https://przegladsportowy.onet.pl/igrzyska-olimpijskie/paryz-2024/pokazal-jak-wyglada-medal-igrzysk-po-dwoch-tygodniach-niebywale/mcdmlj3"Zniszczony medal wywalczony ciężką pracą musi budzić przygnębienie. Nyjah Huston zgarnął brąz w skateboardingu i wrócił do domu z jedną z upragnionych zdobyczy, gdzie cieszył się i pokazywał go znajomym oraz rodzinie. Niedługo po tym, jak pozował do zdjęć z lśniącym krążkiem, przedstawił, w jakim stanie jest obecnie.
Slaby (aka trumienki) - jestem przeciw, a nawet za...!!! [...]
Niestety, krążek nie przetrwał odwiedzin kolejnych znajomych i rodziny. Przypomnijmy, że Amerykanin zdobył go w poniedziałek 29 lipca, a więc niecałe dwa tygodnie temu, a już teraz ma wyraźne ślady zniszczeń, które mogą wynikać z wykonania z niekoniecznie najlepszych materiałów. Tak sądzi przynajmniej sportowiec.
"Nie jest tak wysokiej jakości, jak można by sądzić" — zdradza i publikuje na InstaStory nagranie pokazujące stan medalu.
"W porządku, medale wyglądają świetnie, gdy są zupełnie nowe. Ale wyglądają gorzej, gdy pozwoliłem mu poleżeć na mojej skórze z odrobiną potu przez chwilę i zezwoliłem moim znajomym nosić go przez weekend" — dodaje.
Z drugiej strony krążek także ma zniszczenia. "Spójrz na to, wygląda szorstko" — podkreśla Huston na nagraniu. "Nawet przód zaczyna się trochę łuszczyć, więc myślę, że medale olimpijskie muszą trochę podnieść jakość" — ocenia."
Slaby (aka trumienki) - jestem przeciw, a nawet za...!!! I na to jest sposób: wszystkie medale olimpijskie powinny być w stanie menniczym pakowane w slaby i tak wręczane ich zdobywcom!!! NB. ...zawsze wydawało mi się, że fakt, iż metale korodują - zwłaszcza w "niesprzyjających warunkach" -, to
common knowledge...