krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 063
|
 |
« : 16 Styczeń 2012, 18:35:19 » |
|
Witam was wszystkich.Nie chodzi o identyfikację,a o pomoc w jaki sposób wyczyścić tego greszelka. W rzeczywistości prezentuje się wiele lepiej jednak i tak jest w monecie coś co mnie niepokoi. Proszę o udzielenie mi wskazówek co z monetą robić?.A może wogule nie ruszać.Na razie niewiem dlatego wrzucam tu foto. (niestety też kiepskiej jakości i nie mojego autorstwa) Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo nie chcę uszkodzić lub też zepsuć monety (blaszka wydaje się być zdrowa)
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
A skad pewnosc ze to greszel??? 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
harpsycho-oczekuję pomocy a nie drwin
Jest to greszel 611 z.stoku jan chrystian jerzy rudolf Przecież mówię że chcę go wyczyścić, a nie powtórnie identyfikować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
Starczy zajrzeć do katalogu, ale przecież ja nie o tym. Wiem że stan pozostawia wiele do życzenia, niestety te monety trudno spotkać wogule i nie za bardzo jest możliwość wyboru w jakim stanie zachowania chcemy mieć monetę.A wygląd czy też jak kto woli ''kosmetykę'' chcę poprawić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gradiv
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Polska i kraje sąsiednie w XVI-XVII w.
|
Tak, to jest greszelek z 1611 r. Bardzo słabe srebro, właściwie prawie czysta miedź miedź (chyba I łut srebra na 15 łutów miedzi, czyli próba 0,0625). Raczej nie radzę czyścić, o wiele łatwiej go zepsuć, niż poprawić wygląd. Widziałem już kiedyś próbę, skończyła się zniszczeniem monetki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
Gradiv-wydaje mi się że masz rację i lepiej nie ruszać.Moneta wygląda lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciu.Ja osobiście mam tendencję do psucia,dlatego osobiście tego chyba nie ruszę.Chociaż chciałem coś początkowo w monecie poprawić.No ale dowiedziałem się przynajmniej czegoś nowego (nie wiedziałem ile srebra a ile miedzi w tych monetach)za info dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrex
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 061
Zainteresowania: Stary Śląsk, Zygmunt I, Księstwo Warszawskie
diablico
|
Ostatnio ćwiczę z wersenianem na monetach słabej próby srebra. Tutaj bym uważał, bo rzeczywiście można szybko popsuć monetę. Co prawda moje szelągi Krystyny ładnie wyszły.
|
|
|
|
|
|
Legitymacja: TPZN nr 061
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
harpsycho-oczekuję pomocy a nie drwin Jest to greszel 611 z.stoku jan chrystian jerzy rudolf Przecież mówię że chcę go wyczyścić, a nie powtórnie identyfikować
Nie ma powodu zaraz sie wsciekac - zadalem pytanie, bo dla mnie nie wygladal na greszla, tylko co najwyzej na jakas podejrzana ruine greszla... A poza tym przeciez nie od dzisiaj wiadomo, ze byly prezes harpsycho to wesolek kompanijny - jak widzi okazje robic jaja, to je robi...  A na powaznie - moze zainteresowac sie metoda czyszczenia wykopek elektroliza, ktora zaprezentowal na wczesniejszym forum nasz nieodzalowany Prezes Sw. p. wojtekb4? Metoda obliczona byla na antyki - ale monety prezentowane w dyskusji mocno przypominaja mi te tutaj... http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.html
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
No już dobra dobra , to w koncu forum nie dla złomiarzy, więc żartować można.
Dla mnie ta elektroliza to czarna magia-jest ochotnik do mojej monety?-Z doświadczeniem oczywiście Jak wam sie chce z tym bawić to prześlę monetę.Tak jak mówiłem ja ją mogę tylko doszczętnie zepsuć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
Jest chirurg na sali.Operacja potrzebna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztofgg
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
piotrex-wydaje mi się że szelągi są masywniejsze jakby.To co ja mam mimo że też jest słabej p to takie deliku....sne.Aż strach dotykać coby sie nie złamało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|