rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Jestem ZA
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
To się nazywa rzut na taśmę, a właściwie rzut na quorum  . Z podsumowaniem oczywiście musimy poczekać do końca głosowania. Ważny jest każdy głos i każde stanowisko!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Panowie! Kto jeszcze nie oddał głosu niech to uczyni jak najszybciej! Zostały 2 godziny głosowania... Liczy się KAŻDY głos -gorąco zachęcam .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Drodzy Panowie!: Bardzo dziękuję za oddane głosy, które pragnę podsumować: ogółem głosów oddano: 31, z czego: 31 ważnych. Za przyjęciem zmiany w statucie opowiedziało się 27 członków TPZN, przeciw – 4 członków TPZN. Osobiście jako sekretarz stwierdzam, że wybory były ważne, gdyż uzyskano quorum. A zatem w sposób ważny i absolutnie wiążący zmieniliśmy art. 1 statutu! Pragnę się przy okazji podzielić z Wami kilkoma uwagami. W pierwszym rzędzie zamierzam podziękować tym, którzy głosowali „Przeciw”, czyli 4-em członkom TPZN. Dlaczego? Dlatego, że uważam, że każde głosowanie jest świętem wolności i demokracji, a głosowanie członków TPZN jest świętem podwójnej wolności i podwójnej demokracji – wszakże podlegamy tylko „Powszechnej deklaracji…” W dodatku udało nam się przeprowadzić debatę i głosowanie szybciej niż Entom a to – biorąc pod uwagę energię, pasję i zdolności intelektualne członków, którzy wyrzucają z siebie wiele pomysłów i uwag w krótkim czasie - już prawie prędkość światłowodu  . Poza tym, przecież członkowie którzy głosowali „Przeciw” są wieloletnimi i zasłużonymi pasjonatami rzeczy dla nas oczywistych… Tym niemniej faktem jest, że miażdżącą przewagą (w stosunku 27 do 4) owi członkowie Tzn., czyli my, opowiedzieli się za zmianą w statucie. Owa zmiana - jak wielokrotnie tłumaczyłem - nie oznacza rejestracji towarzystwa ! Co zapewne wszyscy rozumieją.
Otwiera natomiast pewną przestrzeń do działania i dalszych zmian.
Jak słusznie zauważył kolega Marek (Harpsycho) bez najmniejszej zmiany art. 1 statutu, jakakolwiek zmiana funkcjonowania Towarzystwa ze stricte „wirtualnego” (z siedzibą w internecie) do realnego nie mogła być możliwa. Zatem uwaga kolegi Prankstera, co do wadliwej kolejności nie trafia do mnie, choć oczywiście jest to droga jak najbardziej możliwa i poprawna, pod warunkiem wszakże zmiany art. 1 statutu, a zatem błędne koło.
Drodzy koledzy, zauważcie, że dopiero teraz możemy dyskutować otwarcie o ewentualnej rejestracji towarzystwa, gdyż teraz mamy możliwość poddać się regulacjom powszechnie obowiązującym przepisom prawa, czyli zmianom. Osobiście uważam, że ewentulna rejestracja nie może zmieniać czegokolwiek w funkcjonowaniu Forum. Co więcej - ewentualna rejestracja jest sprawa jak najbardziej otwarta a nie zamkniętą. Możemy rozpocząć dyskuzję o rejestracji jak też możemy to zrobić np za rok. Osobioście, biorąc pod uwage fakt , że dyskusja o rejestracji jest pochodna dla wydawania BI byłbym za polityka dwóch płaszczyzn z których podstawowa czyli Forum zostaje bez zmian.. jeszcze raz dziękuję za głosy! i pozdrawiam! Paweł
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2012, 01:52:02 wysłane przez Aurelius »
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Witam  pozwole sobie "w imieniu Kolegow ktorzy glosowali PRZECIW" serdecznie podziekowac za mile slowa. A takze pogratulowac jednoznacznego wyniku glosowania - a osobiscie Pawlowi rowniez energii i preznosci w jego przeprowadzeniu. Sytuacja obecna jest czyms zupelnie innym niz jeszcze jakis czas temu - a wiec cieszy oko i serce, jak znakomicie funkcjonuje nasz Triumwirat i jak rozwija sie Towarzystwo  Zdolnosc cieszenia sie demokracja czesto oznacza (szczegolnie w wypadku tzw. "wieloletnich i zasłużonych pasjonatów") takze i umiejetnosc zaakceptowania zmian nie calkowicie zgodnych z wlasnym punktem widzenia. Nie ukrywam ze bylem i jestem przeciwny zmianie charakteru TPZN na formalnie zarejestrowane stowarzyszenie. Z trudem dalem sie przekonac (ale chyle czola przed talentem Pawla - w koncu krecac morda i przymruzajac oko, ale sie jednak dalem...), ze aktualnie uchwalone zmiany bylyby w ogole w wystarczajacym stopniu formalnie poprawne, aby droga do ew. rejestracji Towarzystwa kiedys tam zaistniala. Zreszta przez zmiany aktualnie uchwalone zwolennicy rejestracji Towarzystwa podwyzszyli rownoczesnie sobie samym pulap akceptacji dla takiego kroku - ale to akurat uwazam za bardzo szlachetne posuniecie dowodzace szacunku i rozwagi przed przystapieniem do ew. przyszlych procedur... Coz moge teraz jeszcze powiedziec? Tyle tylko ze przed prawie pieciu laty zaprojektowalismy w gronie "zasłużonych pasjonatów" Towarzystwo o charakterze wirtualnym - czyli praktycznie nie istniejace, a jednak istniejace. Istniejace i dzialajace w tej formie z sukcesem do dzis! Sadzac z wyniku aktualnego glosowania era ta byc moze dobiega konca. Trudno zatem, zeby "dinozaury polskiego TPZN" (jak ja) przeciwstawialy sie zmianom, ktorych najwyrazniej domaga sie mlode pokolenie  Tym niemniej droga tych zmian prawdopodobnie nie bedzie calkiem latwa - nasza aktualna dyskusja przekonala nas jednoznacznie, ze Statut w aktualnej formie - nawet po zmianie Art. 1 - jeszcze dalece nie jest dostosowany do zadnej procedury formalnej rejestracji. Sugerowalbym zatem czlonkom Triumwiratu - o ile nosza sie z zamiarem wdrozenia jakiegokolwiek procesu rejestracyjnego jeszcze w aktualnej legislaturze, aby w pierwszej linii zastanowili sie, jakiego rodzaju dalsze zmiany Statutu bylyby w tym celu konieczne. Oczywiscie dalsza dyskusja na ten temat (a nawet "sondazowe" glosowanie - tak jak zasugerowalem niezobowiazujaco w jednej z poprzednich wypowiedzi) jest sluszna i pozadana - i moze nas tylko posunac do przodu. A wracajac do nieco w ostatnim tygodniu odsunietej na bocznice kwestii BI - moze jednak udaloby sie wypuscic w koncu lutego jakies wydanie jubileuszowe? Mamy jeszcze caly miesiac czasu...  Pozdrawiam bardzo serdecznie! Marek
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Drogi Marku, dziękuję za ciepłe słowa. Rzecz podstawowa sprowdza się do tego aby zjesć ciastko i mieć ciastko - rzecz jakkkolwiek niemożliwa logicznie do przeprowadzenia, jak najbardziej pożądana, wszak oczekujemy że nasz głos będzie usłyszany. Dziekuje jeszcze raz za głosy i oczekuję gorącej dyskusji, teraz i potem... ku chwale TPZN Osobiście dziękuję wszystkim ale przewaga "za" uwidocznia chęć zmian, choć zakładam, że nie będzie zmian np w forum, bez którego TPZN sobie nie wyobrażam. 27 głosów "Za" odbieram jako otwartość do zmian, chęć działania i usprawnienia TPZN. Zacznijmy zatem dyskusje o tym czy w ogóle chcemy tej rejestracji i dokonajmy bilansu zysku i strat. Ja jestem mocno przekonany, że - nawet przy wpisaniu głupiego numerku do sądu - większość możemy robić bez widocznej zmiany w sferze zewnetrznej a BI i inne rzeczy uzyska zupełnie inny status. To tyle jeżeli chodzi o mnie. Czekam na wypowiedź Prezesa. Najwyższy czas..... Jeszcze raz dziękuję za wszystkie głosy, które świadczą o naszej sile, nigdy o słabości Paweł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Trudno zatem, zeby "dinozaury polskiego TPZN" (jak ja) przeciwstawialy sie zmianom, ktorych najwyrazniej domaga sie mlode pokolenie  Osobiście nie wyobrażam sobie funkcjonowania TPZN, a w szczególności Forum bez Dinozaurów, jeżeli np ewentualna rejestracja w przyszłości miałaby sie odbyc bez naszych najbardziej cenionych "gadów" to ja jestem PRZECIW Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam bardzo gorąco! Paweł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
Nie wydaje mi sie, ze ryzyko takie istnieje. Gdyby dinozaury tak myslaly, oznaczaloby to polityke spalonej ziemi w rodzaju: "po nas chocby potop"... - a taka deklaracja nie da sie raczej pogodzic z rozumieniem demokracji w sensie wyjasnionym w mojej poprzedniej wypowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miś
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 057
Zainteresowania: Monety i Banknoty Obiegowe.
|
Za.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 070
Zainteresowania: monety polskie
|
Troszkę się kolega spóźnił..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea
|
Czy teraz Panowie, będzie dyskusja nad rejestracją? Czy ktoś mógłby nam wszystkim nakreślić dlaczego warto się zarejestrować?
Ja miałbym takie pytania: czy jako stowarzyszenie będziemy mogli nadal pozyskiwać srodki z naszych wewnątrz-forumowych licytacji? Jak będzie to wyglądać z perspektywy Urzędu Skarbowego? Czy trzeba będzie przygotowywać jakieś roczne raporty finansowe? Kto będzie to robił? itp...
|
|
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
25 minut pisania i wszystko szlag trafił... k...wa mać|!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
To jeszcze raz ale tym razem po krótce i zapisując po trochu... Zaznaczam że tematyką nie zajmowałem się od 7 lat i nie wiem jakie ewentualne zmiany i kwiatki w tym czasie weszły w tej materii w życie  1. US jest zainteresowany przede wszystkim stowarzyszeniami prowadzącymi działalność gospodarczą i zatrudniającymi pracowników ale nie tylko także: granty, składki, darowizny, dotacje celowe i inne wpływy. Księgowość może być niekoniecznie pełna. Najlepiej zapytać w ROSzEFS - Regionalnym Ośrodku Szkoleniowym Europejskiego Funduszu Społecznego lub jakimś stowarzyszeniu mającym w swych celach statutowych tego typu doradztwo - bezpłatne. 2. Trzeba się zastanowić czy to ma być pełna osobowość prawna - raczej tak skoro wydawanie Biuletynu i czy nie lepiej wystąpić od razu o OPP - m.in. koszty działania 3. Zmiany jakie nastąpią: - całkowita zmiana funkcjonowania TPZN - władze: Zebranie Ogólne, Zarząd (Triumwirat) i Komisja Rewizyjna oraz ich wybór muszą być precyzyjnie umiejscowione w statucie łącznie z uprawnieniami - czyli gruntowna zmiana statutu - koszty rejestracji w KRS i wynikające z tego ewentualne niedogodności dla upoważnionych osób - kłania się tu znowu wybór władz i statut - a mianowicie trzeba zadbać o taką wersję statutu ażeby później go nie zmieniać przez dłuższy czas - bo zmiany muszą być dokonane również w KRS-ie, podobnie zmiana władz - trzeba pewnie będzie wydłużyć kadencję ażeby co roku nie latać z kwitami do SA - a muszą to być m.in. odpowiednie uchwały władz stowarzyszenia. Kolejna kwestia to dobór osób do władz - trzeba zadbać o to ażeby mozna było na nich polegać - tzn. każda zmiana osoby z władz to obowiązek dokonania zmian w KRS-ie (chodzi o to ażeby każdy godząc się na bycie członkiem Zarządu zdawał sobie sprawę z tego że jego nagłe rozmyslenie się stwarza kłopoty natury prawnej - czyli pełna świadomość obowiązków wynikających z bycia w Zarządzie bądż jego odpowiedniku). Wcześniejsza wersja była znacznie bogatsza i szczegółowa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2012, 00:26:00 wysłane przez borsuk1977 »
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
|
25 minut pisania i wszystko szlag trafił... k...wa mać|!!!!
Dziadostwo! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Panowie rejestrację przeprowadzałem stosunkowo niedawno (rok temu) i koszty rejestracji w KRS są naprawdę niewielkie. Duże pojawiają się dopiero, gdy stowarzyszenie zamierza prowadzić działaność gospodarczą, ale to chyba by nam nie groziło... US raczej się nie wtrąca. W przypadku mojego stowarzyszenia praktycznie księgowości nie ma, a i ze składkami różnie bywa. Przez bardzo długi czas nawet nie mieliśmy rachunku bankowego...Ale oczywiście wiele rzeczy, na które wskazał kolega Borsuk się zgadza (chociażby umieszczenie członków władz w KRS). Ja jednak byłbym optymistą co do totalnej przebudowy, ustawa pozostawia wiele miejsca na wybór odpowiednich środków np głosowania i przyjmowania członków samemu stowarzyszeniu - to są kwestie statutowe, czyli naszych autorskich rozwiażań, które - nie będąc sprzeczne z ustawą - zadowolą jednocześnie najbardziej wybrednych czlonków i zostaną dostosowane do naszych potrzeb. Proponuję jednak dla porządku, zamknąć ten wątek jako dotyczący głosowania i otworzyć nowy dotyczący samej rejestracji. Dyskusja dotycząca rejestracji może się się toczyć swoim tempem dosyć długo a nawet nigdy nie skończyć  albo też zakończyć się w przyszłości nowym wątkiem w postaci głosowania... Paweł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|