Lubuszanin
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Grosze i trojaki Jana Kostrzyńskiego
IN SILENCIO ET SPE FORTITVDO MEA
|
 |
« : 04 Luty 2012, 12:57:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
MK
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 068
Zainteresowania: Trojaki i grosze 1528 - 1684
|
Trojaki Bethlena bite za jego panowania w Księstwie Opolskim i Raciborskim to ogromna rzadkość - zdecydowanie niedoszacowane przez Igera. Obserwowałem tę aukcję od początku i powiem szczerze, że ze zdjęć nie uchwyciłem niczego podejrzanego - tym bardziej, że sprzedawca jest wiarygodny. Dobrze, że ktoś przyjrzał sie monetce dokładnie - tak jak nadmienił Lubuszanin bez zbadania w rękach takie fałszerstwa strasznie trudno wyłapać.
Pomimo,że wystawiona ponownie jako falsyfikat podejrzewam i tak spore zainteresowanie.
|
|
|
|
|
|
jarek
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
W przypadku pierwszej aukcji wydaje mi się, że została zakończona przez sprzedawcę - przypuszczalnie zorientował się, że moneta jest nieoryginalna i ją wycofał. Sprzedawca solidny, kupiłem już od niego niejedną monetkę (tylko Rzym) i nwszystko było w porządku.
ZM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lubuszanin
Użytkownik

Poland
|
Aukcja z pierwszego linku nie została zakończona przed czasem, a trwała do końca. Sprzedawca jest oczywiście w porządku - także u tego sprzedawcy miałem już okazję wygrać monetę ( nowożytna ) 
|
|
|
|
|
|
MK
|
|
|
rubinowakrew
Gaduła

Poland
Zainteresowania: Drobnica Zygmunta III Wazy
|
Jak ktos ma takiego falsa to chętnie kupię - choćby ze względu na miejsce urodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Problemem jest tutaj mały materiał porównawczy. Ze znanych mi aukcji tylko raz w Polsce (chyba GGN ) sprzedany został trojak Bethlena z roku 1623.
Niedawno na Wegrzech był również trojak z 1623 roku,ale popiersie z mitrą. Są jeszcze zdjęcia u Igera i w katalogu Huszara. To właściwie wszystko.
Napotkałem się jakiś czas temu z takim fałszerstwem ( tym razem rocznik 1622).
Fałszerstwo bardziej prymitywne, łatwiejsze do wykrycia.
|
|
|
|
|
jarek
|
|
|
Lubuszanin
Użytkownik

Poland
|
Zamieszczam wspomnianą przez "qcho" aukcję (GGN-32) trojaka z 1623, która odbyła się w Gdańsku 2004 r. W dwóch miejscach tej monety widoczne są pękniecia krążka blachy.
|
|
|
|
|
MK
|
|
|
lopciu
Nowy użytkownik
 Poland
Zainteresowania: różne
|
Gdyby ten trojak był prawdziwy to ładną cenę by osiągnął. Wiadomo, że dużo rzadszym jest trojak z 1622 roku . Posiadam właśnie takiego trojaka i nigdzie nie mogę wyszukać informacji czy ta moneta kiedykolwiek znalazła się w sprzedaży. Może ktoś ma jakieś info na temat trojaka z 1622 roku. Nie mogę nawet znaleźć fotki oryginału w całym necie. Pozdrawiam, Lopciu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Zamieszczony przeze mnie trojak z 1622 roku ma dwie podstawowe cechy klasyfikujące go jako falsa ( oprócz ogólnego wyglądu i tzw nosa ). 1. Fryzura Bethlena nie ma charakterystycznego czuba. Jest to o tyle charakterystyczne, że Bethlen zawsze był tak przedstawiany ( talary, krajcary, trojaki, dukaty)
2. Data na tym falsie jest w formie 162Z, podczas gdy oryginały mają 16ZZ ( tak przestawia ją również Resch i Huszar)
Oprócz zdjęcia u Igera spotkałem się tylko z jednym zdjęciem oryginalnej monety z tego roku ( kiedyś był wątek na e-numizmatyka na ten temat)
Jeśli chcesz ocenić swoją monetkę możesz wstawić jej zdjęcie tutaj lub wysłać mi na priva.
|
|
|
|
|
jarek
|
|
|
lopciu
Nowy użytkownik
 Poland
|
To jest właśnie moja moneta i na 100% nie jest ona falsem, a data na nim jest wyraźna 16ZZ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damian1717
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Polskie monety XVI-XVII wieku; trojaki i orty
|
Identyczna ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Kolego lopciu
Pisząc o falsie miałem na myśli monetę, którą wstawiłem kilka postów wcześniej.
Ta ostatnia, która okazała się twoją sztuką jest właśnie z forum e-numizmatyka i nic nie wskazuje na to, ze jest to fals.
Ma ona trochę inny napis otokowy na awersie niż opisany przez Igera.
Iger podaje napis na awersie: GABR.D:G.SAC.R.IM.TRA.P. ( Iger OR.22.1) Twoja ma : GABR.D:G.SAC.R.I.TRAP.
Gratuluję niezwykle rzadkiego trojaka.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2012, 15:35:04 wysłane przez qcho »
|
|
jarek
|
|
|
lopciu
Nowy użytkownik
 Poland
|
Przepraszam qcho, źle zrozumiałem Twój post i nie zauważyłem, że wcześniej wrzuciłeś zdjęcie z falsem trojaka z 162Z. Myślałem, że od czasu jak go wrzuciłem na tamtym forum coś się zmieniło i już gdzieś na aukcjach się pokazał taki jak mój , ale widzę , że nie. Z jednej strony się cieszę, że to rzadkość, ale z drugiej jeśli byłbym zmuszony się go pozbyć nie wiem jak go wycenić.
Pozdrawiam, Lopciu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
|
Tak rzadkie monety wycenia rynek.
Najlepiej oddac na aukcje stacjonarna, troche gorsza cena bylaby na allegro. Pewnie bym powalczyl;)
Sam posiadam trojaka Bethlena, ale z 1623 roku wersja z popiersiem w mitrze. Niestety moja sztuka ma mala dziurke ale i tak jestem dumny z tej monety w mojej kolekcji.
Twoja sztuka jest ladna choc wydaje sie, ze moneta byla myta. Masz mozliwosc dokladnego zwazenia?
Powinna wazyc okolo 1,7 grama, choc jest troche uszczerbiona wiec moze troche mniej.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2012, 19:18:41 wysłane przez qcho »
|
|
jarek
|
|
|
lopciu
Nowy użytkownik
 Poland
|
Mój trojak waży 1,5 grama. Waga różni się około 0,2 grama, ale to wynik tego , że jest lekko wyszczerbiona. Stan tej monety po jej zdobyciu był tragiczny. Moneta była pokryta czarna twardą skorupą , avers był zupełnie nieczytelny i pokryty tym czymś , natomiast na rewersie można było tylko odczytać III i na podstawie tego wstępnie sądzono , że to trojak Zygmunta III Wazy. Delikatne czyszczenie jej zajęło mi bardzo, bardzo dużo czasu, ale efekt i późniejsza identyfikacja dała mi wiele satysfakcji. Najważniejsze, że pomimo wyszczerbienia nic monecie złego nie robiłem. Tak, że sam widzisz , że mycie było potrzebne  Pozdrawiam, Lopciu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|