Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Drogi Przemku ulżyj uciśnionym i sponiewieranym , uchyl rąbka tajemnicy , daj wskazówek kilka i wyjaśnij wszystkim jak prowncjonalny poeta , dlaczego z antycznego miasta startował puchar Gordona-Bennetta .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2012, 10:43:42 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
Mam! Mam! "Dwóch panów w łódce i pies!" ... a może to nie to Szczerze mówiać chyba dopiero dzisiaj lub jutro przyjrzę się dokładniej (choć pewnie niewiele wskóram.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
Chociaż moneta nieautonomiczna i na awersie łeb rzymskiego dręczyciela, to rewersu forma graficzna powstała pod wpływem ludu Izraela.
I mimo, że wierszyk Kolegi Janusza z pucharem Bennetta - to jest tylko żart, to Pawła pomysł z łódką, choć absurdem wzrusza, jako podpowiedź jest całkiem wiele wart!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
No to czas na złoty strzał  . Moneta wybita w Apamei za czasów panowania Gordiana III . Skrzynia to nie kosz balonu  ( Pawle byłeś naprwadę blisko ), a wyjście z Arki Noego z inskrypcją NOE po grecku. Postaci to Noe i jego żona Nammah . Pozdrawiam . Janusz
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2012, 11:09:59 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
Niech mnie kule... super!  W ogóle Panowie wielkie gratulacje za wierszowany dialog (rewelacja) a sama moneta - jeżeli to jest to - miodzio! Gratuluję Panie Januszu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
|
Zgadza się! Tego typu monety bito w Apamei (Frygia) przez ponad pół wieku, od czasów Septymiusza Sewera do Treboniana Gallusa. Noe i jego żona zostali przedstawieni w pływającej skrzyni - niewątpliwie jest to aluzja do nazwy miasta, które zwano też Kibotos ( Kibôtos lub Cibotus) co w j. greckim oznacza skrzynię, kufer lub... arkę (sprawdźcie tłumaczenie "κιβωτος" w Tłumaczu Google). Na skrzyni/arce jest czasem przedstawiony kruk (lub inny ptak), który - wypuszczony - "wylatywał i zaraz wracał, dopóki nie wyschła woda na ziemi" (Rdz 8,7) oraz gołębica (z listkiem), która też wracała nie znalazłszy suchego lądu, aż raz powróciła ze świeżym listkiem oliwnym - na znak, że wody opadły. Żeby wszystko było jasne, na skrzyni w widocznym miejscu jest inskrypcja "NΩE". To jedyne antyczne monety, na których jest odniesienie do historii ze Starego Testamentu! Drewniane skrzynie z Apamei były dosyć znane, ponieważ tamtejsi kupcy hurtowo pobierali towary z karawan, przepakowywali je w takie skrzynie i - za pośrednictwem portu w Efezie - rozsyłali do "detalistów" w Egipcie, Grecji, Rzymie... Gdyby ktoś chciał się zagłębić w to, czemu urzędnicy z Apamei polecili przedstawić Arkę jako taką skrzynię z otwartym wiekiem i skąd w ogóle ten pomysł na lokalne mennictwo, polecam artykuł Marvina Tameanko, pt. Noah and the Ark on Ancient Coins: http://www.theshekel.org/article_noahs_ark.htmlGratulacje dla Kolegi Janusza! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2012, 15:52:28 wysłane przez Eneasz »
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
No, no... Tego się nie spodziewałem. Wielce ciekawa ciekawostka! Przewertowałem całego Sear'a (Greek Imperial Coins), ale niestety na odpowiedni obrazek się nie natknąłem.
Pozdrawiam
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
A dziękuję Szanowni Koledzy . Przyznam , że bez wierszowanej podpowiedzi Przemka dla mnie zagadka była mission imposible , a lud Izraeala zdecydowanie zmniejszył pole poszukiwań .
Teraz moja zagadka.
Gdy oblicza królów pokryje czasu patyna Gdy zamilkną echa heroicznych czynów Skieruj wzrok w stronę ojczyzny cezarów I schyl głowę nad losem jej najlepszych synów.
Kto i gdzie wybił tego cudnego Sola i na jaką okoliczność ?
Miłego zabawy .
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Aureus Tacyta wybity w Antiochii przy okazji walk z Gotami w Azji Mniejszej?
Zm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
|
Coś mi się wydaje, że to aureus Aureliana z Siscii "RESTITVTOR ORIENTIS"  Okoliczność to stłumienie rebelii w Palmyrze i ponowne zajęcie miasta przez Aureliana (prawdopodobnie tym razem połączone ze złupieniem i splądrowaniem, po którym miasto miało się już nie podnieść).  źródło: acsearch.info
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2012, 23:00:40 wysłane przez Eneasz »
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
Szybko poszło , następnym razem muszę sie bardzej postarać . Pan Zenon był blisko ,ale celniej strzelił Przemek . To dokładnie ta moneta . Gratulacje . Mój ulubiolny cesarz . Dzielny żołnierz i restaurator imperium . Objął władzę w szczytowym momencie kryzysu – na skutek rebelii na wschodzie (Palmyra) oraz zachodzie (Imperium Galijskie pod władzą Tetrykusa) terytorium pozostające pod kontrolą Rzymu skurczyło się , tracąc dwie trzecie swojego obszaru. Jednak dzięki jego staraniom, reformom, a przede wszystkim rządom silnej ręki cesarstwo odzyskało kontrolę nanad Galią , Hiszpanią i Brytanią oraz nad prowincjami wschodnimi . I właśnie za ostateczną rozprawę z Królestwem Palmyry w 274 roku senat przyzał Aurelianowi tytuł Restitutor Orientis . Oczywiście cesarz skrzystał z tego skwapliwie emitujac w celach propagandowych monety z tą legendą . Monety są niezwykle rzadkie , zachowane w zaledwie kilku egzemlarzach . Do wyjaśnienia pozostaje jeszcze jedna zagadka zwiazana z tą legendą . Moneta z nieokreślonej mennicy przedstawiajaca Sola i jeńców . Ale to już inna bajka .
Pozdrawiam . P.s. Fajana fotka . Pozazdrościć .
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Monety są niezwykle rzadkie , zachowane w zaledwie kilku egzemlarzach . Do wyjaśnienia pozostaje jeszcze jedna zagadka zwiazana z tą legendą . Moneta z nieokreślonej mennicy przedstawiajaca Sola i jeńców . Ale to już inna bajka .
Mógłby Pan rozwinąć swoją myśl. Chodzi mi o rzadkość monet - myśli Pan o monetach złotych? I jaka zagadka związana jest z tą legendą?
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
Mógłby Pan rozwinąć swoją myśl. Chodzi mi o rzadkość monet - myśli Pan o monetach złotych? I jaka zagadka związana jest z tą legendą?
Witam. Tak , chodziło mi o aureusy , ale takie zestawienie tej legendy na brązach z Solem też jest raczej rzadkie . Nie sprawdzałem dokładnie ale występuje chyba tylko na denarze z Siscii McBrumm-ID: 281 ( zdj) . Co do aureusa to nie ma go w RIC , a Estiot i Goebl opisali ten sam egzemplarz z Wiednia . Mówiąc o zagadce miałem na myśli aureusa z Solem i jeńcami ze zdjęcia z niespotykanymi oznaczeniami menniczymi IL . Chociaz może poprostu nie potrafię szukać  .
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2012, 10:30:17 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Dziękuję za odpowiedź, ale żeby nie zaśmiecać tego wątku - proponuję załóżyć nowy w Starożytnym Rzymie.
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
|
...a nowa zagadka będzie?
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|