Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

Legitymacja: TPZN nr 048
|
 |
« : 26 Styczeń 2012, 08:20:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki
|
Mnie sie tam podoba taki "rarytasik". Jaki piękny doklejony nosek! Nawet jesli falsyfikacik to aż za serce chwyta... zaryzykuję... http://allegro.pl/denar-nerva-i2080429172.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Tutaj nie ma żadnego ryzyka Panie Marku . Poprostu troll zostanie nakarmiony  Pozdrawiam Janusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
|
Ale proszę chociaż przyznać, że fals subaeratusa to rzecz unikatowa. Jakich to czasów doczekaliśmy. Już nie tylko masowe produkowanie miedziaków ale fałszowanie fałszerstwa z epoki ? Że też się to opłaca bo przecież (na podstawie tego zdjęcia) chyba nikt nie weźmie tej monety za orginał czyli pojedyncza wprawka? Pozdrawiam - MD.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
Przyznaję , że w kategorii dziwadła to unikat . Gdyby Oktawian wiedział , że mu takiego nochala dorobili to ścigałby fałszerza po całym barbaricum  , ale może to faktycznie fałszerstwo z epoki , choć szczerze wątpię.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2012, 11:43:00 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Hermogenes
Stały bywalec

Zainteresowania: Starożytna Grecja, Rzym, w mniejszym stopniu mennictwo Celtów, Persów i Partów.
|
Salvete, ów subaeratus jest jeszcze ciekawsze, bo na awersie widać wszak Tyberiusza, nie Oktawiana Augusta. Wskazuje na to nie tylko nos (poświadczony na kilku typach denarów starszego syna Liwii), ale i tytulatura: TI(berius) CAESAR DIVI AVG(usti) F(ilius) AVGVSTVS. Dla porównania załączam piękny przykład RIC I 30: http://www.acsearch.info/ext_image.html?id=5515Zatem nie tylko subaeratus, ale i muł  Pozdrawiam B.A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
Mnie się tam podoba Kaligula  Ładny kwiatek, nie tyle nawet żadki co drogi - w oryginale. Marzyła mi się swego czasu ta moneta z siostrami  Ps. Jak zostanie przy tej cenie to się chyba skuszę  Raz, że na prawdziwą mnie nie stać, a dwa, że nie miałem fizycznie (świadomie...) kontaktu z odlewami, więc chętnie wziąłbym go w celach szkoleniowych 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2012, 20:25:28 wysłane przez Gajusz »
|
|
|
|
|
MarekD
Użytkownik

Poland
|
No i guzik z pętelką, wycofali, chyba się zapłaczę z żalu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Marzyła mi się swego czasu ta moneta z siostrami  Ahh drogi Gajuszu, komu się te siostrzyczki nie śniły po nocach...  Choć sam los krewniaków Kaliguli był nie do pozazdroszczenia..... Nota bene postać Gajusza intryuguje mnie niezmiernie. Przede wszystkim dręcząca myśl, że facet w ogóle nie był szalony, co łatwo sie zakłada i równie łatwo tłumaczy rózne jego postępki, co po prostu (to przychodzi nieco trudniej ) robił sobie gigantyczne (i krwawe) jaja (vide kpiny z róznych delegacji, przymusowa kąpiel Klaudiusza ku uciesze legionistów etc etc). Ale to na inny wątek. Tak czy owak: Panowie do dzieła! Licytujmy te códeńka   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Tesz sie - o w morde! - nie zalapalem... A byl to pżynajmniej Witeliusz Tomatusz? 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Hermogenes
Stały bywalec

Zainteresowania: Starożytna Grecja, Rzym, w mniejszym stopniu mennictwo Celtów, Persów i Partów.
|
"Mąrz" wytrwały znów zamieścił aukcję: http://allegro.pl/show_item.php?item=2082256513Opis: "NIEZWYKŁA ZADKOSC NA POLSKICH AUKCJACH MONETA Z BRAZU" właściwie jest zgodny z prawdą - tak ordynarne odlewy rzadko spotyka się na polskich aukcjach, prędzej gdzieś na tunezyjskich lub tureckich bazarach. Są tak oczywiste, że celnicy bez problemu puszczają turystów do domu z takimi "antykami"... Pozdrawiam B.A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurelius
Członkowie TPZN
Stały bywalec

|
Hmmm nie nadaje się nawet na brelok bo brzydki taki... chyba że do kluczy od komórki na wychodek albo brudnej i zagraconej piwnicy, ale żadki jest co nie miara 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
|
Salvete,
ów subaeratus jest jeszcze ciekawsze, bo na awersie widać wszak Tyberiusza, nie Oktawiana Augusta. Wskazuje na to nie tylko nos (poświadczony na kilku typach denarów starszego syna Liwii),
Pozdrawiam
B.A.
Posypuję głowę popiołem . Gratuluję dobrego oka Panie Bartoszu . Corrigenda - Tyberiusz ścigałby jeszcze zacieklej. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2012, 16:44:30 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
Nota bene postać Gajusza intryuguje mnie niezmiernie. Przede wszystkim dręcząca myśl, że facet w ogóle nie był szalony
Przez chwilę sądziłem, że to o mnie...  Pozdrawiam Gajusz - ale nie Kaligula  Ps. ciekawe co nasz allegrowy czarodziej jeszcze z kapelusza wyciągnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|