MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
 |
« : 16 Styczeń 2012, 01:01:06 » |
|
Konia z rzędem temu, co zliczy przeróbki na tej monetce. Na awersie chyba miała wyjść IVLIA AVGVSTA a na rewersie CONCORDIA. Pod spodem widać chyba COS III PP a co do reszty to chyba trzeba dużo wyobraźni. Przy postaci bóstwa też chyba coś majstrował. Fałszerz "poprawił" stary stempelek i oto mamy taki pasztet. Pozdrawiam - Marek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Bardzo ciekawa ta Konkordia! Mam nadzieję Marku, że to już Twój egzemplarz i zabierzesz go ze sobą na lutową "wycieczkę". Z chęcią popatrzę na to cudo przez szkło na nosie. Różne różności moje oczy już widziały, ale przyznaję się bez bicia, że przebitki subaeratusa jeszcze na oczy nie widziałem. Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
|
Przyznaję, że kolekcjonowanie "cudaków" a zwłaszcza skomplikowane czesto dochodzenie detektywistyczne prawie do orginałów bardzo mi sie podoba. Często b.trudno mi zrozumieć "co natchniony autor miał na myśli"... Dorzucę więc jeszcze jeden przykład który w oryginale sprawia wrażenie greckiego liternictwa rewersu przy latyńskim awersie ale po utworzeniu lustrzanego odbicia (to było trochę jak uderzenie piłeczki w bajce o zaczarowanym ołówku) powstaje dopiero właściwy (i też nie istniejący) tekst legendy. Bardzo lubię takie składaki i mam ich dość dużo. Pozdrawiam - Marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Tylko na podstawie tych dwóch krążków, można już spłodzić doktorat jakowyś. Arcyciekawe blaszęcje - gratuluję wprawnego oka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
|
Dzięki ale doktoratów już ci u mnie dostatek... Przypomniałem sobie natomiast o perełce mojego skromnego zbioru a na dodatek jednym z moich pierwszych subaeratów. Jest to mulle dwu denarów Augusta, obu bitych w mennicy w Colonia Patricia w Hiszpanii w latach 19-16 BC. Jednocześnie rewers jest lustrzanym odbiciem oryginału. http://subaeratus.cba.pl/?attachment_id=350http://subaeratus.cba.pl/?attachment_id=351Pozdrawiam wszystkich - MarekD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
zeby nie zasmiecac nowymi watkami jakis pomysł na mennicę?
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
PTRE być może z poprzedzającą kropką, Trewir (Trier) RIC VII 504 albo 509.
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN