|
|
Grzybuś
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 006
Zainteresowania: Wyrywam chwasty
|
Czemu fals? Takie monetki biją do dzisiaj (oczywiście z odpowiednią datą) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artur
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: monety II RP
|
przez chwilę myślałem że to fals powstańczego - ale to oryginał belgijski, ale i tak nie mogę odszukać jego wyceny
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2012, 03:21:51 wysłane przez Artur »
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Optimus_Prime
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: szóstaki
|
Czytając ten opis tylko jedno mnie się nasuwa: ludzie są naiwni i niemyślący...złoto dukatowe. Pewnie było jeszcze talarowe, złoto złote, a nawet srebrne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shiver
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: pieniądz papierowy
You get a shiver in the dark...
|
Określenie "złoto dukatowe" jak najbardziej funkcjonowało i funkcjonuje i określa konkretną próbę złota.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Krzysiek 
|
|
|
Optimus_Prime
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: szóstaki
|
A to przepraszam. Zwracam honor, przynajmniej w tej kwestii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artur
Użytkownik

Poland
|
trochę bez sensu - czyli ta sama osoba wystawiła ponownie te same monety na aukcji po miesiącu - czyli ostatnio nie osiągneły ceny minimlanej? wygląda to na jakies naciąganie.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
przez chwilę myślałem że to fals powstańczego - ale to oryginał belgijski, ale i tak nie mogę odszukać jego wyceny
Jest to tak zwany "trade ducat" - dzis powiedzielibysmy: moneta bulionowa - bity w Holandii (i nie tylko) przez cale stulecia do dnia dzisiejszego w prawie nie zmienionej formie. Byla czyms w rodzaju dolara XVIII w. - powszechnie akceptowana moneta handlowa. Ale okreslenie ze jest to moneta belgijska, jest mylne (mimo ze za panowania Wilhelma I monety te bito nie tylko w Utrechcie, ale i w Brukseli, ale jeszcze zanim Belgia uzyskala niepodleglosc wlasnie w 1830). Nieco mylaca inskrypcja: "Moneta Aurea Regni Belgii Ad Legem Imperii" powinna byc tlumaczona jako "Zlota moneta Panstwa Holenderskiego zgodnie z prawem cesarskim" - poniewaz "Belgium" jest lacinskim okresleniem Niderlandow - a nie tylko samego Krolewstwa Belgii! Poza tym moneta z aukcji (o ile w oole nie stanowi pozniejszej kopii) to prawie na 100% rosyjskie bicie tego dukata dokonane w St. Petersburgu dokladnie w ten sam sposob jak polskie dukaty powstancze - oryginaly bite w Utrechcie sa bardzo rzadkie! Porownaj takze: http://www.nomisma.nl/opschriften.phphttp://www.numismatikforum.de/viewtopic.php?f=11&t=35517
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Artur
Użytkownik

Poland
|
to bardzo ciekawe że wtedy w Petersburgu bili tą monetę, nie znalazłem wzmianki na ten temat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|