DagonX
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 047
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Monety średniowieczne
|
Kolejny Bułgar. http://allegro.pl/show_user.php?uid=22812280Sprzedający: radp8 Lokalizacja: A-d, Bułgaria DagonX 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Upiekło mi się: otrzymałem zwrot pieniędzy! Wprawdzie wolałbym monetę, ale biorąc pod uwagę straty Kolegów, jestem zadowolony z takiego rozwiązania całej sprawy. ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 045
Zainteresowania: Denary - Rzym Republika
Cicer cum Caule
|
Gratulacje,
ale Kolega z Paypal płacił? Cofnęli transakcję? Czy Toshewa oddała?
Pozdrowionka
A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
Witam wszystkich serdecznie po urlopowej przerwie, choć wielka szkoda, że w takich (wątkowych) okolicznościach przyrody. Wtrącając się do dyskusji - rozumiem, że kolega Zenonmoj otrzymał zwrot z Paypal a nie od sprzedawcy, choć to musi potwierdzić nasz kolega. Co do istoty sprawy to oczekiwałem jej finału z niecieprliwością, choć niestety w 80 % zakładałem negatywny obrót sprawy. Niektórzy z nas podjęli ryzyko wbrew aż nadto oczywistym sygnałom (Bułgfaria, super okazje po super cenach, niski staż i wiarygoność oferenta, dziwny kontakt etc). Choć i mi czasami odbija wbrew logice... Cóż, biorąc pod uwagę naprawdę wysoki poziom reprezentowany przez szacowne grono, zarówno co do wiedzy numizmatycznej, jak i poruszania się po mendrach handlu blaszkami, wypada jedynie stwierdzić "szewc bez butów chodzi"...  P.S. Mam nadzieję Andrzeju, że i Ty jakoś odzyskasz pieniądzę, choć jeżeli wpłaciłeś na konto w Bułgarii (z koszmarną opłatą w dodatku) to jednak ze zwrotem będzie wielki problem.. Pozdrawiam wszystkich! Paweł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Witam!
Co ciekawe, to własnie nie był zwrot z PayPal, ale od osoby, której zapłaciłem - czy jest ona tożsama ze sprzedawcą / sprzedawczynią, tego nie wiem. Moje pytania do tej osoby dotyczące "dziwnego" przebiegu transakcji pozostały bez odpowiedzi (jakżeby inaczej...). Osoba ta zasygnalizowała mi wprawdzie gotowość gotowość zwrotu pieniędzy, jednak twierdziła, że w sprawie przebiegu transakcji muszę zwrócić się do sprzedawcy. Była to jednak przypuszczalnie tylko gra na czas, bo zwrot otrzymałem dopiero po otwarciu sprawy... Moje wnioski: wydaje mi się, że pieniążki wróciły do mnie tylko dlatego, że ten ktoś zamierza nadal używać swojego konta w PayPal i widocznie uznał, że tym razem tak mu się bardziej opłaca - chyba, że sam został wykorzystany przez sprzedawcę / sprzedawczynię, w co jednak wątpię!
Co do bosego szewca: no cóż, zdarzało mi się robić dużo dziwniejsze transakcje, które jednak dochodziły do skutku, a okazje, nawet tak nieprawdopodobne, się zdarzają (np. ostatnio nabyty za ćwierć ceny bardzo ładny AE2 Ael. Flaccilli, czy ADVENTVS CARAVSI za 3 EUR...). Tu nie ma żadnych reguł. Tym razem po prostu się nie udało. Ja osobiście staram się tylko w miarę możliwości minimalizować ryzyko, np. przez płacenie za pomocą PayPal.
Kończąc, życzę wszystkim Kolegom, którzy teraz tak jak i ja są mądrzy po szkodzie, skuteczności w walce o odzyskanie pieniędzy!
Pozdrawiam ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
okazje, nawet tak nieprawdopodobne, się zdarzają (np. ostatnio nabyty za ćwierć ceny bardzo ładny AE2 Ael. Flaccilli, czy ADVENTVS CARAVSI za 3 EUR...). Tu nie ma żadnych reguł. Zgadza się Panie Zenonie! Tylko, że np 500 zł to już jednak nie 3 Euro. Nota bene 80-90% moich krążków to większe lub mniejsze okazje np śliczny as Piusa wybity na 900-lecie powstania Rzymu za równowartośc kilkudziesięciu złotych na Ebayu, albo przepiekny sesterc M. Aureliusa upamiętniający wojnę z Germanami (ViC GER) kupiony w renomowanym sklepie H.J. Berk W Chicago za równowartość ok 500 zł. Jak słusznie Pan to ujął rzecz w tym żeby minimalizowac ryzyko. Taki misiek z allegro z prawie zerowym kontem, lokalizacją w Bułgarii i superokazjami jednak trochę capił... Pozdrawiam i dołączam się do życzeń Pana Zenona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Cicer cum Caule
|
Salvete, nie sądzę Pawle, abym odzyskał pieniążki, ale za życzonka dziekuję  Swoją drogą Allegro też trochę ciała dało, ponieważ warunki płatności wskazane w aukcji przez Sprzedającego tj Płatnośc z Allegro lub Przelew bankowy nie wskazywały, że chodzi o płatność paypal i przelew zagraniczny. Powinni to jakoś weryfikować ... Mam nadzieje, że Allegro też się jakoś włączy do zabawy. A co do ryzyka, nie pierwszy to raz i pewnie nie ostatni, kiedy dostajemy nie do końca to czego oczekujemy - w ten sposób kupiłem kilka subaeratów, wszakże pierwszy kiedy nie dostajemy nic  Ja przebolałem już stratę i chwilowo kupuję wyłącznie w sprawdzonych miejscach, drożej, ale za to pewniej. Pozdrowionka Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
Przyczajony tygrys ,ukryty smok atakuje: http://allegro.pl/divus-pertinax-ar-denarius-i2029942421.html i kilka innych ciekawych aukcji.Nie chciałbym weryfikowac autentyczności monet ale należy uważać ponieważ do tej pory sprzedawał drobnicę.
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
Dzięki za życzenia ,przydadzą sie zwłaszcza mniej doświadczonym (takim jak ja) kolekcjonerom.Co ciekawe ,niedawno w naszych okolicach(już zamieszczalem zdjęcia)wykopano takiego Pertnaksa.
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
nie sądzę Pawle, abym odzyskał pieniążki, Andrzej
Drogi Panie Andrzeju , proszę nie rezygnować . Jeśli terminy jeszcze nie upłynęły proszę skorzystać z programu ochrony kupujących . http://allegro.pl/help_item.php?item=126Allegro zabezpiecza transakcje do 10tys. Ja korzystałe dwukrotnie , zawsze z pozytywnym skutkiem . Z jednej strony warto odzyskać każde pieniążki ,a z drugiej przydałoby się ukarać drania . Gdyby miał Pan jakieś pytania odnośnie POK chętnie służę pomocą . Pozdrawiam . Janusz
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2012, 10:50:36 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Cicer cum Caule
|
Drogi Januszu,
Dziękuję Ci za troskę i dobrą radę, z pewnością przeglądnę procedury POK i zastanowię się czy w to wejść. Jak powiedziałem, już to odżałowałem i pobrałem cenną naukę - w bułgarskie aukcje nie wchodzę i innym z serca odradzam. Po pierwsze – doświadczenie z bułgarskimi handlarzami pokazuje, że „miłe złego początki, lecz koniec żałosny” - nęcą tanimi drobiazgami, potem rzucają ciekawsze sztuki i finalizują oszukańczy proceder (bez dostawy, albo fals). Po drugie, skoro wiemy już, że zgodnie z ich prawem wywóz antycznych monet jest przestępstwem (patrz komentarz Sol Invictus), licytując - stajemy się, w mniej lub bardziej świadomy sposób, częścią procederu, który nie jest legalny. To powinno wystarczyć, by podchodzić z dystansem do podobnych „okazji”.
Ale, ale … coś zaczyna już być na rzeczy, w międzyczasie pracownik Allegro zdjął aukcje Cezar613 Marcjanusa, co, do którego były mniejsze wątpliwości Bartka i fałszywego Oktawiana (co do którego nie było wątpliwości). Na placu boju pozostał Antoniusz z Oktawianem i Pertynaks. Ten pierwszy nie wygląda najgorzej, ale i tak niepokój pozostaje … UPPS … ktoś go właśnie licytuje.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
Cesar613, hiszpański bułgar lub może bułgarska dziewczyna na wakacjach znowu w akcji - wystawia nie tylko rzymską łyżkę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
wielkość zdjęć też daje do myslenia 
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2012, 23:41:14 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
|