Germański Oprawca
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie
|
 |
« : 22 Styczeń 2012, 17:56:59 » |
|
Witam. Proszę specjalistów o pomoc w identyfikacji monetek. Pierwsza to denar subaerat. Moneta wykonana jest z cyny lub cynku pokryta z obu stron srebrną blaszką. Ładnie to widać na brzegu. Czy dobrze kombinuję widząc w niej Marka Aureliusza? Niestety stan jest jak widać, srebrna blaszka odpada i trzeba było ją zalać paraloidem, żeby nie rozpadła się do końca. Waga 2,07 gr, średnica 15-17 mm. Kolejna moneta to brązik chyba prowincjonalny ale tu kompletnie nie mam pomysłu bo to nie mój dział. Waga 5,69 gr, średnica 24 mm. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2012, 17:59:10 wysłane przez Germański Oprawca »
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mirek-1973
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 066
|
Na brązie zdaje się że widzę SEVHPOC ALEXANDROY(Severus Aleksander)? w grece oczywiście,to pewnie jakiś brąz prowincjonalny tego cesarza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
Subaeratus dośc zniszczony rzeczywiście, cieżko ustalić pozostałości legendy - chyba nieco lepszy fragment na rewersie ale potrzebowałbym zdjęcia o wyższej rozdzielczości (chociaż 400x400). Moim zdaniem to Septimus Sewerus, z moich monet "najpodobniejszy" jest limes RIC 497 ale to tylko dywagacje. Posiadam sporą grupę takich nieczytelnych Septimusów których nie publikuję. Zapraszam do porównania portreciku na http://subaeratus.cba.pl/?p=355 . Pozdrawiam - MarekD.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Witam. Tak jak Przemek stawiam na Petrynaxa . Twarzyczka bardziej pociąłga i broda jeszcze bardziej rozczochrana niż u Septimiusza. Natomiast brązik bardzo ciekawy . Z całą pewnością bity na rzymsko-greckiej prowincji . Też tam widzę SEVHPOC na awersie , więc pewnie czasy Aleksandra .Ale widzę też wyraznie siedzącą Romę na rewersie ( choć powinna być Tyche ). Siedzi sobie na łupach i trzyma Victorię i włócznię , a ten typ rewesu bito w mennicy cesarskiej w Rzymie . Zagwozdka .Trza by jeszcze poszperać.
Pozdrawiam . Janusz
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2012, 18:25:22 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomanek
|
Ne awersie mamy w miarę wyraźną legendę AVT K CϵVHPOC AΛϵΞANΔPOC, a kwestia rewersu z wizerunkiem Romy/Ateny na monetach prowincjonalnych, nie jest niczym nadzwyczajnym - bywa i taka odmiana. Próbowałem w ramach gimnastyki dojść co to za miasto, ale na razie nic mi nie dzwoni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Trafiony - zatopiony. Monetka rzadka musi być skoro z podobizną Aleksandra nie ma jej w bazach danych. Historia miasta bardzo ciekawa . Z ciekawostek - orędzie Chrystusa do zboru chrzescijańskiego w Tiatyrze : (18) A do anioła zboru w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży, który ma oczy jak płomień ognia, a nogi jego podobne są do mosiądzu. (19) Znam uczynki twoje i miłość, i wiarę, i służbę, i wytrwałość twoją, i wiem, że ostatnich uczynków twoich jest więcej niż pierwszych. (20) Lecz mam ci za złe, że pozwalasz niewieście Izebel, która się podaje za prorokinię, i naucza, i zwodzi moje sługi, uprawiać wszeteczeństwo i spożywać rzeczy ofiarowane bałwanom. (21) I dałem jej czas, aby się upamiętała, ale nie chce się upamiętać we wszeteczeństwie swoim. (22) Toteż rzucę ją na łoże, a tych, którzy z nią cudzołożą, wtrącę w ucisk wielki, jeśli się nie upamiętają w uczynkach swoich. (23) A dzieci jej zabiję; i poznają wszystkie zbory, że Ja jestem Ten, który bada nerki i serca, i oddam każdemu z was według uczynków waszych. (24) Wam zaś, pozostałym, którzyście w Tiatyrze, wszystkim, którzy nie macie tej nauki, którzyście nie poznali, jak mówią, szatańskich głębin, powiadam: Nie nakładam na was innego ciężaru; (25) trzymajcie się tylko mocno tego, co posiadacie, aż przyjdę. (26) Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami, (27) i będzie rządził nimi laską żelazną, i będą jak skruszone naczynia gliniane; (28) taką władzę i Ja otrzymałem od Ojca mojego; dam mu też gwiazdę poranną. (29) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów. (Obj. 2:18-29) Nie owijał w bawełnę 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2012, 12:45:03 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
orędzie Chrystusa do zboru chrzescijańskiego w Tiatyrze : (18) A do anioła zboru w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży, który ma oczy jak płomień ognia, a nogi jego podobne są do mosiądzu. (19) Znam uczynki twoje i miłość, i wiarę, i służbę, i wytrwałość twoją, i wiem, że ostatnich uczynków twoich jest więcej niż pierwszych. (20) Lecz mam ci za złe, że pozwalasz niewieście Izebel, która się podaje za prorokinię, i naucza, i zwodzi moje sługi, uprawiać wszeteczeństwo i spożywać rzeczy ofiarowane bałwanom. (21) I dałem jej czas, aby się upamiętała, ale nie chce się upamiętać we wszeteczeństwie swoim. (22) Toteż rzucę ją na łoże, a tych, którzy z nią cudzołożą, wtrącę w ucisk wielki, jeśli się nie upamiętają w uczynkach swoich. (23) A dzieci jej zabiję; i poznają wszystkie zbory, że Ja jestem Ten, który bada nerki i serca, i oddam każdemu z was według uczynków waszych. (24) Wam zaś, pozostałym, którzyście w Tiatyrze, wszystkim, którzy nie macie tej nauki, którzyście nie poznali, jak mówią, szatańskich głębin, powiadam: Nie nakładam na was innego ciężaru; (25) trzymajcie się tylko mocno tego, co posiadacie, aż przyjdę. (26) Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami, (27) i będzie rządził nimi laską żelazną, i będą jak skruszone naczynia gliniane; (28) taką władzę i Ja otrzymałem od Ojca mojego; dam mu też gwiazdę poranną. (29) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów. (Obj. 2:18-29) Nie owijał w bawełnę  Faktycznie bardzo urodziwy fragment. Aż serce rośnie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mirek-1973
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 066
|
Jest i Alexander ;)http://www.asiaminorcoins.com/gallery/displayimage.php?album=162&pid=3130#top_display_media chociaż trochę się chyba różni od pokazanej w tym wątku..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2012, 19:36:23 wysłane przez mirek-1973 »
|
|
|
|
|
|