minimus
Użytkownik

Zainteresowania: Bizancjum, Rzym 364-476
|
 |
« : 18 Luty 2012, 18:32:50 » |
|
Witam. Proszę porównać te dwie monety:  Górna jest aktualnie sprzedawana na allegro, dolna na ebay. Proszę zwrócić uwagę na zagłębienie przy prawym oku cesarza (lewa strona twarzy od patrzącego), kształt krążka, zanikający koniec krzyżyka od strony kuli. Ładne patyny, szczególnie pierwsza, ale moim coś z tymi monetami jest nie tak. Pozdrawiam, Zbyszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Witam. Jednak mimo wszystko monety wyglądają bardzo przekonująco . O ile awersy wydają się być wybite tym samym stemplem co nie powinno być takie dziwne , to juz rewers jednak innym . Świadczy o tym kilka szczegółów , ale decydujaca jest grubość drugiej jedynki w cyfrze XII .Oczywiście nie twierdzę , że to w 100% oryginały , ale jednak na moje oko wyglądają dobrze . Pewnie po pomacaniu możnaby więcej powiedzieć szczególnie jesli chodzi o strukturę patynki. Pozdrawiam . Janusz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2012, 23:31:25 wysłane przez Julek C »
|
|
|
|
|
|
Sol Invictus
|
Jeśli można, to zgadzam się z minimusem - i moim zdaniem oba follisy są fałszywe i wg. mnie są odlewami. Dubluje się wiele szczegółów o oczywiście kształt krążka. Zresztą ta zielona wygląda jawnie na odlew. Wydaje mi się, że ew. odmienności, o których mówi Pan Janusz wynikają z innego ustawienia monety do zdjęcia (widać, że ta z zieloną patyną, była pochylona i jest bardziej rozciągnięta).
|
"Białe woły pozdrawiają cesarza Marka: jeśli znów zwyciężysz, my jesteśmy zgubione"
|
|
|
Divusric
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Rzym
|
No faktycznie ksztalt krążka jet identyczny.2x taki sam nie może być.
|
|
|
|
|
|
Było smaszno, a jaszmije smukwijne Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały.
|
|
|
Julek C
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: antoniniany Aureliana
|
Witam. Wygląda na to , że macie rację . Nie wziąłem pod uwagę kombinacji ze zdjęciami . Tym bardziej ,że pojawił się jeszcze jeden taki sam egzemlarz . I tu juz nawet widać ,że z patyną jest coś nie tak. Gratuluję czujności i dobrego oka .
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
minimus
Użytkownik

Zainteresowania: Bizancjum, Rzym 364-476