Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
22 Maj 2012, 04:37:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: allexa69 / flygirl9 / cezar613  (Przeczytany 11950 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Caesar
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
Numizmatyka

« : 06 Sierpień 2011, 11:46:16 »

Witam
Coś zapanowała dziwna cisza o sprzedawcy z Allegro - allexa69. Już nie pamiętam czy to był hiszpański Bułgar czy bułgarski Hiszpan, który na dokładkę nie był pewien skąd wysyła "monety". "Monetki" już powinny dojść, ....jeśli doszły. Nikt się nie chwali. Bardzo chciałbym przeczytać wypowiedź nabywcy Makrynusa, który to Makrynus był oczywistym, udokumentowanym falsem. A co z resztą monet? Co jeżeli okazały się falsyfikatami? (jeżeli kupujący potrafią to wykryć) Co poczną z nimi nabywcy? Mam nadzieję, że nabyli je ludzie uczciwi i zarazem majętni i za rok, dwa nie wypłyną na aukcjach. Bardzo proszę te osoby o komentarz.
Oczywiście nie zakładam na 100%, że sprzedawca jest (był) trefny i monety też, żaden ze mnie ekspert, ….ALE
W stosunku do tego sprzedawcy (czytaj też flygirl9) zostały złamane chyba wszystkie podstawowe warunki bezpiecznego kupowania.
1. Sam nie może zdecydować się na swoje pochodzenie
2. Wystawia na Polskim Allegro a nie na eBay’u gdzie ceny takich monet osiągają o WIELE większe ceny (no cóż może filantrop)
3. Posiada „same rarytasy” (np. Nigriniana u Lanza nie widziałem nigdy)
4. Monety bardziej popularne wystawia hurtowo ( i znów finansowo jest do tyłu, co daje przyszłym moim oponentom argument, że to jednak filantrop)
5 Posiada praktycznie ZERO komentarzy
6 Sprzedaje udokumentowanego falsa (patrz wyżej)
Proszę aby moją wypowiedzią nikt nie poczuł się urażony, nie było to moją intencją. Może moje uwagi przydadzą się początkującym zbieraczom monet antycznych. Życzę wszystkim nabywcom aby ich monety okazały się oryginalne, ale niestety, niepokój pozostaje.
Hej
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2011, 10:16:07 wysłane przez Caesar » Zapisane
Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 06 Sierpień 2011, 12:15:30 »

O ile pamiętam, na FORVM ANCIENT COINS jest lista podejrzanych sprzedawców - ale to głownie z eBay'u

Może by i tutaj, np. w dziale falsów, przykleić listę takich podejrzanych sprzedawców z Allegro wraz z dokumentacją?

NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Legitymacja: TPZN nr 059

« Odpowiedz #2 : 06 Sierpień 2011, 12:46:39 »

temat sie wyjasnił....
http://allegro.pl/show_user.php?uid=21785780&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg
 co gorsza koles odpłcił wszystkim podobnie.
 no cóż... z całym szacunkiem... jeleni nie sieją same rosną......
 mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem, ale jak widze OKAZJE!!! to sa odpowiednie fora i tel do przyajciela zeby sie upewnic. najpierw narobił pozytywów na tanich popularnych (chyba) a potem sktuknął na 2000 pare osób.
ciekawe czy to nasz ale zarejestrowany na zagranicznych serwrach czy faktycznie Bułgar... warto by przesledzić IP
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2011, 12:57:52 wysłane przez okejos » Zapisane

Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #3 : 06 Sierpień 2011, 13:12:25 »

Raczej Bułgar. Poprzednie wysyłki były z Bułgarii tak wynikało z komentarzy.Hiszpania była raczej zasłona dymną przy ewidentnym szwindlu.Rozśmieszył mnie tym denarem z getta ale teraz już jest malo smiesznie.

Było smaszno, a jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały,
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
DIVUS JULIUS
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
PRYNCYPAT

« Odpowiedz #4 : 06 Sierpień 2011, 13:13:16 »

Spodziewałem się takiego rozwoju sytuacji jeśli chodzi o tego sprzedawcę.To prawda ze na aukcjach sprzedawał naprawdę piękne i rzadkie monety.To prawda ze były one w okazyjnych cenach.Sam chciałem powalczyć o kilka blaszek. Ale od samego początku sprzedawca nie budził we mnie zaufania. Wydaje mi się ze jesli chodzi o takie rarytasy jak np. sestercja Gordiana I, to naprawdę bardzo ciężko trafić "na okazję". Niektóre monety po prostu są drogie i tyle. Nie ma okazji. Bardzo kolegom współczuje bo jak widzę że pieniądze zostały wpłacone, a monetki zostały u sprzedawcy ( jeśli kiedykolwiek je posiadał) Obawiam się ze za jakiś czas wypłyną na innych aukcjach, sprzedający zmieni login, i znowu nabierze kilku pasjonatów szukających okazji.

Może warto skontaktować się z obsługą serwisu Allegro?
Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #5 : 06 Sierpień 2011, 13:31:38 »

Nie chce tutaj kogoś źle posądzać ale http://allegro.onet.pl/valentinian-i-ae3-364-367-ad-i1748135260.html pierwszy komentarz od znajomego bulgarskiego Hiszpana.Sytuacja moze sie powtórzyć

okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*

« Odpowiedz #6 : 06 Sierpień 2011, 13:56:49 »

czyli pare pozytywów na tanich monetkach i popularnych. a potem bęc... trzeba gościa obserwować.

okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*

« Odpowiedz #7 : 06 Sierpień 2011, 17:57:24 »

gosc zgłoszony konto zawieszone.... obserwujemy nastepnego

okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*

« Odpowiedz #8 : 06 Sierpień 2011, 18:00:58 »

zobaczcie po komentarzach aukcjie tego goscia... jakies dziwne niektóre monety
http://allegro.pl/show_user.php?search=allexa69

Lech Stępniewski
Gaduła

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 06 Sierpień 2011, 18:37:14 »

jakies dziwne niektóre monety

No proszę, kolejny fals "Konstantyna w czapce". I to zaledwie za 52 złocisze!

http://allegro.pl/constantine-i1713313130.html

NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #10 : 06 Sierpień 2011, 21:16:43 »

To wszystko od początku zalatywalo lewizną.Ale już szczytem było to że on tych falsów już nie wysyłał.Nawet jak na oszusta wyjątkowo bezczelny.

Caesar
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
Numizmatyka

« Odpowiedz #11 : 07 Sierpień 2011, 10:30:06 »

Witam
Uaktualniłem temat wątku o "cezar613". Pewnie to ta sama osoba, jeżeli można to coś nazwać osobą. Ciekawe kiedy cezar613 wyskoczy z jakimś Pertynaksem lub Romulusem Augustulusem, ... i ilu znajdzie amatorów "okazji"? Na razie zbiera Pozytywy.
Zastanawia mnie nazwa sprzedawcy, brzmi dziwnie polsko. Czy istnieje słowo "Cezar" w innych językach określające władców starożytnego Rzymu?
Stawiam na to, że to "nasz" rodak, który aktualnie jest za granicą.
Podpisuję się pod pomysłem stworzenia listy nieuczciwych sprzedawców na Allegro, wzorem tej z eBay'a. Tylko kto się tym zajmie?
Hej

P.S.
Czy dobrze rozumuję?Co??
Na stronach jego aukcji widnieje: "Sprzedający w tej aukcji - nie zgadza się na wysyłkę za granicę".
Skoro sprzedaje w Benidorm, Spain to nie ma możliwości aby wysłał do Polski!!!
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2011, 10:39:31 wysłane przez Caesar » Zapisane
Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #12 : 07 Sierpień 2011, 12:51:49 »

Po bulgarsku  Cezar brzmi tak samo jak po polsku Цезар a tak po hiszpansku César.Komentarze pisze po angielsku nie po polsku ,więc to Bułgar.Przyczajony tygrys,ukryty smok Język

okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*

« Odpowiedz #13 : 07 Sierpień 2011, 14:27:53 »

a jaka jest mennica na brami któa wystawia? bo nie moge doczytac

Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 045
Zainteresowania:
Denary - Rzym Republika

Cicer cum Caule

« Odpowiedz #14 : 09 Sierpień 2011, 19:14:37 »

Salvete,

no cóż, macie rację, zabawa od początku wyglądała na nieco ryzykowną i stało się – zupa się rozlała. Powiem szczerze, liczyłem się z pewnym ryzykiem, dlatego licytowałem u flygirl tylko jedną monetę i tylko do 500 PLN.  Sam przelew na konto do Bułgarii kosztował fortunę ... cca 35 Euro. Cóż dodać? Klapa po całości.
Flygirl =  Siyana Tosheva z miasta Plovdiv (bo tak brzmią personalia oszustki) wystawiła fotki pięknych monet, które są rzadkimi ptakami na naszych aukcjach ...  Lecz jeśli ktoś goni za określoną monetą (w moim przypadku był to Brutus Albinus) zdarza się, ze ignoruje dość oczywiste sygnały ...  Wcale mi nie poprawia samopoczucia fakt, że inni też się pokusili.  Parafrazując Laokoona „Timeo Bulgari et dona ferentes”

Andrzej

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM