Aktualności:

• 13 Stycznia 2025, 00:48:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nie-popularesy z Krakowa  (Przeczytany 19811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
Odp: Nie-popularesy z Krakowa
« Odpowiedź #105 dnia: 05 Maja 2023, 14:57:21 »
:( Jako osoba, która stworzyła niniejszy wątek i która zwróciła uwagę na trojaka krakowskiego 1606 z gwiazdką czuję się zaskoczony faktem, iż Koledzy nawet mnie nie zapytali o zdanie, lecz po prostu okaleczyli mój wątek bez pardonu. Czy istnieje tu coś zbliżonego do PRAW AUTORSKICH!!! :o
O tempora, o mores...

Nie do końca Pana rozumiem, ponieważ po wydzieleniu kilku postów w tym temacie i tak zostało parę wypowiedzi na temat przywołanego przez Pana trojaka. Dodatkowo Jacek pozostawił link dzięki któremu czytające osoby z łatwością mogły sprawdzić resztę wypowiedzi.

Może Pan nie zauważył, ale wyraźnie zadałem pytanie :)

W związku z planowanym zrobieniem ogólnego tematu o przerobionych monetach. Mam pytanie dotyczące postów na temat trojaka 1606 z gwiazdką przy dacie.
Czy wszystkie posty pozostawić w tym miejscu, a w zbiorczym wątku o przeróbkach tylko wstawić link przekierowujący tutaj?
Czy na odwrót? Posty przenieść do tematu o fałszerstawch/przeróbkach, a zostawić tutaj link?

Czyli to nie było działanie na zasadzie widzimisię ;)

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, że Pan jako gospodarz tego tematu chce żeby pozostały tutaj wszystkie posty, nawet te omawiające półtoraka czy orta. Chociaż uważam, że dla lepszej czytelności powinien powstać oddzielny temat o przerobionym trojaku. Jak znajdę czas to postaram się otworzyć taki temat i chociaż część wypowiedzi zacytować w nim. Na pewno znajdzie się w nim link do Pańskiego tematu.

Żeby już nie rozmywać wątku to coś idealnie pasującego do nazwy tematu.

1607.pngNie-popularesy z Krakowa
Norbert

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Maja 2023, 19:15:20 »
 :) Dziękuję Sz. P. Prezesowi. Przeprosiny szczerze i z satysfakcją przyjęte! ;D
Myślę, że skopiowanie fragmentu dotyczącego tego fałszywego Krakusa 1606 z gwiazdką i umieszczenie w formie równoległego wpisu w dziale dotyczącym fałszerstw będzie satysfakcjonować wszystkich zaangażowanych uczestników... :D

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Maja 2023, 09:46:34 »

Żeby już nie rozmywać wątku to coś idealnie pasującego do nazwy tematu.

1607.pngNie-popularesy z Krakowa

Trojak wyjątkowy, ale wrócił jak bumerang ponownie do sprzedaży w aukcji tej samej firmy co we wrześniu 2022 (vide mój wpis z tą datą powyżej).
Trudno się nie zastanawiać co jest tego powodem. Jakiś ukryty mankament? Robak podstępny?

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #108 dnia: 06 Lipca 2023, 23:18:21 »
 :) Dziś na aukcji WCN sprzedany trojak w zasadzie populares, ale prezentuję go tu z powodu dodatkowej i wyjątkowej gwiazdki na rewersie. Ładny?
Już raz dyskutowaliśmy Krakusa z gwiazdką; następna manipulacja? A może jednak już coś co jest już znane?
https://onebid.pl/pl/monety-polska-trojak-1618-krakow/1797112
Co ciekawe sprzedający chyba anomalii sądząc po opisie nawet nie zauważyli... ;)

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Lipca 2023, 00:36:53 »
Moim skromnym zdaniem nie jest to manipulacja. Gwiazdka nabita omyłkowo i próba przebicia na kropkę. Cena trochę wygórowana.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Lipca 2023, 18:40:58 »
 :) Moim nie mniej skromnym zdaniem to najprawdopodobniej ma Pan rację, jakkolwiek oglądamy przecież te pospolite trojaki od lat, ale dodatkowej gwiazdki przynajmniej ja nigdy nie widziałem.
A i biorący udział widać środków nie szczędzili.
Nota bene byłbym nie od dziś ciekawy, dlaczego obydwie jedynki są różne: pierwsza arabska a druga rzymska i to zawsze...
I mimo, że bez wątpienia było wybić je łatwiej jedną puncą to nawet nigdy nie widziałem, aby obydwie rzeczywiście były jednakowe nawet jako pomyłka... :-\
W tym szaleństwie musi być jakaś metoda!

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Października 2023, 22:57:23 »
 :) W sobotę zmienił właściciela, numizmat, który niewątpliwie też powinien się tu znaleźć:
https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-krakow-1607-bardzo-rzadki/1815824
Gratuluję nabywcy, jeśli jest wśród nas!

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Kwietnia 2024, 16:52:44 »
 :) Niby trojak bardzo rzadki, ale i znów kolejny egzemplarz pojawił się na dzisiejszej aukcji Numimarket.pl
https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-1607-krakow/2165253

Zwłaszcza te dwie sympatyczne rozetki poniżej daty jako dodatkowo rzadszy wariant rewersu działają na wyobraźnię.
Sprzedał się godnie i pewno adekwatnie.
Wskakując jednak w rolę "advocatus diaboli" szepnę w uszko ekspertów technologów: czy nie wydaje się Wam, że rysunek a zwłaszcza liternictwo o trochę dziwnie rozmytych konturach?
Porównajmy z powyższym trojakiem.
Czy jest, aby wykluczone, że to odlew dobrego gatunku? :-\

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Kwietnia 2024, 20:47:14 »
Nie jestem ekspertem od odlewów precyzyjnych, ale nie wykluczam możliwości, ze to lipa. Ten powyżej (z kropkami) jest bardziej zużyty, ale sprawia wrażenie uczciwszego.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Kwietnia 2024, 22:35:30 »
 :) Dla porównania jeszcze zdjęcia egzemplarza z rozetkami sprzedanego w GNDM.
Rewers z tego samego stempla, awers odrobinę inny.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #115 dnia: 04 Maja 2024, 20:00:58 »
Znalezione na Facebooku, w grupie związanej z trojakami.

IMG_4860.jpegNie-popularesy z Krakowa

IMG_4859.jpegNie-popularesy z Krakowa
Norbert

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Grudnia 2024, 20:58:21 »
:) ...a teraz Krakus z roku 1605, ciekawszy bo mu jednej literki brakuje. Jakiej?  ;)
:) Ten rzadki trojak krakowski 1605 z nietypowym portretem, który będzie dominować w emisji z roku 1606 został właśnie sprzedany na aukcji WDA MiM: https://onebid.pl/pl/monety-rr-zygmunt-iii-waza-trojak-1605-hybryda-z-1606-krakow-nienotowany/2582066.
Dyskutowaliśmy go już w tym wątku 18.03.21 co niniejszym przypominam.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2024, 21:02:14 wysłana przez Phoenix »

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Grudnia 2024, 21:16:40 »
Norbert

R E K L A M A
aukcja monet