TPZN - Forum numizmatyczne

Ogólnie o wszystkim i o niczym => Dyskusja ogólna => Drinki => Wątek zaczęty przez: rara_avis w 15 Lipiec 2010, 01:41:40

Tytuł: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: rara_avis w 15 Lipiec 2010, 01:41:40
Na obecne upały polecam arbuza, ale nie takiego zwykłego, ale przyprawionego.

Bierzemy:
- średniej wielkości arbuza (średnica około 30-45 cm)
- Dużą strzykawkę z igłą
- alkohol, według uznania, np. rum, wino, czysta

Do arbuza wstrzykujemy alkohol przy pomocy strzykawki. W przypadku powstania zbyt dużej dziurki po igle, zalepiamy ją woskiem (ze świeczki). Arbuz tak na szprycowany wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Podawać pokrojony w duże części. W sam raz na upały :D
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: harpsycho w 15 Lipiec 2010, 10:20:10
Słyszałem kiedyś o szprycowaniu arbuza właśnie w taki sposób, ale czystym spirytusem... Sam jeszcze nigdy nie wypróbowałem, choć na pewno warto.
Podobno niezłe efekty daje również kisiel na spirytusie...  8)
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: rara_avis w 15 Lipiec 2010, 10:27:26
Arbuz można szprycować rożnymi trunkami.

Łańcuszek szprycowania wygląda tak:

Naszprycowany arbuz = naszprycowana osoba jedząca arbuz :)

a tego kisielku to nie próbowałem
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: petroniusz15 w 15 Lipiec 2010, 18:54:01
czyli nowy dział pewnie trzeba będzie założyć ha ha: desery!!!!
pozdrawiam :D
wiesiek
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: Ofoniusz Tygellinus w 16 Lipiec 2010, 23:03:59
- alkohol, według uznania, np. rum, wino, czysta
To nie tak, że można tam bele co wlać i wszystko jednakowo się przyjmie. Najlepiej wchodzi w arbuz koniak, np. gruziński Ararat. A jak jeszcze arbuz jest gruziński, echhh, wspomnienia z Batumi, to se ne vrati,

pzdr,
bartek
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: harpsycho w 19 Lipiec 2010, 00:56:24
Drogi Tygellinus - pragne zaznaczyc w kwestii formalnej, ze wytwory takie jak Ararat nie powinny byc okreslane mianem "koniak" a talko jako "brandy" albo "winiak". Tak samo nie ma tak naprawde np. krymskiego "szampana". Mimo zblizonej technologii destylacji tych wyrobow (i na pewno nie gorszej jakosci) sa niestety okreslenia towarowe zastrzezone dla okreslonych regionow. Zatem okreslenie "koniak" zastrzezone jest zasadniczo jedynie dla okreslonych francuskich wytworow, ktorych produkcja skumulowana jest w regionie Cognac.

Nie chce tu bynajmniej prowadzic zadnej ukrytej reklamy, ani twierdzic, ze dane wyroby francuskie nie znajduja na swiecie zadnej konkurencji, jesli chodzi o jakosc. Wrecz przeciwnie! Ale pragne w tutejszym dziale kultywowac profesjonajne podejscie do tematu "alkohol" - a takie wymaga stosowania nomenklatury zgodnej z profesjonalnymi konwencjami - nie zas z byc moze rozpowszechnionymi, ale wciaz jednak niescislymi pogladami...

Pozdrawiam!

Marek
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: Ofoniusz Tygellinus w 19 Lipiec 2010, 23:19:28
Zatem okreslenie "koniak" zastrzezone
Co innego sowieckoje szamapanskoeje, ktoremu faktycznie daleko do win z szamani, co innego Ararat, ktory bije na głowe francuskie wyroby.

W Portugalii merchewka jest owocem... z definicji.
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: petroniusz15 w 20 Lipiec 2010, 12:27:32
w gdańsku na długiej jest bar wegetariański ( na początku po prawej) i podaja tam przepyszne ciacha .... marchewkowe - warto odwiedzić i gdańsk i spróbować ciacha
wiesiek
Tytuł: Odp: Arbuz
Wiadomość wysłana przez: Omnes w 20 Lipiec 2010, 14:24:27
Całkiem niedawno jadłem ciasto zrobione z marchewek i mąki nic mu nie brakowało i było bardzo dobre