Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
22 Maj 2012, 06:11:27

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Brąz i subaerat do identyfikacji  (Przeczytany 2213 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Germański Oprawca
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
Cesarstwo Rzymskie

« : 22 Styczeń 2012, 17:56:59 »

Witam.
Proszę specjalistów o pomoc w identyfikacji monetek.
Pierwsza to denar subaerat. Moneta wykonana jest z cyny lub cynku pokryta z obu stron srebrną blaszką. Ładnie to widać na brzegu. Czy dobrze kombinuję widząc w niej Marka Aureliusza? Niestety stan jest jak widać, srebrna blaszka odpada i trzeba było ją zalać paraloidem, żeby nie rozpadła się do końca.
Waga 2,07 gr, średnica 15-17 mm.
Kolejna moneta to brązik chyba prowincjonalny ale tu kompletnie nie mam pomysłu bo to nie mój dział.
Waga 5,69 gr, średnica 24 mm.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

* Sestercjusz.jpg (20.42 KB, 700x350 - wyświetlony 58 razy.)

* subaerat.jpg (61.09 KB, 800x372 - wyświetlony 55 razy.)

* DSC01101.JPG (33.97 KB, 401x750 - wyświetlony 22 razy.)
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2012, 17:59:10 wysłane przez Germański Oprawca » Zapisane
Eneasz
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...

« Odpowiedz #1 : 22 Styczeń 2012, 20:01:07 »

Cytat: Germański Oprawca
Czy dobrze kombinuję widząc w niej Marka Aureliusza?
Hmmm... z buźki bardziej wygląda mi na Pertynaksa.

http://wildwinds.com/coins/ric/pertinax/RIC_0008a.8.jpg
http://wildwinds.com/coins/ric/pertinax/RIC_0035a.jpg
mirek-1973
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 066

« Odpowiedz #2 : 22 Styczeń 2012, 20:14:21 »

Na brązie zdaje się że widzę SEVHPOC ALEXANDROY(Severus Aleksander)? w grece oczywiście,to pewnie jakiś brąz prowincjonalny tego cesarza.
MarekD
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 23 Styczeń 2012, 10:48:29 »

Subaeratus dośc zniszczony rzeczywiście, cieżko ustalić pozostałości legendy - chyba nieco lepszy fragment na rewersie ale potrzebowałbym zdjęcia o wyższej rozdzielczości (chociaż 400x400). Moim zdaniem to Septimus Sewerus, z moich monet "najpodobniejszy" jest limes RIC 497 ale to tylko dywagacje. Posiadam sporą grupę takich nieczytelnych Septimusów których nie publikuję. Zapraszam do porównania portreciku na http://subaeratus.cba.pl/?p=355 . Pozdrawiam - MarekD.
Julek C
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
antoniniany Aureliana

« Odpowiedz #4 : 24 Styczeń 2012, 18:22:45 »

Witam.
Tak jak Przemek stawiam na Petrynaxa . Twarzyczka bardziej pociąłga i broda jeszcze bardziej rozczochrana niż u Septimiusza. Natomiast brązik bardzo ciekawy . Z całą pewnością bity na rzymsko-greckiej prowincji . Też tam widzę SEVHPOC na awersie , więc pewnie czasy Aleksandra .Ale widzę też wyraznie  siedzącą Romę na rewersie ( choć powinna być Tyche ). Siedzi sobie na łupach i trzyma Victorię i włócznię  , a ten typ rewesu bito w mennicy cesarskiej w Rzymie . Zagwozdka .Trza by jeszcze poszperać.

Pozdrawiam .
Janusz
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2012, 18:25:22 wysłane przez Julek C » Zapisane
mirek-1973
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

« Odpowiedz #5 : 24 Styczeń 2012, 21:10:49 »

Na rewersie tego brązu może być też Atena trzymająca Nike coś jak Alexandria:  BMC 1605, DATT 4284, Kolonia 2415 w podanym linku http://www.severusalexander.com/Egyptian_Tets.htm   
Tomanek
Gaduła

« Odpowiedz #6 : 24 Styczeń 2012, 22:06:41 »

Ne awersie mamy w miarę wyraźną legendę  AVT K CϵVHPOC AΛϵΞANΔPOC,
a kwestia rewersu z wizerunkiem Romy/Ateny na monetach prowincjonalnych,
nie jest niczym nadzwyczajnym - bywa i taka odmiana.
Próbowałem w ramach gimnastyki dojść co to za miasto, ale na razie nic mi nie dzwoni...
Eneasz
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...

« Odpowiedz #7 : 25 Styczeń 2012, 00:36:00 »

Chyba mam miasto. To Tiatyra - współcześnie Akhisar w zachodniej Turcji.  Na rew. brązika widać ΘΥΑΤ(...), czyli ΘΥΑΤΕΙΡΗΝΩΝ (Thyateira). W Nowym Testamencie jest list do zboru w Tiatyrze (Obj. 2:18-29)
Poniżej skrót do monety stamtąd, z podobnym rewersem, z czasów Karakalli:
http://www.forumancientcoins.com/catalog/roman-and-greek-coins.asp?zpg=39994

Dorzucam jeszcze jeden link (też Karakalla):
http://wildwinds.com/coins/ric/caracalla/_thyateira_AE26_BMC_100.jpg
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2012, 01:01:28 wysłane przez Eneasz » Zapisane
Julek C
Stały bywalec
Poland Poland

Zainteresowania:
antoniniany Aureliana

« Odpowiedz #8 : 25 Styczeń 2012, 09:30:11 »

Trafiony - zatopiony. Monetka rzadka musi być skoro z podobizną Aleksandra nie ma jej w bazach danych. Historia miasta bardzo ciekawa . Z ciekawostek - orędzie Chrystusa do zboru chrzescijańskiego w Tiatyrze :

(18) A do anioła zboru w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży, który ma oczy jak płomień ognia, a nogi jego podobne są do mosiądzu. (19) Znam uczynki twoje i miłość, i wiarę, i służbę, i wytrwałość twoją, i wiem, że ostatnich uczynków twoich jest więcej niż pierwszych. (20) Lecz mam ci za złe, że pozwalasz niewieście Izebel, która się podaje za prorokinię, i naucza, i zwodzi moje sługi, uprawiać wszeteczeństwo i spożywać rzeczy ofiarowane bałwanom. (21) I dałem jej czas, aby się upamiętała, ale nie chce się upamiętać we wszeteczeństwie swoim. (22) Toteż rzucę ją na łoże, a tych, którzy z nią cudzołożą, wtrącę w ucisk wielki, jeśli się nie upamiętają w uczynkach swoich. (23) A dzieci jej zabiję; i poznają wszystkie zbory, że Ja jestem Ten, który bada nerki i serca, i oddam każdemu z was według uczynków waszych. (24) Wam zaś, pozostałym, którzyście w Tiatyrze, wszystkim, którzy nie macie tej nauki, którzyście nie poznali, jak mówią, szatańskich głębin, powiadam: Nie nakładam na was innego ciężaru; (25) trzymajcie się tylko mocno tego, co posiadacie, aż przyjdę. (26) Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami, (27) i będzie rządził nimi laską żelazną, i będą jak skruszone naczynia gliniane; (28) taką władzę i Ja otrzymałem od Ojca mojego; dam mu też gwiazdę poranną. (29) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów. (Obj. 2:18-29)

Nie owijał w bawełnę Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2012, 12:45:03 wysłane przez Julek C » Zapisane
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Austria Austria

Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania:
Pryncypat, Judea, Aurelian

Verba volant, scripta manet. Oby...

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 25 Styczeń 2012, 16:39:46 »

orędzie Chrystusa do zboru chrzescijańskiego w Tiatyrze :

(18) A do anioła zboru w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży, który ma oczy jak płomień ognia, a nogi jego podobne są do mosiądzu. (19) Znam uczynki twoje i miłość, i wiarę, i służbę, i wytrwałość twoją, i wiem, że ostatnich uczynków twoich jest więcej niż pierwszych. (20) Lecz mam ci za złe, że pozwalasz niewieście Izebel, która się podaje za prorokinię, i naucza, i zwodzi moje sługi, uprawiać wszeteczeństwo i spożywać rzeczy ofiarowane bałwanom. (21) I dałem jej czas, aby się upamiętała, ale nie chce się upamiętać we wszeteczeństwie swoim. (22) Toteż rzucę ją na łoże, a tych, którzy z nią cudzołożą, wtrącę w ucisk wielki, jeśli się nie upamiętają w uczynkach swoich. (23) A dzieci jej zabiję; i poznają wszystkie zbory, że Ja jestem Ten, który bada nerki i serca, i oddam każdemu z was według uczynków waszych. (24) Wam zaś, pozostałym, którzyście w Tiatyrze, wszystkim, którzy nie macie tej nauki, którzyście nie poznali, jak mówią, szatańskich głębin, powiadam: Nie nakładam na was innego ciężaru; (25) trzymajcie się tylko mocno tego, co posiadacie, aż przyjdę. (26) Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami, (27) i będzie rządził nimi laską żelazną, i będą jak skruszone naczynia gliniane; (28) taką władzę i Ja otrzymałem od Ojca mojego; dam mu też gwiazdę poranną. (29) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów. (Obj. 2:18-29)

Nie owijał w bawełnę Uśmiech

Faktycznie bardzo urodziwy fragment. Aż serce rośnie...  Język

mirek-1973
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

« Odpowiedz #10 : 25 Styczeń 2012, 19:33:24 »

Jest i Alexander ;)http://www.asiaminorcoins.com/gallery/displayimage.php?album=162&pid=3130#top_display_media    chociaż trochę się chyba różni od pokazanej w tym wątku..
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2012, 19:36:23 wysłane przez mirek-1973 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM