swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 070
Zainteresowania: monety polskie
|
Dziękuje bardzo za pomoc. Zdecydowałem się na prace w gimpie dlatego że ten sposób po prostu szybciej załapałem i jestem zadowolony z efektów pracy. Przykład prezentuje poniżej. Jeszcze raz bardzo dziękuje kolegom za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
A czy ktos moze zna sposob aby robic to bardziej hurtowo, bo jak sie posiada ok 1000 zdjec to to trwa wieki..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Prankster
Administrator
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 023
Stowarzyszenie: Sieradzki Klub Kolekcjonera i Hobbysty
Zainteresowania: Powojenne obiegówki
Administrator strony
|
Polecam XnViewZaznaczasz swoje 1000 zdjęć (albo Ctrl+A na klawiaturze), prawy myszy, Konwertuj wiele plików... (Ctrl+U), ustawiasz folder wyjściowy, przechodzisz na zakładkę Przekształcenia, wybierasz Obraz --> Znak wodny, Dodaj, wybierasz plik ze swoim logo, ustalasz położenie i wciskasz Dalej. W zależności od wielkości i ilości zdjęć konwersja może zająć od kilkunastu sekund do paru minut, ale wszystko zrobi automatycznie. Rezultat w załączniku. Nie miałem swojego logo z przezroczystym tłem, więc dodałem przezroczystość całego logo. Swoją drogą, XnView jest pierońsko rozbudowaną przeglądarką zdjęć. Potrafi zdecydowanie więcej niż Paint, a może nawet więcej niż niejeden program do edytowania grafiki 
|
|
|
|
|
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
W jakim formacie jest logo z przezroczystym tłem bo te co mam jakoś nie idą? Albo jak zrobić z logiem w formacie JPG aby efekt był taki jak w gimpie (chodzi o tło aby było w pełni przezroczyste)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shiver
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: pieniądz papierowy
You get a shiver in the dark...
|
Przeźroczystość chyba tylko w GIF i PNG. W obu przypadkach trzeba zwykle wskazać, który kolor ma być przeźroczysty więc dobrze jest robić tło w kolorze niewystąpującym na właściwej grafice. W przeciwnym przypadku w obrazku mogą pojawić sie niepotrzebne przeźroczyste "dziury".
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Krzysiek 
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
I użyłem logo w formacie PNG i efekt jest ale tylko w 50%  tak jak w załączniku A co zrobić żeby był w 100% tj. tło tarczy też było przezroczyste?
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
Trzeba zaznaczyć tło tarczy i wyciąć, żeby było przezroczyste. Do tego celu posłużyłbym się GIMP-em, którego Kolega już zna. Wczytałbym obrazek .PNG, użyłbym narzędzia "zaznaczenie rozmyte" na białym tle tarczy a następnie wcisnął klawisz "Delete" na klawiaturze. Być może trzeba będzie czynność powtórzyć, tzn zaznaczyć i usunąć kilka obszarów, bo mogą istnieć obszary zamknięte, np. wnętrza liter itp., a nie chcemy by pozostały białe. Tak przygotowany obrazek można przepuścić przez XnView. Tylko proszę pamiętać o kopii zapasowej źródłowego obrazka!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
|
no i git, na razie wygląda tak jak niżej nie wiem czy będę próbował usunąć jeszcze wnętrza liter bo bardzo ciężko w nie trafić.. Bardzo serdecznie dziękuje za pomoc.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2012, 20:30:17 wysłane przez swist@k87 »
|
|
|
|
|
|