Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
22 Maj 2012, 05:52:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetrarchia ?  (Przeczytany 2006 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MarekD
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki

Zobacz profil WWW
« : 19 Styczeń 2012, 00:59:52 »

Pomoc potrzebna... Nie mogę odszukać pierwowzoru tego barbarzyńskiego naśladownictwa solida lub aureusa(?). Może ktoś z Was, bardziej opatrzonych, miałby jakieś pomysły? Metoda złocenia wskazuje raczej na późny okres (b. cienka warstwa, założę sie że poprzez zanurzenie w rozuszczonm w rtęci Au)  Marek D.

* monetky2012 022.JPG (55.9 KB, 469x469 - wyświetlony 23 razy.)

* monetky2012 035.JPG (58.82 KB, 438x439 - wyświetlony 25 razy.)
Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #1 : 19 Styczeń 2012, 12:24:12 »

Sympatyczny gagatek. Gratuluję ciekawej i rzadkiej zwierzyny!

Rzeczywiście pierwowzoru tego okazu należy szukać wśród tetrarchów i to jeszcze w okresie sprzed reformy 294 roku.
Jeśli przyjąć, że majster miał w ręku oryginalny krążek na którym się wzorował, to pod uwagę mogą wchodzić aureusy Dioklecjana
z awersem gdzie głowa cesarza w wieńcu skierowana jest na lewo i rewersem na którym mamy siedzącą postać zwróconą na lewo.
Układ awersu i część naśladownictwa liter legendy oraz ustawienie siedzącej postaci ( cesarza) może wskazywać na dwa aureusy Dioklecjana RIC Vb Cyzicus 286 i RIC Vb Antioch 308, datowanych na lata 290-292. Przemawia za tym część liter rzadkiej legendy  CONSVL IIII PP PROCOS.
Na twoim okazie wyraźnie widać wizję magika w postaci PP III.
Martwi mnie wizerunek postaci rewersu,  na którym zamiast siedzącego cesarza z Wiktorią na globie i parazonium, może być bardziej popularny siedzący Jowisz z długim berłem, które raczej jest tam widoczne. Np.aureusy Dioklecjana i Maksymiana RIC Vb Rome 142a i RiC Vb Ticinum 539.
Równie dobrze mogło tam dojść do swoistej mieszanki tych dwóch wzorców.

Powiedz mi tylko Marku, czy rdzeń tej monetki jest miedziany, czy raczej o innym farszu? Pamiętasz jak wspominałem kiedyś o "żółtym" subaeratusie Dioklecjana, który rdzeń miał żelazny.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2012, 12:39:26 wysłane przez Tomanek » Zapisane
Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #2 : 19 Styczeń 2012, 12:38:28 »

Mała autokorekta.

Jeśli potraktować literalnie próby naśladowcze legendy rewersu i odczytać je jako CO - I PP III, to mając tylko trzy (III)  znaczki zamiast czterech (IIII), wyjdzie nam naśladownictwo bliźniaczych aureusów Maksymiana RIC Vb Cuzicus 597 i RIC Vb Antioch 610.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2012, 12:41:04 wysłane przez Tomanek » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM