Wydaje mi się, że jest więcej przykładów odpowiadających za to, iż stemple w tych trojakach są bardzo podobne ale nie takie same. Naprawiany stempel poszerzy literę lub znak ale jej nie zwęzi. Nie spotkałem się z nadlewaniem braków stempla (ale może się mylę).
1.Różnica w kształcie nosa (ale jest możliwość naprawy stempla w tym przypadku)
2.Obwód płatka ucha wydaje się szerszy w trojaku z 1592 roku.
3.Litera O jest połączona ze śladami kropki, natomiast w trojaku 1594 kropka jest oddzielona od O.
4.W trojaku z 1592 roku litera L jest szersza niż w 1594.
5.Wada litery M, jej górna część tworzy jedną całość w 1952, natomiast w 1594 góra M ma widoczną przerwę.
6.Również w M pierwsza przerwana linia litery wyraźnie kieruje się do środka, w 1594 linia jest prosta, sądzę że w naprawionym stemplu byłaby widoczna lekka odnoga lub zgrubienie tej kreski.
7.Całkowicie inne E w REX.
8.Różnica w odległości R (REX) od tarczy herbowej. Gdybyśmy poszerzyli R w trojaku 1592 aby zbliżyć go do tarczy herbowej, byłaby ona o wiele szersza niż w trojaku z 1594.
9.w trojaku 1594 brak kropek, które zaczynają i kończą legendę w trojaku z 1592 roku.
10. Całkowicie inny wieniec otokowy w obu monetach.
To zobaczyłem na prezentowanych zdjęciach. Pewności nie mam, gdyż nie mam możliwości porównania tych monet na żywo, a zdjęcia czasami przekłamują. Jednak te stemple wydają się być różne, choć bardzo podobne.
Pozdrawiam Grzegorz