Prankster
Administrator
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 023
Stowarzyszenie: Sieradzki Klub Kolekcjonera i Hobbysty
Zainteresowania: Powojenne obiegówki
Administrator strony
|
A budzik na 8:00 nastawiony... Tak sobie jeszcze pomyślałem, że żeby nikt się nie doczepił do naszych "4 serii" byłoby dobrze, żeby 4 osoby zgłosiły się jako wydawcy po osobne pule numerów ISBN. Wówczas nawet jakby ktoś na siłę się by próbował doczepić, że coś robimy w celu ominięcia prawa to nic nie udowodni. No tak wyszło, że 4 osoby postanowiły wziąć się za przygotowywanie książek numizmatycznych składających się w zasadzie z artykułów, co jest swoją drogą dość często spotykaną praktyką. Zdarza się, że pojedynczy autorzy piszą dla różnych wydawców, zwłaszcza, że robią to bez jakiejkolwiek umowy i nieodpłatnie. "Wydawcy" formalnie nie są ze sobą w żaden sposób związani - TPZN formalnie nie istnieje, jest tylko forum. Publikacje są udostępniane nieodpłatnie, więc i skarbówka nie ma nic do gadania. To ja wracam spać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Tak sobie jeszcze pomyślałem, że żeby nikt się nie doczepił do naszych "4 serii" byłoby dobrze, żeby 4 osoby zgłosiły się jako wydawcy po osobne pule numerów ISBN. Wówczas nawet jakby ktoś na siłę się by próbował doczepić, że coś robimy w celu ominięcia prawa to nic nie udowodni. No tak wyszło, że 4 osoby postanowiły wziąć się za przygotowywanie książek numizmatycznych składających się w zasadzie z artykułów, co jest swoją drogą dość często spotykaną praktyką. Zdarza się, że pojedynczy autorzy piszą dla różnych wydawców, zwłaszcza, że robią to bez jakiejkolwiek umowy i nieodpłatnie. "Wydawcy" formalnie nie są ze sobą w żaden sposób związani - TPZN formalnie nie istnieje, jest tylko forum. Publikacje są udostępniane nieodpłatnie, więc i skarbówka nie ma nic do gadania.
Właśnie w takiej kwestii chciałbym zasięgnąć opinii kogoś kto zna się na podatkach, przy własnych publikacjach nie ma problemu, ale tu w grę wchodzi sprawa własności praw do artykułów. Żadne wydanie nie ma jednego autora, więc chciałbym posłuchać opinii osób które są w tej kwestii obeznane.
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
Prankster
Administrator
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 023
Stowarzyszenie: Sieradzki Klub Kolekcjonera i Hobbysty
Zainteresowania: Powojenne obiegówki
Administrator strony
|
Podatki tu chyba nie mają nic do rzeczy.
Jeżeli publikacja jest pracą zbiorową, to prawa autorskie nie odnoszą się do całej publikacji, a są rozdzielone na poszczególne fragmenty i każdy artykuł/część jest własnością intelektualną poszczególnych autorów, którzy dany tekst opracowali. Natomiast autorzy, przekazując teksty wydawcy, zgodzili się na ich nieodpłatne wykorzystanie przez niego.
Co innego, gdyby w grę wchodziła sprzedaż choćby zwykłego wydruku publikacji na allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie: PTN o/Siedlce
Zainteresowania: PRL, II RP, GG,
Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją
|
Jeżeli publikacja jest pracą zbiorową, to prawa autorskie nie odnoszą się do całej publikacji, a są rozdzielone na poszczególne fragmenty i każdy artykuł/część jest własnością intelektualną poszczególnych autorów, którzy dany tekst opracowali. Natomiast autorzy, przekazując teksty wydawcy, zgodzili się na ich nieodpłatne wykorzystanie przez niego. Właśnie chodzi o to że jest to praca zbiorowa, chodzi o przekazanie praw autorskich w celu wykorzystania w publikacji.
|
|
|
|
|
|
Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane. Prezes TPZN w stanie spoczynku TPZN 044 WBCC 516
|
|
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Jeżeli publikacja jest pracą zbiorową, to prawa autorskie nie odnoszą się do całej publikacji, a są rozdzielone na poszczególne fragmenty i każdy artykuł/część jest własnością intelektualną poszczególnych autorów, którzy dany tekst opracowali. Natomiast autorzy, przekazując teksty wydawcy, zgodzili się na ich nieodpłatne wykorzystanie przez niego. Właśnie chodzi o to że jest to praca zbiorowa, chodzi o przekazanie praw autorskich w celu wykorzystania w publikacji. Europejskie prawodawstwo nie dopuszcza zasadniczo (w odroznieniu np. od USA) "przekazania praw autorskich" komukolwiek - tzw. umowa wydawnicza jest wylacznie udzieleniem zezwolenia na publikacje i rozpowszechnianie wlasnego intelektualnego wytworu przez osoby trzecie na okreslonych warunkach - jezeli tego chcemy: rowniez nieodplatnie. Jezeli zatem pragniemy bardziej formalnie zabezpieczyc sytuacje tzw. wydawcow (kto by nim nie byl) i nie wystarczaja nam juz dotychczasowe ustne porozumienia, to mozemy naturalnie od przyszlych autorow piszacych do BI zadac poswiadczenia np. o zezwoleniu na nieodplatne wykorzystanie ich tekstow w okreslonych wydaniach zbiorowych. 
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Mikołaj
Członkowie TPZN
Gaduła

Legitymacja: TPZN nr 020
Zainteresowania: Literatura numizmatyczna, średniowiecze
|
Sorry,a le się zgubiłem w tym wątku - w czy jest problem z punktu widzenia prawnego? Ps. prawa autorskie osobiste nie mogą być przeniesione na inną osobę, autorskie majątkowe dowolnie.
Innymi słowy: autor pozwala wydawcy wydać, rozpowszechniać swoją publikację w każdej formie, ale zawsze dzieło jest autora.
Problem jest taki, że umowa dotycząca przeniesienia praw musi być pod rygorem nieważności na piśmie (mail to nie jest na piśmie). Umowa DWÓCH osób - wydawca i autor.
Natomiast darowizna prawa autorskiego nie podlega podatkowi od spadku i darowizn (jest w ustawie wyłączenie).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Mikołaj
TPZN nr 20
|
|
|
harpsycho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Germany
Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie: Kuenstlerforum 3D Baden-Baden e.V.
|
Akurat tu nie widze najmniejszego problemu - co najwyzej moznaby jak juz zauwazylem spisywac cos w rodzaju umow... Ale skoro sie pojawiles, Mikolaju (notabene bardzo serdecznie pozdrawiam  ), to moze zajlbys stanowisko w kwestii najnowszej koncepcji Prankstera (zastapienie BI jako "periodyku" szeregiem nie bezposrednio ze soba jako cykl powiazanych monografii) - a takze moze wobec pytania dawniejszego: czy powrot do dystrybucji BI na scisle przestrzeganej zasadzie wylacznie prywatnej mailing-list na zyczenie (zaden serwer, publiczny chomik dostepny dla anonimowego odbiorcy etc.) bylby ew. krokiem wystarczajacym dla pozbycia sie problemow z "Prawem" Prasowym (oczywiscie do momentu nowelizacji ustawy  )?
|
|
|
|
|
|
NIEWIDZIALNA REKA TO TAKZE TY!!!!
harpsycho - TPZN 001 Sekretarz Triumwiratu TPZN Prezes TPZN w stanie spoczynku
|
|
|
Glider
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Medale
|
Czasami zaglądam na dyskusje "organizacyjne", ale nie będąc członkiem TPZN nie chciałem się do tej pory wtrącać. Jeżeli wydawanie biuletynu wiąże się z takimi trudnościami, zaczynam się gubić w celu, jakiemu ma to służyć. Odnoszę wrażenie, że ma to być zrobione trochę na siłę. Jeżeli chcecie propagować "prawdziwą" numizmatykę, dzieląc się swoją ogromną wiedzą na ten temat, to biuletyn nie jest potrzebny. Można to robić publikując artykuły choćby tu: http://forum.tpzn.pl/index.php?action=articles Można też wykorzystać łamy jednego z wielu oficjalnie wydawanych czasopism numizmatycznych: http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,1831.0.html. Redakcje tych czasopism raczej nie narzekają na nadmiar ciekawych artykułów oczekujących na publikację, dlatego chętnie skorzystają z propozycji, oczywiście pod warunkiem zachowania odpowiedniego poziomu. Ja sam mogę zaoferować miejsce w Gdańskich Zeszytach Numizmatycznych. Ale może jest inny cel tego biuletynu - może w ten sposób chcecie propagować Towarzystwo Przeciwników Złomu Numizmatycznego ? Ale po co? Raczej nie ze względów finansowych - sprzedane egzemplarze nie przyniosą dochodu, większa liczba członków nie przekłada się na większą kwotę zebranych składek, wieksza liczba zarejestrowanych użytkowników nie przekłada się (chyba?) na większe dochody z reklam na forum. Mam nadzieję, że wybaczycie mi wtrącanie w wewnętrzne sprawy. Ale może czasami zastanowić się nad głosem osoby "z zewnątrz". Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glider
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Medale
|
Ożywiona dyskusja na temat biuletynu zakończyła się po mojej wypowiedzi z ubiegłego tygodnia. Mam nadzieję, że to nie jak spowodowałem brak zainteresowania tym tematem i biuletyn w takiej, czy innej formie będzie kontynuowany. Sam chętnie poczytam taką publikację. Jeżeli ktoś ma propozycję ciekawego artykułu, a nie chce czekać na wydanie biuletynu, proszę o kontakt przez PW.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
witam a mnie to zaczyna z lekka irytować wciąż się spieramy o wyższości świąt wielkanocnych nad świetami bożego narodzenia\ pisze celowo małymi literami bo i taka to wartość na Boga !!! podatek może byc od uzyskanej korzysći!!!! a kto tu czerpie jakakolwiek korzyść??? proponuję dawnym zwyczajem zacząć zbierać artykóły do nowego wydania naszego WEWNĘTRZNEGO!!! biuletynu koledzy!!! do roboty!!! wiesiek
|
|
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
swist@k87
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 070
Zainteresowania: monety polskie
|
I ciągle nikt nic nie wie.. Będzie BI czy nie będzie? Oto jest pytanie.. Kiedy? W jakiej formie? Taki trochę czeski film..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
Kto ma jakiś materiał  prześlijcie do mnie albo do Glidera zlepimy z tego biuletyn. Szerzymy nasze pasje czy trzęsiemy się przed jakimiś martwymi formułami. Jak już wiele razy zaznaczał kolega Wiesiek, ja również zaznaczałem nie czerpiemy z tego korzyści materialnej, na świecie i tu u nas w kraju funkcjonuje mnóstwo zinów, i nikt nie ma rejestracji, wszyscy mogą czytać i czerpać z materiałów do woli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 068
Zainteresowania: Trojaki i grosze 1528 - 1684
|
Jakby co mam gotowy artykuł.
|
|
|
|
|
|
jarek
|
|
|
marcin_sz_77
Rada Oficerów
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 051
Zainteresowania: Brakteaty krzyżackie , półgosze Jagiellońskie ,półtoraki Z III
|
Maćku Jestem za wydawaniem BI nawet jeśli kolidowało by to z "beznadziejnymi" przepisami w naszym kraju . Myślę , że mało lub wcale nie będzie osób którym to będzie przeszkadzało . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
TPZN nr 51 - Brakteaty krzyżackie
|
|
|
|