zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
 |
« : 26 Grudzień 2011, 13:28:36 » |
|
Wykorzystując chwilkę wolnego czasu chciałbym dołączyć się do pojawiających się tu i ówdzie na forum życzeń światecznych i noworocznych (czas ucieka, to już 1470 post consulatum Basilii...!!!). Przy okazji, jako że krótko przed świętami udało mi się trochę pobiegać w lesie na nartach, uważam, że jest już czas najwyższy na otwarcie zimowego sezonu łowieckiego, choć ta zima jak na razie zbyt zimową nie jest. No i uważam, że powinniśmy też pamiętać o źródłach tego naszego święta - dlatego poniżej coś na przyszłoroczną listę życzeń. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Zenon M. PS. A skoro już o łowach mowa: malutki, słodziutki, taniutki Herkulesik do doczyszczenia (zwłaszcza rewers)... 
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2011, 16:10:22 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
syl06
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: RZYM IIIw.235-296 r.ne.
|
Ostatni nabytek.Julian jako cezar,silqua ,Śr17mm,W.2.2g.Av.DN.IVLIANVS NOB CAES.Rev.VOTIS V MVLTIS X,CON.Mennica Arelate.Monetka w stanie znalezienia,typowe pękniecie krażka.Dla wszystkich kolegów pasjonatów, wszelkiej pomyślności w nadchodzącym 2012 roku, życze ja :)Piotr Morawski
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
mam nadzieje ze nie falsik?? jak by kolega przyciął te wolne przestrzenie to była by lepsza widoczność
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
syl06
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: RZYM IIIw.235-296 r.ne.
|
Zbliżenie siliqwy.  ,Jeszcze jeden z ostatnich nabytków ,pospolity panujący ,za to styl i stan pierwsza klasa.Klaudiusz II Gocki.antoninian,Śr.20mm,W.4.1g.Av.IMP CLAUDIUS AVG.Rev.CONSER AVG.Serapis ,mennica Antiochia ,RIC 201.Zachowane pełne srebrzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 045
Zainteresowania: Denary - Rzym Republika
Cicer cum Caule
|
Kochani, w załączeniu chciałbym pokazac pozytywny efekt ostatniego polowania - aukcja Allegro - sprzedawca czeski, cena 230 PLN  : Marcus Antonius (Marek Antoniusz) i Gaius Julius Caesar Octavianus (Oktawian).  Srebrny Denar (3.2 gm). Średnica 19 mm. Urzędnik Monetarny odpowiedzialny za emisję - Kwestor Propretor Marek Barbacjusz Polio (Marcus Barbatius Pollio) Emisja: wiosna-wczesne lato 41 p. Ch. mennica wojskowa w Efezie (Azja Mniejsza) Awers: M•ANT•IMP•AVG•III•VIR•R•P•C•M•B•A•R•B•AT Q•P, głowa Marka Antoniusza w prawo (MP and AV w ligaturze), Rewers: CAESAR•IMP•PONT•III•VIR•R•P•C• Głowa Oktawiana w prawo. Rozwinięcie abrewiacji awersu: M(ARCVS) ANT(ONIVS) IMP(ERATOR) AVG(VR) III VIR R(EI) P(VBLICAE) C(ONSTITVENDAE) M(ARCVS) BARBAT(IVS) Q(VAESTOR) P(ROPRAETORE) lub też (VBLICAE) Rozwinięcie abrewiacji rewersu: CAESAR IMP(ERATOR) PONT(IFEX) III VIR R(EI) P(VBLICAE) C(ONSTITVENDAE) Uwagi do stanu zachowania: moneta trochę zmęczona obiegiem, lekkie pęknięcie krążka. Stopień rzadkości: R1 Referencje/ Literatura: Crawford 517/2; Sear, CRI 243; Sydenham 1181; RSC 8. W roku 43 p. Ch. Został sformowany Drugi Triumwirat - polityczny alians Marka Antoniusza, Oktawiana oraz Marka Lepidusa, stanowiący Kolegium Trzech Mężów do uporządkowania spraw Rzeczypospolitej. W przeciwieństwie do Pierwszego Triumwiratu, ten był całkowicie legalny z prawnego punktu widzenia. Marek Antoniusz odpowiadał za część wschodnią, w tym Grecję, Egipt oraz Syrię, Oktawian kontroluje Zachód – Galię Hiszpanię i Sardynię, zaś Lepidus pozostałą Afrykę. Sama Italia pozostawała wtym czasie terytorium neutralnym o specjalnym statusie. W 36 r p. Ch. Oktawian pozbawia Lepidusa władzy politycznej i zwraca się przeciw M. Antoniuszowi. Nadchodzi koniec Drugiego Triumwiratu i koniec Republiki. Pozdrawiam Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Widzę, że zimowy sezon łowiecki rozpoczął się znakomicie! Gratuluję Kolegom pięknych nabytków: Julian milutki, Oktawiantoniusz dość rzadki i poszukiwany (cena...!!!) a Klaudiusz Gocki po prostu prześliczny.
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Gratuluję Kolegom ciekawych zakupów . Na Wielkiego Łowczego typuję Pana Andrzeja  . Jeśli zakup już sfinalizowany to byłaby to najniższa cena tegoż denarka w takim stanie w ostatnich latach , jeśli nie wogóle . Pozdrawiam .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2011, 14:13:33 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Mutaxi
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 045
Zainteresowania: Denary - Rzym Republika
Cicer cum Caule
|
Kochani, zakup sfinalizowany, monetka od poniedziałku w ręku, cena rzeczywiście obłędna, sprzedawca z Czech niezwykle kooperatywny, czy to nie cudowny koniec roku?  Pozdrowionka Andrzej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2011, 22:58:09 wysłane przez Mutaxi »
|
|
|
|
|
Caesar
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Numizmatyka
|
Witam Pragnę i ja pochwalić się swoją zdobyczą. A co? Jako świąteczny prezent (od siebie dla siebie) taki oto "R"-arytasik. Allektus aw. - IMP C ALLECTVS PF AVG rew. - COMES AVG / S | A / ML mennica – Londinum 288 r. 4,33g 21,9mm RIC V-b, 17 Przy okazji poproszę o interpretację legendy na rewersie "COMES AVG", jak to przełożyć na nasze. O cenę proszę nie pytać bo chcę o niej jak najszybciej zapomnieć :  . Cześć
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 2012, 14:12:13 wysłane przez Caesar »
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
O cenę proszę nie pytać bo chcę o niej jak najszybciej zapomnieć :  . Ależ wcale nie trzeba pytać, jest ona chociażby mi znana  Ta monetka jest bardzo charakterystyczna a sam władca na tyle rzadki, że takich rzeczy się nie zapomina a nawet odnotowuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
Przy okazji poproszę o interpretację legendy na rewersie "COMES AVG", jak to przełożyć na nasze. Comes znaczy tyle co towarzysz/przyjaciel. COMES AVG (Augusti) można zinterpretować jako pochlebstwo dla cesarza (albo uzurpatora): opisanie przedstawionego bóstwa (tutaj jest nim Minerwa) jako jego przyjaciela. To chyba jakaś nienotowana w RIC odmiana, ze znakiem menniczym ML zamiast MSL? Przy okazji gratuluję Kolegom ciekawych i rzadkich nabytków!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 2012, 16:00:48 wysłane przez Eneasz »
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
Gratuluje Łowcom! Panie Andrzeju: cudo! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
Pozdrawiam serdecznie wszystkich ! Mutaxi jak zwykle pierwszy zdobywa najpiekniejsze i najtaniej (oczywiście myślę o monetach) ale rywalizacja jakimś cudem trwa... Ja właśnie niecierpliwie czekam na denar subaeratus Marka Antoniusza i Oktawiana i mam nadzieję że się nie zawiodę. MD
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
Kto rano wstaje... Nowy ozdobny wieniec do kolekcji.  Tego wariantu jeszcze nie miałem. Przy okazji chciałbym zapytać, czy któryś z Kolegów dysponuje może artykułem P. Bruun'a "Constantinian Mint Policy and the Imperial Vota", w: Nordisk Num. Årsskr. (1954), 1–57 i ewentualnie mógłby mi go jakoś udostępnić? Pozdrawiam ZM PS. Albo cały tom P. Bruun: Studies in Constantinian numismatics: papers from 1954 to 1988, Acta Instituti Romani Finlandiae (12), Institutum Romanum Finlandiae, 1991...
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2012, 10:08:37 wysłane przez zenonmoj »
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Gratulacje panowie . Subeartus bardzo rzadki i w niezłym stanie . Wianuszek idealny i unikalny. A jam ci takie cudo ustrzelił . I tu zapytanie .Czy w Lyonie bito takiego pamiątkowego folisa , bo jeśli nie to skąd się toto wzięło ?
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2012, 10:26:36 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
|