pasjonatort
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Orty
|
 |
« : 30 Listopad 2011, 13:10:51 » |
|
Nie znam się zupełnie na tematyce dukatów ale zainteresowała mnie ta aukcja : http://allegro.pl/stefan-batory-dukat-gdansk-1580-rok-i1958676427.htmlnie mam zamiaru licytować ale ciekawi mnie co sądzicie o tej monecie ? Sprzedający asekuruje się ale jednocześnie jak poprosiłem o przysłanie innych zdjęć to nie odpisał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciekp
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Wazowie i SAP
|
Na Fortress jest jedna moneta do porównania... Z odcieniem jest coś tutaj nie tak - choć zawsze może to być skrajnie zły balans bieli zdjęcia. Kto, jak i kiedy mógł coś takiego sklecić?... A może to oryginał i nabywca zrobi interes życia? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2011, 14:33:11 wysłane przez maciekp »
|
|
|
|
|
Optimus_Prime
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: szóstaki
|
Według mnie jak się ktoś na czymś nie zna nie powinien tego kupować. To taka złota zasada kolekcjonera. Dobrze jest czasem od niej odstąpić  , ale w rozsądnych granicach- niekoniecznie na duktach. Co do monety to sam opis jest zbudowany tak, aby wybielić rączki - nie trzeba patrzeć na monetę, która zapewne jest fałszywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Podzielam zdanie przedmowcy - nie tylko opis jest typowy dla bardzo prymitywnych oszustow - ale i dukat na zdjeciu robi na mnie bardzo "lewe" wrazenie... 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
pasjonatort
Użytkownik

Poland
|
Jak pisałem na wstępie, nie znam się na dukatach, nie miałem zamiaru licytować a tylko byłem ciekaw czy ta moneta to prawdziwy dukat... Dwie osoby odpowiedziały i z ich słów można wywnioskować, że raczej nie ale o dziwo aukcja zakończyła się ceną 4950zł i w sumie trzech licytujących dawało powyżej 4 tys. zł W takim razie pojawia się pytanie czy te osoby zaryzykowały, czy nie znały się i po prostu jedna z nich straci sporo pieniędzy czy może w tej monecie coś jest z dukata 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciekp
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Wazowie i SAP
|
Z dukata to ona ma zdecydowanie stemple obu stron, natomiast coś brakuje charakterystycznego dla złota połysku. Wygląda jak przerobiony na rewersie grosz z 1579 z ładną patyną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Jak wszyscy powazni kontrahenci (wlaczajac w to nasze skromne osoby) wielokrotnie i w wielu miejscach podkreslali, autentycznosci monety nie da sie 100% okreslic na podstawie zdjec - a juz szczegolnie dotyczy to zdjec posledniej jakosci, jak te z danej aukcji. W zwiazku z tym ciekawosci Kolegi pasjonatorta nie bylismy niestety w stanie rzetelnie zaspokoic. Czasami da sie na podstawie zdjecia stwierdzic, ze moneta jest az tak ewidentnym falsem, ze nie moze byc co do tego watpliwosci - to z kolei zalezy takze i od stopnia merytorycznego przygotowania dokonujacego ogledzin. Ja np. nie uwazam sie za takiego speca od monet Batorego, zeby na pierwszy rzut oka zauwazyc i wyodrebnic symptomy dobitnie swiadczace o 100% falszywosci tej akurat monety - ale byc moze znalezliby sie i experci, dla ktorych byloby to od razu oczywiste. Ja musialbym w tym celu zadac sobie trud zmudnych porownan, na co szkoda mi moich slabych oczu! Szkoda, bo moneta tego typu i tak bym sie nigdy nie zainteresowal: symptomy w postaci jednoznacznego, typowego opisu - takiego jaki juz 1000 razy widzialem przy roznych kopiach i falsach - faktu ze sprzedawca zignorowal prosbe o lepsze zdjecia, oraz na koniec uczucia, mowiacego mi, ze moneta wyglada ogolnie podejrzanie (w tej kwestii czlowiek wytwarza po latach pewnego rodzaju intuicje, ale ten punkt mialby i tak najmniejsze znaczenie) - wystarczaja mi tu w zupelnosci... Nie licytowalbym z zasady takiej monety i nie zaprzatalbym sobie glowy pytaniem, czy aby nie zaprzepascilem okazji swojego zycia (skadinad bez przesady - az taki rarytas to i tak nie bylby...) Natomiast z faktu ze dwie-trzy osoby sklonne byly licytowac - i nawet za dobre pieniadze - nie wynika jeszcze absolutnie nic. Spekulacje na temat kto i dlaczego za tyle licytowal maja jeszcze mniejsze szanse powodzenia, niz proby potwierdzenia autentycznosci monety z fotografii  Pozdrawiam! Marek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2011, 17:15:30 wysłane przez harpsycho »
|
|
|
|
|
pasjonatort
Użytkownik

Poland
|
Mój poprzedni post został źle zrozumiany. Pisząc ile osób zalicytowało duże kwoty nie miałem zamiaru tego używać jako argument, że moneta była prawdziwa, bo ktoś licytując dużo to musi się znać. Jedynie byłem mocno zaskoczony tak wysoką kwotą i tym, że kilka osób zaryzykowało. Odświeżam ten temat jako dobry przykład żeby nie licytować jeśli nie znamy się a do tego sprzedający nie gwarantuje autentyczności przedmiotu. Wklejam link do strony z komentarzem osoby, która miała nieszczęście zostać właścicielem tego okazu. http://allegro.pl/show_user.php?uid=15264340&type=fb_seller
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Tez mowlismy zeby trzymac paluchy precz od tego "dukata"! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artur
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: monety II RP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
watermak
Nowy użytkownik
 Poland
Zainteresowania: II RP
|
Uważam, że moneta była warta swej ceny , no może nie aż tak dużej. To unikat z XIX wieku z pracowni IGLA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Uważam, że moneta była warta swej ceny , no może nie aż tak dużej. To unikat z XIX wieku z pracowni IGLA
A co przepraszam doprowadzilo Kolege akurat do takiego wniosku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
watermak
Nowy użytkownik
 Poland
|
Znam tę monetę, ekspertyza była jej robiona w znanej warszawskiej firmie numizmatycznej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pasjonatort
Użytkownik

Poland
|
Może jakieś szczegóły, coś więcej o tej monecie.
Czy mam rozumieć ,że to XIX odlew ? Jakie moneta miała parametry ? waga, rozmiar, jakość złota ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
watermak
Nowy użytkownik
 Poland
|
Miałem gdzieś na mailu duże foto tego dukata tylko nie takie kiepskie jak wystawione na allegro i w rzeczywistych kolorach. Igiel nie robił odlewów... był doskonałym grawerem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|