bzik
Nowy użytkownik
 Poland
|
 |
« : 19 Styczeń 2012, 20:27:27 » |
|
Witam najuprzejmiej szanownych Forumowiczów. Do tej pory jedynie śledziłem forum z zewnątrz, impulsem do zalogowania się była wylicytowana przeze mnie ostatnio moneta - antoninian Dioklecjana. Ni jak nie mogę się przekonać do jego autentyczności. Zdjęcie zamieszczone przez sprzedającego jest niezłej jakości, choć wcześniej przebarwienia na monecie kładłem właśnie na karb cyfrowych błędów zdjęcia. Okazuje się, że moneta wygląda dokładnie jak na fotce. Tym tęczowym przebarwieniom towarzyszą pory w metalu, wyglądające raczej jak na metalowym odlewie. Nie wspomnę juz o opisie, w którym mowa, że to moneta srebrna (inna rzecz, że antoniniany za Dioklecjana za wiele srebra chyba już nie widziały), jest jednak niezwykle lekka. Czy ktoś z Forumowiczów zechciałby się wypowiedzieć? Dopiero raczkuje w tej materii, więc moja wiedza i doświadczenie są raczej nikłe... Moneta pod załączonym linkiem z licytacji: http://allegro.pl/rzym-lata-200-300r-ne-antoniniane-i2043873446.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2012, 20:29:45 wysłane przez bzik »
|
|
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
Raczej autentyk.Chyba wpływ dużej temperatury.
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
bzik
Nowy użytkownik
 Poland
|
Czyli raczej efekt metody oczyszczania monety? Pytam, bo pierwszy raz się stykam z takim efektem, dziwią mnie też pory o których pisałem, szczególnie na rewersie. Ale - jak również pisałem - nie siedzę w temacie zbyt głęboko. Innym argumentem za autentycznością jest też dla mnie sam sprzedawca z dorobkiem budzącym zaufanie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Przychylam się do wcześniejszej opinii kolegi. Monetka wygląda na autentyczną, a te dziwne przebarwienia mogły powstać pod wpływem dwóch czynników - moczenia w jakiejś oleistej zupie i zbyt silnego podgrzania przy próbie oczyszczenia. Z tego co widać - wiekowy brud odszedł, ale pozostał tęczowy ślad nieudolnej obróbki. Szkoda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Monetka jak najbardziej w porządku. Pozostaje kwestia estetyczna, czy tęcza (ostatnio w modzie) szpeci ją, czy - przeciwnie - dodaje uroku.
Nb. wielokrotnie już na tym forum było wspominane, że czyszczenie monet jest OSOBNĄ sztuką. Można być wybitnym numizmatykiem i jednocześnie przerabiać monetki na tęczowe cuda. Każdy powinien znać granice swych kompetencji.
|
|
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
bzik
Nowy użytkownik
 Poland
|
Serdeczne dzięki za pomoc. Urody to rzeczywiście monetce nie wróci, ale przynajmniej przywraca mi wiarę w jej autentyczność 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Caesar
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Numizmatyka
|
Pozostaje kwestia estetyczna, czy tęcza (ostatnio w modzie) szpeci ją, czy - przeciwnie - dodaje uroku Myślę, że to stwierdzenie retoryczno-ironiczne. ..... a może by tak te monetki pociągnąć na olejno, np. jasny orzech Hej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Monetka jak najbardziej w porządku. Pozostaje kwestia estetyczna, czy tęcza (ostatnio w modzie) szpeci ją, czy - przeciwnie - dodaje uroku.
Nb. wielokrotnie już na tym forum było wspominane, że czyszczenie monet jest OSOBNĄ sztuką. Można być wybitnym numizmatykiem i jednocześnie przerabiać monetki na tęczowe cuda. Każdy powinien znać granice swych kompetencji.
Jest nie od dzis wiadomym, ze wielu amerykanskich zbieraczy po prostu wpada w szal rozkoszy jak widzi teczowo przebarwiona monetke... 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
..... a może by tak te monetki pociągnąć na olejno, np. jasny orzech
Tylko dąb rustykalnie patynowany!!!  ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bzik
Nowy użytkownik
 Poland
|
Jest nie od dzis wiadomym, ze wielu amerykanskich zbieraczy po prostu wpada w szal rozkoszy jak widzi teczowo przebarwiona monetke...  No tak, jednak szczęśliwym zrządzeniem bogów nie należę do tej grupy, więc szał rozkoszy nie jest tym razem moim udziałem. Myślę jednak, że poszukiwacze tęczowych wrażeń chętniej powitaliby tęczową monetkę, dajmy na to - Hadriana, wtedy, wobec takiej jedności formy i treści, ich uniesienie mogłoby sięgnąć zenitu. Ale, jak mawiał klasyk, nie idźmy tą drogą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|