszej ksiazki znakomitego teologa i odszczepienca, Hansa Künga...

Ale, ale -  naturalnie jestem bliski rozpisania sie na powazne tematy, choc wcale to nie bylo moim zamiarem. Problem ktory mnie nurtuje, jest bardzo banalny. Na pewno znacie wszyscy ten stary, nieco abstrakcyjny dowcip o bialym obywatelu USA, ktory w czasach scislej segregacji rasowej nie mogl znalezc noclegu w Nowym Yorku. W koncu znalazl jedno miejsce, ale bylo ono w hotelu tylko dla murzynow... Aby nie miec z tym faktem trudnosci, wysmarowal sie od stop do glow czarna pasta do butow. Wzial wiec ten pokoj w hotelu tylko dla murzynow i polecil sie obudzic wczesnie rano o piatej, aby moc zdazyc na pociag do domu. Obudzili go zatem zgodnie z poleceniem – no i on zaczyna sie szorwac z calej sily w lazience, zeby zmyc z siebie te paste do butow. Ale to nijak nie idzie! Jakby nie probowal, nie udaje mu sie wymyc.
Bo obudzili nie tego!...

Moja idea byloby skonstruowanie podobnego abstrakcyjnego dowcipu w kontekscie aktualnych wydarzen majowych, konczacego sie slowami "Bo wyświęcili nie tego..."
Jak dotad nie udalo mi sie jeszcze samemu z tym problemem poradzic – dlatego zapraszam niniejszym Sz. Kolegow do wspolpracy. Mam nadzieje, ze temat Was zainspiruje i bedziemy mieli wszyscy wiele radosci - nie ukrywam, ze licze na prawdziwa "Burze" idei...  Mrugnięcie

Pozdrawiam serdecznie!

Marek

NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!

harpsycho - TPZN 001
Sekretarz Triumwiratu TPZN
Prezes TPZN w stanie spoczynku
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 23 Marzec 2011, 21:47:55 »

Przede wszystkim cieszę się, że znów Pana, Panie Marku, mogę czytać. Jakiś czas temu martwiłem się Pana długą nieobecnością na forum. To dobrze, że energia Panu dopisuje. Oby tak dalej!

Jak najbardziej też popieram Pańskie przejście z ideową ateistyczną agitacją do działu "Humor". Sam nie mógłbym Panu zaproponować lepszego miejsca.

A teraz w kwestii formalnej. Dobry antyklerykalny dowcip, z którego miałbym ochotę się pośmiać, nie powinien zdradzać ignorancji jego autora.

"Wyświęcenie" to nie jest ta czynność, którą zaplanowano na 1 maja. Ona nie ma nic wspólnego z sakramentem święceń, którego wprawdzie jest parę rodzajów, czy raczej stopni... ale nie będę Pana zanudzał tymi średniowiecznymi przesądami.

Tak czy siak, dowcip mający nawiązywać do tej ciemnogrodzkiej uroczystości nie może kończyć się słowami: "Bo wyświęcili nie tego..."

Nawet żarty wymagają minimum kompetencji :-)

NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #2 : 24 Marzec 2011, 01:54:11 »

Ciesze sie bardzo, Panie Lechu, ze podjal Pan z zaangazowaniem moja inicjatywe. Naturalnie jestem swiadom szeregu moich niedostatkow, na ktore tez zwrocil Pan uwage. Ale chyba nie przypadkiem zwrocilem sie tu o pomoc do naszej malej spolecznosci; jeslibym sam zdolal sprostac zadaniu, ktore mi przyswiecalo, to przeciez nie musialbym posilkowac sie czyjakalwiek wspolpraca...

Mimo bezsprzecznie slusznych merytorycznych argumentow przytoczonych przez Pana jestem zdania, ze dowcip musialby jednak konczyc sie sformulowaniem "Bo wyświęcili nie tego..."
Spolecznosc odbiorcow dowcipu - jak uwazam - nie zawsze kieruje sie racjonalnymi argumentami i rzetelna wiedza - czestokroc udany element akustyczny (jak w tym przypadku) moze totalnie zmazac niedostatki w tym zakresie. I z tego punktu widzenia pozwalam sobie nadal brac w obrone moja pierwotna koncepcje.

Nie uwazam tez notabene mojego projektu "Burzy Mózgów" za elementu ideowej ateistycznej agitacji. Ot po prostu zaproponowalem tu maly workshop - probe "skomponowania" nowego dowcipu wspolnie z innymi Kolegami. Kazdy moze tu zaplodnic wyobraznie reszty jakas swoja cegielka - u Pana np. bardzo spodobalo mi sie sformulowanie o "ciemnogrodzkiej uroczystości". Ale jakakolwiek ateistyczna agitacja, to juz rzecz bardzo powazna, a my sie tu przeciez tylko bawimy. Wiadomo oczywiscie, ze sa ludzie (jak np. Pan i ja), ktorym zasadniczo trudno o czymkolwiek dyskutowac niepowaznie - i musza sie w zwiazku z tym (tak jak ja to uczynilem na poczatku watku) w razie potrzeby od powaznej dyskusji w planowy sposob odciac... Uśmiech

Pozdrawiam serdecznie!

Marek

PS: Naturalnie moj glos jest tylko glosem w dyskusji. W koncu mozemy wspolnie dojsc do wniosku, ze zgodnie z Panska sugestia zmienimy zakonczenie dowcipu na inne, lepsze - albo np. zostawimy zakonczenie, a za to byc moze zmienimy zasadnicza tematyke... Wszystko jeszcze przed nami. Poczekajmy na opinie innych Kolegow!
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2011, 02:02:32 wysłane przez harpsycho » Zapisane

harpsycho - TPZN 001
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 24 Marzec 2011, 02:53:35 »

pozwalam sobie nadal brac w obrone moja pierwotna koncepcje.

Ależ nie musi Pan niczego bronić, ponieważ z mojej strony nie był to żaden atak, a wyłącznie uwaga w kwestii formalnej.

Pana koncepcja, Pana prawo. Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że dowcip całkowicie absurdalny i wywracający rzeczywistość na nice nie może być śmieszny. Oczywiście, że może.

Niemniej zgodzi się Pan zapewne, że domena dowcipów zatrącających o rozmaite przekonania, wzniosłe idee, świętości to specyficzny teren. Moim zdaniem dobry dowcip o tematyce religijnej to taki, na który nawet ksiądz będzie musiał zareagować mimowolnym uśmiechem, choćby nawet później miał się obruszać.

Osobiście bardzo jestem ciekaw rezultatów Pańskiej inicjatywy.

NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania:
Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek

« Odpowiedz #4 : 24 Marzec 2011, 09:39:43 »

Witajcie Uśmiech

Ciekaw jestem czy słuchaliście spotkania Józefa Tischnera z Tadeuszem Gadaczem, Teologia humoru:
http://w240.wrzuta.pl/audio/1MjYtyfexFr/jozef_tischner_oraz_tadeusz_gadacz_teologia_humoru

Polecam Uśmiech

Prezes TPZN 005
- Maciej Nabiałek: nabializm@gmail.com
Mikołaj
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Legitymacja: TPZN nr 020
Zainteresowania:
Literatura numizmatyczna, średniowiecze

« Odpowiedz #5 : 24 Marzec 2011, 11:35:02 »

Tę rozmowę znałem już wcześniej. Swego czasu była dodatkiem do Tygodnika Powszechnego, który kupuję na bieżąco. Kapitalne słowa tam padają. Co do idei Autora wątku - pozwolę sobie skorzystać z prawa milczenia.

Pozdrawiam
Mikołaj

TPZN nr 20
harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #6 : 24 Marzec 2011, 16:49:07 »

Formulowanie nowego dowcipu wydaje mi sie czynnoscia zblizona do ustawiania domku z klockow: ma sie np. koncepcje, ze pewien okreslony klocek pasowalby ew. na dach domku, ale jeszcze sie nie wie, jaki bedzie fundament. Czasami okazac sie tez moze, ze po zrewidowaniu ogolnej koncepcji architektonicznej pierwotnie przewidziany dach okaze nie nieadekwatny etc.

A wracajac do tematu – czasami nawet minimalna inspiracja (jak ta od Pana Lecha) pozwala wyjsc z chwilowego marazmu myslowego. Wpadlem zatem sam na pare nowych koncepcji, ktore chce Kolegom przedlozyc – jednak w zadnym wypadku nie jako gotowy projekt, a bardziej jako zestaw wlasnie takich "klockow". Podkreslam raz jeszcze, ze i forma i poszczegolne elementy konstrukcji nie sa jeszcze w zadnym stopniu doskonale i nadal licze na wspolprace Sz. Kolegow!

"Na ciemnogrodzkich uroczystościach pierwszomajowych roku pańskiego 2011 zebrała się naturalnie cala śmietanka; prym zaś wodził nie kto inny, jak sam członek Triumwiratu, Św. Duch we własnej osobie! Wśród zaproszonych gości znalazła się również pewna grubo ponad stuletnia, bezzębna staruszka, emerytowana położna z Wadowic. W końcowej fazie uroczystości zabrała glos i ona:
- Ja  wiedziała, zara wiedziała, jak tylko się urodził – i że księdzem zostanie, i że mu biała sutanne dadzą, i że na koniec go Świetym obiorą! A dlatego wiedziała, że sama go ochrzciła, jak się bała, że mi tu zara wykorkuje biedaczek – słabowity był! Więc na wszelki wypadek ochrzciła go nie wodą, ale mlekiem. Młoda była, ale już i tak wszystko rozumiała!
Na twarzach zebranych dał się nagle odczytać lekki popłoch... A pobladły Św. Duch, trawestując wypowiedz swojego kumpla z Triumwiratu, wyszeptał:
- Panie, przebacz im, bo nie wiedza, co czynić...
Bo wyświęcili nie tego..."

Pozdrawiam serdecznie!

Marek

harpsycho - TPZN 001
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 24 Marzec 2011, 18:56:04 »

"Na ciemnogrodzkich uroczystościach pierwszomajowych

No cóż, Drogi Panie Marku, niewątpliwie różnimy się poczuciem humoru, ale to nie szkodzi - w naturze nie wszystko musi być takie samo. Niemniej byłbym wdzięczny za podzielenie się swymi wrażeniami tym osobom, które dowcip Pana Marka rozśmieszył.

Jeśli znów miałbym mieć jakieś uwagi formalne, to pragnę zauważyć, że motyw "chrzczenia mlekiem" jest mocno wyeksploatowany jako swoista kościelna "urban legend". Podobno czasem odwołują się do niego poczciwe stare zakonnice przy wbijaniu dziatwie do głów rozmaitych katechizmowych mądrości.

Drugorzędną już sprawą jest prawdopodobieństwo całej historii (dowcip może być przecież kompletnie fantastyczny). Niemniej ewentualni słuchacze tego dowcipu, zdolni załapać sprawę mleka, mają też zapewne zarazem w pamięci wieloletnie drobiazgowe (aż do przesady) procedury procesu beatyfikacyjnego ze skrupulatnym sprawdzaniem papierów włącznie. Jest więc dla każdego jasne, że 1 maja dowolne opowieści nawet tuzina stuletnich staruszek nie zrobią na nikim żadnego wrażenia. Trudno zatem słuchaczowi zdobyć się na minimalny poziom empatii z sytuacją opowiedzianą w Pana dowcipie.

harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #8 : 24 Marzec 2011, 19:18:14 »

Tez podkreslalem przeciez wyraznie, Panie Lechu, ze przytoczony przeze mnie tekst, to w zadnej mierze jeszcze nie jest ukonczony dowcip, a tylko luzny zbior "podzespolow" (choc dla ulatwienia rozumowania juz sie nieco ukladajacych w forme). Oczywistym jest zatem, ze mamy tu wciaz do czynienia z szeregiem powaznych niedoskonalosci. Bylbym jednak rozczarowany, gdybym musial sam jeden posuwac ten temat do przodu - liczylem prawde mowiac na mnogosc idei... Ot gdyby chociaz Pan Lech nie ograniczyl sie do krytykowania moich nieudolnych prob, a zaproponowal ze swojej strony cos konstruktywnego - juz we dwojke byloby nam o wiele latwiej nadac dowcipowi ksztalt! Jak dotad zawdzieczamy Panu tylko owe znakomite "ciemnogrodzkie uroczystości"! Naturalnie wielkie dzieki i za to - ale przyzna Pan, ze troche to chyba skromne...

Pozdrawiam serdecznie!

Marek

harpsycho - TPZN 001
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 24 Marzec 2011, 20:02:01 »

Ot gdyby chociaz Pan Lech nie ograniczyl sie do krytykowania moich nieudolnych prob, a zaproponowal ze swojej strony cos konstruktywnego - juz we dwojke byloby nam o wiele latwiej nadac dowcipowi ksztalt! Jak dotad zawdzieczamy Panu tylko owe znakomite "ciemnogrodzkie uroczystości"! Naturalnie wielkie dzieki i za to - ale przyzna Pan, ze troche to chyba skromne...

Z tymi "ciemnogrodzkimi uroczystościami" to Pan przesadza - przecież to banał nad banały.

Natomiast jeśli idzie o "coś konstruktywnego", to coś tam na gorąco przyszło mi do głowy, ale choć schemat ten sam, który Pan pragnie eksploatować, to okoliczności i osoby nieco inne, więc nie wiem, czy będzie Pan zadowolony.

Dawkins usłyszał, że papież Benek przyjeżdża do Wielkiej Brytanii i postanowił go wsadzić do więzienia. Oskarżenie to sprawa banalna - pomyślał. Oskarżę go, że jest pedofilem, bibliofilem, chlorofilem, a nawet filatelistą. Problem tylko jak dostarczyć mu pozew. Najlepiej byłoby zrobić to publicznie, na przykład kiedy Benek będzie wchodził do katedry westminsterskiej. Podejdę, wręczę mu pozew i wtedy już się nie wykręci. He, he - tu zaśmiał się diabelsko, choć przecież w diabła też nie wierzył.

Czarne chmury zawisy nad papieżem Benkiem, ale od czego najlepszy na świecie wywiad watykański, złożony z bezwzględnych jezuitów. Natychmiast przejrzeli diaboliczny plan Dawkinsa i o wszystkim donieśli Benkowi. Co tu robić? - martwi się Benek. Jak ten Dawkins podejdzie do mnie przy ludziach, to mu nawet w łeb krucyfiksem dać nie wypada. Muszę przecież udawać dobrotliwego papieża.

Na to odezwał się najbezwzględniejszy ze wszystkich papieskich jezuitów i mówi "no problemo Wasza Świątobliwość". Weźmiemy jakiegoś dominikanina, oni też chodzą na biało, troszkę go ucharakteryzujemy i z daleka będzie wyglądał jak papież. Dawkins podbiegnie do niego, z bliska pozna, że to pomyłka, speszy się i jego diabelski plan diabli wezmą. Na wszelki wypadek Wasza Świątobliwość niech też przebierze się za jezuitę i idzie z tyłu razem z innymi. Kiedy obrócę się i Waszą Świątobliwość pobłogosławię, to będzie znak, że już jest po wszystkim. Wtedy Wasza Świątobliwość popędzi do zakrystii, przebierze się w swój papieski strój i spokojnie pójdzie odprawić mszę.

Jak zaplanował chytry jezuita, tak się też i stało. Dawkins podszedł ze swoim pozwem do dominikanina ucharakteryzowanego na papieża i kiedy zobaczył swoją pomyłkę, spiekł raka i uciekł. Wtedy jezuita pobłogosławił Benka, Benek popędził do zakrystii i zaczął się przebierać. Wkłada swoje czerwone papieskie kamaszki, ale one jakieś ciasne. Próbuje wbić się w papieską sutannę, ale nie daje rady zapiąć ani guzika. A na dodatek, jakby nie próbował, to papieskiego pierścienia nie może wcisnąć nawet na mały palec.
Bo pobłogosławili nie tego!...

harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #10 : 26 Marzec 2011, 01:02:46 »

Niezle - zupelnie niezle! (jak wiadomo w angielskim systemie znakow wyraza sie tak bardzo duzy komplement...) Naturalnie jak sam Pan zauwazyl, zupelnie nie na temat, ale przynajmniej zachowuje schemat... Ciesze sie takze, ze nareszcie dyskusja kanalizuje sie na dowcipy - a nie ze tracimy czas na komentarze dydaktyczno-moralizatorskie  Mrugnięcie
W dowcipie Panskim, Panie Lechu, da sie ponadto odczytac wyrazna reminiscencja naszej rodzimej wersji kawalu przytoczonego przeze mnie na wstepie jako swoisty wzor. Aby skrocic sprawe: w wersji tej gosc nie trafil naturalnie do hotelu dla murzynow, bo rzecz dziala sie w Radomiu. Otrzymal za to jedyne dostepne miejsce - lozko w pokoju dwuosobowym, gdzie spal juz snem sprawiedliwego pewien staruszek ksiadz. I jak goscia obudzili o piatej, to sie ubral po cichutku i w calkowitej ciemnosci, aby ksiedza tego nie obudzic. Po czym jak schodzil do wyjscia, to w duzym lustrze w holu hotelowym zamajaczylo mu z oddali odbicie postaci w sutannie...
- A to osiol z tego portiera! - pomyslal sobie gosc - Zamiast mnie obudzil ksiedza!
  Cool

harpsycho - TPZN 001
harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #11 : 07 Kwiecień 2011, 00:30:05 »

No cóż, Drogi Panie Marku, niewątpliwie różnimy się poczuciem humoru, ale to nie szkodzi - w naturze nie wszystko musi być takie samo. Niemniej byłbym wdzięczny za podzielenie się swymi wrażeniami tym osobom, które dowcip Pana Marka rozśmieszył.

Jeśli znów miałbym mieć jakieś uwagi formalne, to pragnę zauważyć, że motyw "chrzczenia mlekiem" jest mocno wyeksploatowany jako swoista kościelna "urban legend". Podobno czasem odwołują się do niego poczciwe stare zakonnice przy wbijaniu dziatwie do głów rozmaitych katechizmowych mądrości.

Drugorzędną już sprawą jest prawdopodobieństwo całej historii (dowcip może być przecież kompletnie fantastyczny). Niemniej ewentualni słuchacze tego dowcipu, zdolni załapać sprawę mleka, mają też zapewne zarazem w pamięci wieloletnie drobiazgowe (aż do przesady) procedury procesu beatyfikacyjnego ze skrupulatnym sprawdzaniem papierów włącznie. Jest więc dla każdego jasne, że 1 maja dowolne opowieści nawet tuzina stuletnich staruszek nie zrobią na nikim żadnego wrażenia. Trudno zatem słuchaczowi zdobyć się na minimalny poziom empatii z sytuacją opowiedzianą w Pana dowcipie.

Pisemnymi relacjami dotyczacymi wrazen wprawdzie nie dysponuje, ale pozwolilem sobie/odwazylem sie (mimo bezsprzecznej niedoskonalosci tego szkicu) po raz pierwszy pocisnac to-to w 1:1 niezmienionej formie jako "dowcip" w trakcie mojego spotkania z przybyla w ostatnim tygodniu w odwiedziny grupa znajomych/krewnych z Polski. Musze powiedziec, ze efekt tej premiery zaskoczyl nawet mnie samego - zebrani zarykiwali sie po prostu ze smiechu. Nie przytaczam naturalnie tego faktu, aby sie tutaj chwalic - nie ma jeszcze wciaz za bardzo czym - ale sytuacja ta przysporzyla mi przynajmniej optymizmu w kwestii, ze jesli popracujemy solidnie nad projektem, to moze czeka go pozytywna przyszlosc! Byc moze nawet 1 maja w przyszlosci stanie sie jak gdyby "drugim 1 kwietnia"...
Ponadto a propos procedur ma Pan w pelni racje, Panie Lechu - tez nad tym ubolewam! Jak sie wezmie pod uwage, ilu porzadnych ludzi moznaby w jednostce czasu zbeatyfikowac, gdyby nie ten piep.... watykanski formalizm!!!! Naprawde uwazam, ze jest to w XXI wieku pozalowania godne!

Skadinad - off topic - uslyszalem przy okazji niezly kawal na temat Ratzingera, ktory przytaczam:

"Ratzinger umarl i udal sie do bram niebios. Sw. Piotr chce wiedziec, kto on zacz:
- Jak to kto? Bylem przeciez papiezem!
- Papiezem? A kto to taki - papiez?
- Jak to, nie wiecie? Papiez! Przywodca Kosciola Katolickiego!
- Przywodca czego???
- No, Kosciola Katolickiego! - Pracujemy przeciez dla was od 2 tysiecy lat!
- Musze pogadac z szefem! - i Sw. Piotr udaje sie do Jezusa:
- Szefie, jest tu taki jeden i mowi, ze byl przywodca Kosciola Katolickiego. Podobno pracuja dla nas od 2 tysiecy lat...
Jezus zastanowil sie gleboko. Po chwili na jego twarzy pojawil sie usmiech:
- Popatrz - czy to mozliwe? Pamietasz to kolko wedkarskie, ktore zalozylismy 2 tysiace lat temu? Czyzby jeszcze byli aktywni?..."

Cool

« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2011, 00:45:15 wysłane przez harpsycho » Zapisane

harpsycho - TPZN 001
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 07 Kwiecień 2011, 15:37:42 »

zebrani zarykiwali sie po prostu ze smiechu.

A nie bierze Pan pod uwagę, Panie Marku, że jest Pan na żywo tak wybornym komikiem, że tekst w istocie staje się drugorzędnym dodatkiem? Może powinien Pan wklejać tu swoje dowcipy w formie filmików z YouTube?

Ponadto nie wspomniał Pan, czy wcześniej zebrani nie zostali przypadkiem uraczeni którymś z Pana słynnych drinków. To także mogłoby wyjaśniać ich ponadprzeciętnie dobry humor.

harpsycho
Moderator
Gaduła
Germany Germany

Stowarzyszenie:

« Odpowiedz #13 : 08 Kwiecień 2011, 21:06:45 »

Idea Panska jest na pewno godna uwagi - wprawdzie nie uwazam mojej skromnej osoby za tak wybornego komika, ze tylko osoba wlasna moglbym sprzedac dowolny tekst jako dobry dowcip - ale moze kiedys dojdziemy i do tego, ze zweryfikujemy te wlasciwosc wizualnie  (zawsze moglbym potrenowac np. na ktorejs z Panskich wypowiedzi a propos wczesnego chrzescijanstwa Mrugnięcie)
A podczas spotkania wprawdzie nikt tez nie siedzial o suchym pysku - ale mimo to nie mam zadnych podstaw przypuszczac, ze humor sluchaczy uwarunkowany bylby ponadprzecietna konsumpcja alkoholu. To byli ludzie z nieco innej ligi... Musieliby naprawde morze wypic, zeby wprowadzic sie w stan, w ktorym czlowiek automatycznie smieje sie, jak mu sie tylko zegnie maly palec...

Pozdrawiam serdecznie!

Marek 

harpsycho - TPZN 001
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 09 Kwiecień 2011, 16:54:49 »

zawsze moglbym potrenowac np. na ktorejs z Panskich wypowiedzi a propos wczesnego chrzescijanstwa Mrugnięcie)

Ma Pan całkowitą rację. Tutaj bez Pańskiego wybitnego talentu komicznego się nie obejdzie.

Co innego w wypadku Pana wypowiedzi religioznawczych. Nawet mnie udało się nimi kilka osób rozśmieszyć do łez.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM