mateusz
Nowy użytkownik
 Poland
Zainteresowania: polska królewska, monety Niemiec 1871-1945,monety Habsburgów
|
 |
« : 23 Kwiecień 2011, 21:45:45 » |
|
Od jakiegoś czasu czytam forum, więc pora się w końcu przedstawić.  A więc nazywam się Mateusz i mam 17 lat. Monetami interesuję się od dziecka, od 3 lat( po przeczytaniu "Tysiąc lat monety polskiej") monetami Polski królewskiej.Szczególnie upodobałem sobie orty gdańskie Zygmunta III Wazy oraz te Jana Kazimierza. Są to drogie monety i na razie mam tylko dwa w kolekcji  , ale cały czas uzupełniam wiedzę z tematu gdyż jest to chyba ważniejsze od samych monet. Oprócz monet Polski królewskiej interesuję się również monetami Habsburgów Leopolda I i Franciszka Józefa, oraz monetami niemieckimi z lat 1871-1945.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
Serdecznie witamy  Wreszcie pojawił się ktoś kto podziela moje zainteresowanie monetami niemieckimi z okresu 1871-1945 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DagonX
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 047
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Monety średniowieczne
|
Witam serdecznie! Zwłaszcza, że Kolega podziela moje zainteresowanie monetami Jaśnie Panującego Cesarza Franciszka Józefa I Habsburga.  DagonX 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
celtycki
|
Kolekcje monet niemieckich trzeba zacząć od zakupu dwutomowego katalogu falsyfiaktów wydanego przez miesięcznik Money Trend  Po przeglądnięciu tego wydawnictwa to śmiało można powiedzieć że co druga moneta niemiecka byla fałszowana, więc bez tego katalogu ani rusz, zwłaszcza że spora część tych lewizn trafiła na nasz rynek. Tam już znają temat, a u nas takie falsy sprzedają się bez żadnych problemów. Ostatnio "szpece" złapali się za podrabianie naszych lustrzanek, tych sprzed denominacji, bo jak wiadomo nie są już środkiem płatniczym, to można je podrabiać bez większej odpowiedzialności karnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
witam kolegę
|
|
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
Kolekcje monet niemieckich trzeba zacząć od zakupu dwutomowego katalogu falsyfiaktów wydanego przez miesięcznik Money Trend  Po przeglądnięciu tego wydawnictwa to śmiało można powiedzieć że co druga moneta niemiecka byla fałszowana, więc bez tego katalogu ani rusz, zwłaszcza że spora część tych lewizn trafiła na nasz rynek. Tam już znają temat, a u nas takie falsy sprzedają się bez żadnych problemów. Ostatnio "szpece" złapali się za podrabianie naszych lustrzanek, tych sprzed denominacji, bo jak wiadomo nie są już środkiem płatniczym, to można je podrabiać bez większej odpowiedzialności karnej. Zgadzam się, zwłaszcza trójki weimarskie nader często pojawiające się na all są wg. mnie mocno podejrzane. Co gorsza zdjęcia są najczęściej kiepskie i g... widać. A jak g... widać to najlepiej nie kupować, a zwłaszcza powyższych pozycji: Durer, Magdeburg, Dinkelsbuhl, Bremerhaven, Naumburg i Nordhausen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec