ultra
Użytkownik

Zainteresowania: Monety II RP
|
 |
« : 28 Styczeń 2012, 19:29:57 » |
|
Witam,
O ile jak mi się wydaje sprawa w wykryciu fałszerstw Nike z lat 1930-32 jest dość prosta (zupełnie inny kształt cyfr w dacie), o tyle chciałbym posłuchać waszych uwag co do szczegółów rysunku Nike z 1928 celem odróżnienia od fałszerstwa. Czy te "28" też różni się w jakiś sposób? Na co jeszcze zwracacie uwagę? Chodzi mi o szczegóły rysunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shiver
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: pieniądz papierowy
You get a shiver in the dark...
|
Dobrych fałszerstw rocznika 1928 właściwie się nie spotyka. Zwykle są to odlewy do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Powód jest prosty. Większość poważnych fałszerstw roczników 1930-31 robi się z oryginalnych monet 1928. A z czego zrobić fałszerstwo 1928?  Z drugiej strony, jeżeli ktoś chciałby się zabrać za dobre fałszerstwo Nike od zera, to dlaczego miałby fałszować względnie popularny rocznik?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Krzysiek 
|
|
|
ultra
Użytkownik

|
Powodem mojego pytania jest wypatrzenie kilku sztuk Nike 1928 na Allegro wystawionych w "kopiach", przy czym nie były to tandetne odlewy, dość mocno przypominały oryginalne monety. Niestety nie jestem teraz w stanie podeprzeć się linkiem ... W każdym razie różnic w kształcie cyfr w dacie nie byłem w stanie wypatrzeć (co jest bardzo proste w przypadku roczników 30-32). Jeśli znajde konkretne przykłady, podam link.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ultra
Użytkownik

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
na tego "rarytasika" jaoks chetnych nie widać  petroniusz15
|
|
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
|
|
|