MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
 |
« : 19 Styczeń 2012, 00:59:52 » |
|
Pomoc potrzebna... Nie mogę odszukać pierwowzoru tego barbarzyńskiego naśladownictwa solida lub aureusa(?). Może ktoś z Was, bardziej opatrzonych, miałby jakieś pomysły? Metoda złocenia wskazuje raczej na późny okres (b. cienka warstwa, założę sie że poprzez zanurzenie w rozuszczonm w rtęci Au) Marek D.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Sympatyczny gagatek. Gratuluję ciekawej i rzadkiej zwierzyny!
Rzeczywiście pierwowzoru tego okazu należy szukać wśród tetrarchów i to jeszcze w okresie sprzed reformy 294 roku. Jeśli przyjąć, że majster miał w ręku oryginalny krążek na którym się wzorował, to pod uwagę mogą wchodzić aureusy Dioklecjana z awersem gdzie głowa cesarza w wieńcu skierowana jest na lewo i rewersem na którym mamy siedzącą postać zwróconą na lewo. Układ awersu i część naśladownictwa liter legendy oraz ustawienie siedzącej postaci ( cesarza) może wskazywać na dwa aureusy Dioklecjana RIC Vb Cyzicus 286 i RIC Vb Antioch 308, datowanych na lata 290-292. Przemawia za tym część liter rzadkiej legendy CONSVL IIII PP PROCOS. Na twoim okazie wyraźnie widać wizję magika w postaci PP III. Martwi mnie wizerunek postaci rewersu, na którym zamiast siedzącego cesarza z Wiktorią na globie i parazonium, może być bardziej popularny siedzący Jowisz z długim berłem, które raczej jest tam widoczne. Np.aureusy Dioklecjana i Maksymiana RIC Vb Rome 142a i RiC Vb Ticinum 539. Równie dobrze mogło tam dojść do swoistej mieszanki tych dwóch wzorców.
Powiedz mi tylko Marku, czy rdzeń tej monetki jest miedziany, czy raczej o innym farszu? Pamiętasz jak wspominałem kiedyś o "żółtym" subaeratusie Dioklecjana, który rdzeń miał żelazny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2012, 12:39:26 wysłane przez Tomanek »
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Mała autokorekta.
Jeśli potraktować literalnie próby naśladowcze legendy rewersu i odczytać je jako CO - I PP III, to mając tylko trzy (III) znaczki zamiast czterech (IIII), wyjdzie nam naśladownictwo bliźniaczych aureusów Maksymiana RIC Vb Cuzicus 597 i RIC Vb Antioch 610.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2012, 12:41:04 wysłane przez Tomanek »
|
|
|
|
|
|