okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
 |
« : 08 Październik 2011, 12:56:16 » |
|
doszło do mnie. jak to pisał nasz wielki felietonista Wiech - "Uś to się idzie ześmiać całkiem"   Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
http://www.hmk.eu/index.php/polen heheh ciąg dalszy. 0,5 grama złota za 400 zł - niezle
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
TO STRASZNE - kiedy wreszcie przestana robic taki kretynski biznes na tym biednym JPII. Jakichby sie czlowiek nie dopuscil nawet najgorszych poczynan - gdzies musi byc kres tego rodzaju meczenia materii...
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Neko
Członkowie TPZN
Użytkownik
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 72
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Polska Królewska
|
Tragifarsa, komediodramat. Nas to śmieszy, ale najtragiczniejsze jest to, że wciąż znajdują się ludzie którzy się na takie teksty nabierają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glider
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Medale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Ciekaw jestem, kiedy w "przeinwestowanej" numizmatyce nastąpi podobny krach do tego, który miał miejsce w filatelistyce. Dawno, dawno temu, w latach pacholęcych, zbierałem znaczki i jakiś czas temu ze zdziwieniem stwierdziłem, że to, co wtedy było bardzo drogie, teraz jest (z małymi wyjątkami) tanie, a to, co wtedy było tanie, teraz jest warte - dosłownie! - grosze. Myślę, że testem może być czas zmiany pokoleniowej, tj. kiedy monetki kupowane w ciągu ostatniego ćwierćwiecza przejdą w ręce spadkobierców. Ten, kto po nie stał całą noc przed NBP, wydawał ostatnie zaskórniaki itp. raczej ich tanio nie sprzeda, serce mu nie pozwoli. Ale spadkobiercy chcący tę "lokatę" jak najszybciej opchnąć i podzielić - to już inna sprawa. I kilkanaście tysięcy takich spadkobierców może ostro rynkiem wstrząsnąć.
Jak Panowie sądzą?
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
Częściowo sam to już przerabiałem.Kiedyś wydano mi w kiosku ładną 2 zl(taka jakąś inną).Tak zacząłem zbierać 2 zł golden nordic.Nic mnie to nie kosztwało bo na początku nikt tego wlaściwie nie zbierał.Potem zaczeło tego pojawiać się coraz wiecej.Ludzie zaczeli kolekcjonować ,stać w kolejkach do banku,sprzedawać po chorych cenach.A NBP wypuszczal coraz więcej i więcej ściągając częściowo nadmiar pieniądza z rynku.Pojawily sie jakieś lokalne denary,talary itp Zrozumiałem że ktoś nabija mnie w butelkę.Sprzedalem cala swoją kolekcje 2 zl (swoją droga jak na drobniaki wydane w kiosku i sklepie niezłą miały wartość  )
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
robertino
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: banknoty polskie i z Polską związane,monety Polska Królewska, WMG
|
Uważam,że obecnie numizmatykę należy podzielić na dwie odnogi: pierwszą typowo kolekcjonerską (tzn monety i banknoty przeznaczone wyłącznie dla kolekcjonerów) i drugą tzw. starą numizmatykę(czyli całą resztę)Ta druga wbrew pozorom trzyma się nieźle.Przykładem są wyniki aukcji stacjonarnych,gdzie rzadkie i ładne okazy osiągają wysokie ceny.Natomiast jeśli chodzi o tę pierwszą to jest tylko kwestia czasu kiedy to wszystko się zawali.Powód jest jeden co za dużo to nie zdrowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|