cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
 |
« : 27 Listopad 2016, 21:20:19 » |
|
Moneta czyszczona poprzez moczenie w wodzie destylowanej, nastepnie mechanicznie na mokro pod mikroskopem. Zadnej chemii oprocz plynu do mycia naczyn.
Mam zamiar jeszcze powtorzyc te operacje. Awers jest trudniejszy, bo sa tam wieksze pola.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
Marienburg
Rada Oficerów TPZN
Gaduła
 Poland
Stowarzyszenie: Legitymacja TPZN nr. 97
Zainteresowania: Trojaki Malborskie, mennica malborska, heraldyka
|
Dobry efekt, ale jeszcze dużo pracy przed Tobą. 
|
|
|
|
Marcin
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
To dopiero wprawka.
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
|
Zapomnialem o tym watku, ale mam ostateczne zdjecia. Tu juz przestalem szorowanie, zeby go nie wykonczyc i ostateczny efekt zamieszczam.
|
|
|
|
|
|
|
zdzicho
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Zainteresowania: monety obiegowe ziem polskich XX wieku monety zastępcze Zielonej Góry,boratynki
|
Bardzo ładnie wyszło  Skoro o miedziakach mowa,to kiedyś wypatrzyłem boratynkę z Brześcia,której kolor patyny mnie zachwycił i postanowiłem monetę uratować. Kolce robinii akacjowej,odrobina oliwki dla zmiękczenia osadów.Po wszystkim odtłuszczenie monety.Efekt na zdjęciu
|
|
|
|
|
|
|
Ł.Cieśla
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Trojaki Wschowa ZIIIWaza
|
Zapomnialem o tym watku, ale mam ostateczne zdjecia. Tu juz przestalem szorowanie, zeby go nie wykonczyc i ostateczny efekt zamieszczam.
Po takiej operacji jedna mądra głowa, sugeruje kąpanie miedziaka w wodzie utlenionej. Miedź się szybko utleni, czyli powstanie pożądany tlenek miedzi, brunatna patyna szlachetna.
|
|
|
|
Doctrina multiplex, veritas una
|
|
|
|