ultra
Użytkownik

Zainteresowania: Monety II RP
|
 |
« : 04 Luty 2012, 19:50:27 » |
|
Witam,
Proszę Szanownych Kolegów o pomoc w ocenie stanu zachowania poniższych monet. Rozważam wysyłkę do gradingu PCGS lub NGC, czy mogę liczyć na wysoką notę? Może ktoś pokusi się o próbę oceny stanu zachowania?
|
|
|
|
|
|
|
|
borsuk1977
Rada Oficerów
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
Pomijając już kompletny brak sensu pakowania antyków w slaby, to sam koszt tego przedsięwzięcia w stosunku do tych monet powinien od tego typu pomysłów skutecznie odstraszać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
w trumienki?  ? : 
|
|
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
pytanie .. po co?
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
Jak się ma wizję to można.Tylko to przerost formy nad treścią.
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Trumienki... Błeeee..... No dobra. Ocena: na moje niezbyt w takich sprawach doświadczone oko starszy Kostek II- (pytanie: widać tam zachowane srebrzenie?), młodszy III+. Oczywiście jeśli ktoś ocenia surowiej to brama III+, Beatka III.
ZM
TRUMNY DLA TRUPÓW, NIE DLA MONET!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okejos
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 059
|
ja sie pozbyłem holderów i zapakowałem monety w podwójne kieszonki PCV... teraz mogę każdą sobie wyjąć i się nią cieszyć....
|
|
|
|
|
|
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
|
A co koledzy sądzą o systemie kapsli QUADRUM ?
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Rozważam wysyłkę do gradingu PCGS lub NGC, czy mogę liczyć na wysoką notę?
Proszę tego nie robić . Nawet jeśli napiszą : uncirculated , to i tak przecież wszyscy to widzą . Po co grzebać cesarza w plastiku ? Niech cieszy oko naturalnym blaskiem patyny .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
A co koledzy sądzą o systemie kapsli QUADRUM ? Prawdę mówiąc, mnie kiedyś też zainteresował ten system. Kapsle mają taki sam rozmiar jak holdery, więc można je wkładać do tych samych palet - mam taką na holdery/kapsle QUADRUM i te drugie prezentują się znacznie lepiej. Najważniejsze, że to nie trumna - można otwierać i zamykać do woli  Trzeba dobrać odpowiedni rozmiar gąbki w środku do każdej monety - moim zdaniem lepszy ciut za mały otwór niż za duży - inaczej monety będą "latać" w środku. Klaser na QUADRUM to chyba eleganckie (choć niezbyt tanie) rozwiązanie, jeśli podróżujesz z monetami - można wyjąć kapsel i przyjrzeć się dowolnej monecie z obu stron bez dotykania jej. Wada: grube monety nie zmieszczą się - nie udało mi się zamknąć sesterca ani grubych greckich brązów. Jeśli zbierasz takie monety, to... sorry  Dla mnie najlepsze rozwiązanie (jeśli się nie jeździ z monetami) to jednak drewniana gablotka lub paleta wyścielona welurem, koniecznie z szybą - a w środku monetki sobie "leżą i oddychają" - jak w muzeum  Nie lubię pakować ich na długo w plastik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
|
Osobiście trzymam monety w holderach umieszczonych w kasetach i kuferku.Mam tez sestercje dlatego chyba Quadrum odpada.Wymiary zewnętrzne kapsla Quadrum: 50 mm X 50 mm X 6,25 mm ,a jak jest z wewnetrznymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneasz
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Starożytny Rzym, Seleucydzi, Partowie i nie tylko...
|
Wymiary zewnętrzne kapsla Quadrum: 50 mm X 50 mm X 6,25 mm ,a jak jest z wewnetrznymi? 44 mm X 44 mm X 3 mm Grubość wewnątrz ciężko zmierzyć, ale 3 mm ma gąbka w kapslu. Moneta o grub. 3,3 mm już nie dała się zamknąć. Kapsle będą pasować do Twojej kasety, ale najgrubsze monety musiałyby pozostać w holderach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
Z monetami trzeba mieć kontakt, każda z antycznych blaszek jest inna, i największą przyjemność z posiadania tych monet to możliwość wzięcia ich do ręki, obracanie i oglądanie pod lupą, ważenie na różnych wagach, wszelkie mierzenie i sprawdzanie jak dźwięczą. Nawet w muzeum nie ma monet w slabach... Najdziwniejszą modą jest trumienkowanie monet, jest to jakaś dziwna obsesja, która gwarantować by miała autentyczność monet i niby zabezpieczyć ją przed uszkodzeniem. Zupełnie jak bym miał książkę kupioną w folii i nie odpakowywał jej i trzymał sobie na półce. Moje solniczki oddychają sobie swobodnie leżąc w wygodnej palecie, właśnie tak jak na zdjęciu  Odradzam grading, ludzie zbierający antyk omijają to z daleka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Rada Oficerów
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Solll wypasssss....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glider
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Medale
|
Moje solniczki oddychają sobie swobodnie leżąc w wygodnej palecie, właśnie tak jak na zdjęciu Piękne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|