Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
22 Maj 2012, 04:38:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: allexa69 / flygirl9 / cezar613  (Przeczytany 11950 razy)
DagonX
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Legitymacja: TPZN nr 047
Stowarzyszenie:
PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania:
Monety średniowieczne

« Odpowiedz #30 : 18 Sierpień 2011, 12:31:20 »

Kolejny Bułgar.  Zły

http://allegro.pl/show_user.php?uid=22812280

Sprzedający: radp8

DagonX Cool

Pozdrawiam
DagonX - TPZN 047

http://monetkowebajania.blogspot.com/
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania:
Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.

« Odpowiedz #31 : 27 Sierpień 2011, 17:19:53 »

Upiekło mi się: otrzymałem zwrot pieniędzy! Wprawdzie wolałbym monetę, ale biorąc pod uwagę straty Kolegów, jestem zadowolony z takiego rozwiązania całej sprawy.
ZM
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 045
Zainteresowania:
Denary - Rzym Republika

Cicer cum Caule

« Odpowiedz #32 : 27 Sierpień 2011, 17:22:41 »

Gratulacje,

ale Kolega z Paypal płacił? Cofnęli transakcję? Czy Toshewa oddała?

Pozdrowionka

A.

Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Legitymacja: TPZN nr 048

« Odpowiedz #33 : 28 Sierpień 2011, 17:29:53 »

Witam wszystkich serdecznie po urlopowej przerwie, choć wielka szkoda, że w takich (wątkowych) okolicznościach przyrody.

Wtrącając się do dyskusji - rozumiem, że kolega Zenonmoj otrzymał zwrot z Paypal a nie od sprzedawcy, choć to musi potwierdzić nasz kolega. Co do istoty sprawy to oczekiwałem jej finału z niecieprliwością, choć niestety w 80 % zakładałem negatywny obrót sprawy. Niektórzy z nas podjęli ryzyko wbrew aż nadto oczywistym sygnałom (Bułgfaria, super okazje po super cenach, niski staż i wiarygoność oferenta, dziwny kontakt etc). Choć i mi czasami odbija wbrew logice... Cóż, biorąc pod uwagę naprawdę wysoki poziom reprezentowany przez szacowne grono, zarówno co do wiedzy numizmatycznej, jak i poruszania się po mendrach handlu blaszkami, wypada jedynie stwierdzić "szewc bez butów chodzi"...
 Smutny
P.S. Mam nadzieję Andrzeju, że i Ty jakoś odzyskasz pieniądzę, choć jeżeli wpłaciłeś na konto w Bułgarii (z koszmarną opłatą w dodatku) to jednak ze zwrotem będzie wielki problem.. Pozdrawiam wszystkich! Paweł
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
*
Poland Poland

Zainteresowania:
Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.

« Odpowiedz #34 : 28 Sierpień 2011, 21:31:56 »

Witam!

Co ciekawe, to własnie nie był zwrot z PayPal, ale od osoby, której zapłaciłem - czy jest ona tożsama ze sprzedawcą / sprzedawczynią, tego nie wiem. Moje pytania do tej osoby dotyczące "dziwnego" przebiegu transakcji pozostały bez odpowiedzi (jakżeby inaczej...). Osoba ta zasygnalizowała mi wprawdzie gotowość gotowość zwrotu pieniędzy, jednak twierdziła, że w sprawie przebiegu transakcji muszę zwrócić się do sprzedawcy. Była to jednak przypuszczalnie tylko gra na czas, bo zwrot otrzymałem dopiero po otwarciu sprawy... Moje wnioski: wydaje mi się, że pieniążki wróciły do mnie tylko dlatego, że ten ktoś zamierza nadal używać swojego konta w PayPal i widocznie uznał, że tym razem tak mu się bardziej opłaca - chyba, że sam został wykorzystany przez sprzedawcę / sprzedawczynię, w co jednak wątpię!

Co do bosego szewca: no cóż, zdarzało mi się robić dużo dziwniejsze transakcje, które jednak dochodziły do skutku, a okazje, nawet tak nieprawdopodobne, się zdarzają (np. ostatnio nabyty za ćwierć ceny bardzo ładny AE2 Ael. Flaccilli, czy ADVENTVS CARAVSI za 3 EUR...). Tu nie ma żadnych reguł. Tym razem po prostu się nie udało. Ja osobiście staram się tylko w miarę możliwości minimalizować ryzyko, np. przez płacenie za pomocą PayPal.

Kończąc, życzę wszystkim Kolegom, którzy teraz tak jak i ja są mądrzy po szkodzie, skuteczności w walce o odzyskanie pieniędzy!

Pozdrawiam
ZM
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Legitymacja: TPZN nr 048

« Odpowiedz #35 : 29 Sierpień 2011, 11:57:45 »

okazje, nawet tak nieprawdopodobne, się zdarzają (np. ostatnio nabyty za ćwierć ceny bardzo ładny AE2 Ael. Flaccilli, czy ADVENTVS CARAVSI za 3 EUR...). Tu nie ma żadnych reguł.
Zgadza się Panie Zenonie! Tylko, że np 500 zł to już jednak nie 3 Euro. Nota bene 80-90% moich krążków to większe lub mniejsze okazje np śliczny as Piusa wybity na 900-lecie powstania Rzymu za równowartośc kilkudziesięciu złotych na Ebayu, albo przepiekny sesterc M. Aureliusa upamiętniający wojnę z Germanami (ViC GER) kupiony w renomowanym sklepie H.J. Berk W Chicago za równowartość ok 500 zł. Jak słusznie Pan to ujął rzecz w tym żeby minimalizowac ryzyko. Taki misiek z allegro z prawie zerowym kontem, lokalizacją w Bułgarii i superokazjami jednak trochę capił... Pozdrawiam i dołączam się do życzeń Pana Zenona.
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Zainteresowania:
Denary - Rzym Republika

Cicer cum Caule

« Odpowiedz #36 : 31 Sierpień 2011, 20:55:06 »

Salvete,

nie sądzę Pawle, abym odzyskał pieniążki, ale za życzonka dziekuję  Uśmiech Swoją drogą Allegro też trochę ciała dało, ponieważ warunki płatności wskazane w aukcji przez Sprzedającego tj Płatnośc z Allegro lub Przelew bankowy nie wskazywały, że chodzi o płatność paypal i przelew zagraniczny. Powinni to jakoś weryfikować ... Mam nadzieje, że Allegro też się jakoś włączy do zabawy. A co do ryzyka, nie pierwszy to raz i pewnie nie ostatni, kiedy dostajemy nie do końca to czego oczekujemy - w ten sposób kupiłem kilka subaeratów, wszakże pierwszy kiedy nie dostajemy nic  Mrugnięcie Ja przebolałem już stratę i chwilowo kupuję wyłącznie w sprawdzonych miejscach, drożej, ale za to pewniej.

Pozdrowionka

Andrzej

Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #37 : 01 Styczeń 2012, 16:33:12 »

Przyczajony tygrys ,ukryty smok atakuje: http://allegro.pl/divus-pertinax-ar-denarius-i2029942421.html  i kilka innych ciekawych aukcji.Nie chciałbym weryfikowac autentyczności monet ale należy uważać ponieważ do tej pory sprzedawał drobnicę.

Było smaszno, a jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały,
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
Hermogenes
Stały bywalec
Zainteresowania:
Starożytna Grecja, Rzym, w mniejszym stopniu mennictwo Celtów, Persów i Partów.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : 02 Styczeń 2012, 00:18:25 »

Salvete!

Tym razem rzeczywiście współczesnej produkcji są przynajmniej dwie monety: przytoczony przez Divusric Pertynaks i denar Oktawiana: http://allegro.pl/octavian-denarius-30-27-bc-i2029942171.html (fałszerstwo aż nazbyt oczywiste). Mniej oczywisty, choć również wielce podejrzany, jest solid Marcjanusa: http://allegro.pl/marcian-av-solidus-constantinople-mint-i2026456126.html (niestety ktoś go już licytuje).

Pozdrawiam i życzę w 2012 r. tylko zakupu tylko autentycznych monet!

B.A.
Divusric
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Rzym

« Odpowiedz #39 : 02 Styczeń 2012, 15:23:35 »

Dzięki za życzenia ,przydadzą sie zwłaszcza mniej doświadczonym (takim jak ja) kolekcjonerom.Co ciekawe ,niedawno w naszych okolicach(już zamieszczalem zdjęcia)wykopano takiego Pertnaksa.

* SAM_0154.JPG (61.46 KB, 640x439 - wyświetlony 26 razy.)

* SAM_0156.JPG (62.57 KB, 518x576 - wyświetlony 22 razy.)

Było smaszno, a jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały,
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
Julek C
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
antoniniany Aureliana

« Odpowiedz #40 : 03 Styczeń 2012, 10:47:22 »

nie sądzę Pawle, abym odzyskał pieniążki,
Andrzej

Drogi Panie Andrzeju , proszę nie rezygnować . Jeśli terminy jeszcze nie upłynęły proszę skorzystać z programu ochrony kupujących .
http://allegro.pl/help_item.php?item=126

Allegro zabezpiecza transakcje do 10tys. Ja korzystałe dwukrotnie , zawsze z pozytywnym skutkiem . Z jednej strony warto odzyskać każde pieniążki ,a z drugiej  przydałoby się ukarać drania . Gdyby miał Pan jakieś pytania odnośnie POK chętnie służę pomocą .
Pozdrawiam .
Janusz
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2012, 10:50:36 wysłane przez Julek C » Zapisane
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Zainteresowania:
Denary - Rzym Republika

Cicer cum Caule

« Odpowiedz #41 : 03 Styczeń 2012, 12:04:51 »

Drogi Januszu,

Dziękuję Ci za troskę i dobrą radę, z pewnością przeglądnę procedury POK i zastanowię się czy w to wejść. Jak powiedziałem, już to odżałowałem i pobrałem cenną naukę - w bułgarskie aukcje nie wchodzę i innym z serca odradzam.  Po pierwsze – doświadczenie z bułgarskimi handlarzami pokazuje, że „miłe złego początki, lecz koniec żałosny” - nęcą tanimi drobiazgami, potem rzucają ciekawsze sztuki i finalizują oszukańczy proceder (bez dostawy, albo fals). Po drugie, skoro wiemy już, że zgodnie z ich prawem wywóz antycznych monet jest przestępstwem (patrz komentarz Sol Invictus), licytując  - stajemy się, w mniej lub bardziej świadomy sposób, częścią procederu, który nie jest legalny. To powinno wystarczyć, by podchodzić z dystansem do podobnych „okazji”.

Ale, ale … coś zaczyna już być na rzeczy, w międzyczasie pracownik Allegro zdjął aukcje Cezar613 Marcjanusa, co, do którego były mniejsze wątpliwości Bartka i fałszywego Oktawiana (co do którego nie było wątpliwości). Na placu boju pozostał Antoniusz z Oktawianem i Pertynaks. Ten pierwszy nie wygląda najgorzej, ale i tak niepokój pozostaje …
UPPS … ktoś go właśnie licytuje.

Pozdrawiam

Andrzej

MarekD
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : 23 Styczeń 2012, 09:16:26 »

Cesar613, hiszpański bułgar lub może bułgarska dziewczyna na wakacjach znowu w akcji - wystawia nie tylko rzymską łyżkę...
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Legitymacja: TPZN nr 059

« Odpowiedz #43 : 23 Styczeń 2012, 17:36:11 »

wielkość zdjęć też daje do myslenia Chichot

Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
*
Poland Poland

Zainteresowania:

« Odpowiedz #44 : 29 Marzec 2012, 23:15:56 »

cezar613: słonik Cezara. Przepiękny...
http://allegro.pl/julius-caesar-49-48-bc-ar-denarius-i2226959181.html
już odnotowany
ale najpiękniejsze (językowo) to
sinvol ornament nosić szatę Rzymie
http://allegro.pl/sinvol-ornament-nosic-szate-rzymie-i2226962031.html
 Duży uśmiech   Duży uśmiech   Duży uśmiech

ZM
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2012, 23:41:14 wysłane przez zenonmoj » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM