Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności: Wyniki VI. Wyborow do Triumwiratu TPZN:

Kol. nabializm – TPZN 005 – uzyskal 81 punktow i obejmuje funkcje Prezesa TPZN
Kol. Prankster – TPZN 023 – uzyskal 20 punktow i obejmuje funkcje Wiceprezesa TPZN
Kol. harpsycho – TPZN 001 – uzyskal 33 punkty i obejmuje funkcje Sekretarza Triumwiratu TPZN

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
22 Maj 2012, 06:23:00

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domicjan...  (Przeczytany 1927 razy)
bzik
Nowy użytkownik
*
Poland Poland

« : 28 Styczeń 2012, 13:55:12 »

... no i na tym moja wiedza się kończy. Jestem początkujący i nie bardzo radzę sobie z zakwalifikowaniem tej monetki. Generalnie wychodzi mi na to, że to denarek Domicjana - średnica 19 mm, więc mniej więcej pasuje. Tylko, że pod cienką warstwą srebra (?) widać już skromniejszy metal (miedź, brąz?). No i sama moneta jest dosyć cienka, w każdym razie cieńsza od denarka Hadriana jakim dysponuję. Czy może jest to tzw. denar suberatus? Prosiłbym o kilka pomocnych słów.

MarekD
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 28 Styczeń 2012, 16:47:46 »

Myślę że może to być ta właśnie monetka (http://www.acsearch.info/record.html?id=238698). jeśli dobrze odczytałem cyfry. Wzór był używany długo, sam posiadam 4 subaeratusy Domicjana tego typu z Minerwą (vide http://subaeratus.cba.pl/?p=38) a więc chyba często go fałszowano. Pozdrawiam - Marek
bzik
Nowy użytkownik
*
Poland Poland

« Odpowiedz #2 : 28 Styczeń 2012, 18:01:44 »

Rzeczywiście moneta jest podobna, jednak w mojej Minerwa nie ma tego "pamperka" obok nogi. Tak czy inaczej dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
MarekD
Użytkownik
**
Poland Poland

Zainteresowania:
starożytny Rzym, fałszerstwa z epoki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 28 Styczeń 2012, 21:09:27 »

Nie upieram się co do konkretnej monety jednak ta wydaje mi się najbliższa. Suaberatusy czyli naśladownictwa denarów z rdzeniem z brązu lub miedzi bite były wytworzonym przez fałszerza stemplem co powodowało często znaczne nawet różnice (uproszczenia rysunku, braki lub błędy w liternictwie). Być może te błędy były zamierzone celem rozpoznawania "własnej produkcji" w masie pieniężnej. Niektóre są jednak tak podobne do oryginałów że można domniemywać użycie kradzionych z mennicy stempli. To bardzo ciekawa i nie do końca opracowana grupa monet traktowanych po macoszemu choć często dużo rzadszych od pierwowzorów oraz (co istotne w naszych warunkach) najczęściej tańszych. Posiadam też spory zbiorek tzw. mułów czyli subaeratusów składaków jednego lub też dwu różnych cesarzy. Zapraszam na moja stronę, Pozdrawiam - Marek
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

* ShoutBox
Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM