kotek555
Stały bywalec

Poland
Stowarzyszenie: nie stowarzyszony
Zainteresowania: austria do 1918 roku, a teraz Starożytny Rzym (Cesarstwo)
|
 |
« : 14 Luty 2017, 23:26:31 » |
|
Witam, Jest do kupienia kilka lotów rzymskich do czyszczenia. Pytam znawców niezobowiązująco. Dałoby się coś z tego wyczyścić? Co Wam podpowiada doświadczenie? Za wszelkie sugestie dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Jesli tanie, to mozna sie pobawic ale nie spodziewalbym sie porzadnych stanow. Takie loty sa naogol przebrane i co lepsze sztuki wyjete.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
syl06
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: RZYM IIIw.235-296 r.ne.
|
Dzień dobry.Sam bawiłem się kiedyś w czyszczenie takich lotów.To typowy hazard ,rosyjska ruletka  , W większości rzeczywiście są to loty przebrane ,ale nie zawsze można wszystko wyłowić,im bardziej nieczytelne i zabrudzone (gruby osad)monetki tym lepiej.Statystycznie 80 procent to totalny złom,15 w miarę czytelne sztuki,4 w miarę ładne,no i 1 procent to tak zwane strzały  .Raz udało mi się pozyskać z takiego lotu Hanibaliana  . Są też oczywiście loty w których nie znajdziesz nic.Co do technicznych aspektów ,trzeba poświecić naprawdę sporo czasu i cierpliwości.Zabawa przednia ,co do znalezisk ,jak wyżej .Pozdrawiam i powodzenia Piotr .
|
|
|
|
|
|
|
TomekP
Rada Oficerów TPZN
Gaduła
 Poland
Stowarzyszenie: Legitymacja TPZN nr. 95
Zainteresowania: Monety wielkopolskie i dla Wielkopolski bite, monety antyczne
|
Ja bym sobie na pewno odpuścił lot 4. W pozostałych jest co najmniej kilka potencjalnie ciekawych sztuk, ale jak już wcześniej napisano, to jest loteria 
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Chyba tylko jako material do testowania metod czyszczenia.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
kotek555
Stały bywalec

Poland
Stowarzyszenie: nie stowarzyszony
Zainteresowania: austria do 1918 roku, a teraz Starożytny Rzym (Cesarstwo)
|
Chyba tylko jako material do testowania metod czyszczenia. Ale klienci ostro licytują... Kaszpirowscy jacyś? Za te pieniądze leniwym się stałem...
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
kilka lat temu , gdy myślałem , że będzie toja pasja, kupiłem kilka takich lotów - efekt- złom za ciężką kasę
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
|
zenonmoj
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Odradzam. W tego typu lotach zazwyczaj naprawdę ciekawych (i wartościowych...) monet zazwyczaj po prostu nie ma. Sprzedający nie są idiotami: co bardziej interesujące egzemplarze są wybierane i sprzedawane osobno. Powiem tak: kupując kota w worku można czasem nabyć porządnego, poczciwego dachowca - kota bengalskiego lub ashera jednak raczej w takim worku nie znajdziemy.  ZM
|
|
|
|
|
|
|
|