eleniasz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Zainteresowania: srebro SAP
|
 |
« : 06 Lipiec 2017, 10:25:59 » |
|
Ja to sie chyba naprawde zupełnie nie znam na ocenie stanu zachowania monet...  Prosze spojrzeć na te zdjęcia, bo to może ja gdzieś błądze i trzeba mnie naprostować  Skoro taką "bardzo obiegową" sztukę (w mojej opinii) ktoś uznał za menniczą i przyznał ocenę MS 60, to IMO albo kiepski żart albo jakis fejk. http://allegro.pl/talar-6-zl-1794-s-a-poniatowski-b-ladny-i6881942071.html#thumb/1
|
|
|
|
|
|
|
dukatkg
|
[...] kiepski żart albo jakis fejk.
[...]
Nie, to tylko PCG. Norma
|
|
|
|
|
|
|
Wojciech_Opioła
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
Stowarzyszenie: Poszukiwacze monet- Coins Prospectors-prezes i założyciel , Monety Zygmunta III Wazy-blog, TPZN Legitymacja nr.105
Zainteresowania: orty gdańskie, monety Zygmunta III Wazy, XVII wiek w numizmatyce
kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi
|
ach to PCG haha  chociaż jak na nich ta ocena ciut zaniżona 
|
|
|
|
|
|
|
eleniasz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Zainteresowania: srebro SAP
|
Zastanawia mnie niestarannie umieszczenie monety w tym plastiku. Szczególnie na zdjeciu rewersu widac jakby pomiędzy monetą a opakowaniem wystepował spory luz. Być może to przykład nieudolnego sfałszowania slabu i dlatego ocena zachowania jest "nieco na wyrost". 
|
|
|
|
|
|
|
DzikiZdeb
|
to tylko PCG
Rozczulający są z tym swoim ponglishem. Thaler 6-złotowy ;-)
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Nie wydaje mi się, żeby ktoś musiał takie coś fałszować. Moneta jest najwyraźniej prawdziwa, a stan MS60 u tych "fachowców" to norma.
PS. W opisie monety sprzedawca zachwala połysk, powstały zapewne w wyniku wypolerowania druciakiem.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
borsuk1977
Członkowie TPZN
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
PCG ma ciągoty do takich abstrakcyjnych ocen, u nich to chyba jest to robione za pomocą wyciągania karteczek ze słoika z ocenami pomiędzy MS60-70. Przypuszczalnie ten nieszczęsny Poniatowski trafił za nisko  A tak na poważnie to jakby już ktoś chciał tą monetę ocenić w skali Sheldona to wg. mnie byłoby to VF35 i to o ile ktoś jej nie czyścił bo patyna wygląda mi na wtórną.
|
|
|
|
|
|
|
TuniaRadom
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Monety S.A.P.
|
Ta sama moneta tylko parę lat wcześniej
|
|
|
|
TuniaRadom
|
|
|
Ney
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Europa napoleonska w numizmatyce, Polska xIx i xx wiek(ks.warsz., powstanie list.,Krakow 1835, II RP)
|
Witam Panie Eleniaszu,niedawno natrafilem na Pana Forum, ktore z wielkim zainteresowaniem przeczytalem.Moje zainteresowania to przede wszystkim okres napoleonski, jednak podziwiam Pana pasje i gratuluje tak intrersujacego Forum.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Tuk Tukat
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Stowarzyszenie: Legtymacja TPZN nr.104
Zainteresowania: Polska Królewska obecnie drobnica ZW III , Księstwo Warszawskie, II RP
|
Witam Panie Eleniaszu,niedawno natrafilem na Pana Forum, ktore z wielkim zainteresowaniem przeczytalem.Moje zainteresowania to przede wszystkim okres napoleonski, jednak podziwiam Pana pasje i gratuluje tak intrersujacego Forum.Pozdrawiam
Chyba chodziło Panu o blog a nie forum  pozdrawiam
|
|
|
|
Janek
|
|
|
Ney
Użytkownik

Poland
Zainteresowania: Europa napoleonska w numizmatyce, Polska xIx i xx wiek(ks.warsz., powstanie list.,Krakow 1835, II RP)
|
Witam, tak, oczywiście chodziło mi o blog 
|
|
|
|
|
|
|
|