Witam szanownych forumowiczów!
Przybywam z ciemnej strony mocy a więc kiedyś na szczycie bańki na monetach kolekcjonerskich interesowałem się trochę monetami. Później wszystko padło a i problemy w życiu osobistym spowodowały że zająłem się innymi rzeczami. Jakiś czas temu wszedłem na allegro i przeglądałem aukcje, nie mogłem uwierzyć własnym oczom jak zobaczyłem szlak bursztynowy (20zł , 2001) w slabie PCGS za 850zł. Pamiętam ceny na aukcjach w okolicach 3000 zł
albo sokół wędrowny poniżej ceny emisyjnej a pamiętam jak dziś dzień w którym stałem pod NBP żeby kupić 2 monety po 91zł a następnie jedną z nich sprzedać za ponad 200 zł ehh zebrało mi się na wspomnienia
Później zacząłem wertować fora internetowe, czytać artykuły. Dowiedziałem się że w Polsce miała miejsce emisja monet wybitych przez Royal Mint ( od kilku lat mieszkam w UK i nie śledziłem tematu) i coś mnie tchnęło żeby wrócić do kolekcjonowania, ale tym razem już prawdziwych monet. Forum TPZN to najbardziej merytoryczne forum numizmatyczne w Polsce wiec wybór był oczywisty
Horyzont czasowy jaki mnie interesuje to lata od 1764 do czasów współczesnych głównie Polska ale nie wykluczam również tego iż zacznę zbierać monety państw sąsiadujących jak Rosja, Niemcy, Prusy no i Wielka Brytania bo tu mieszkam i stosunkowo ciekawa jest ta historia z reformą monetarną z 1971 roku. Jeżeli mogę prosić o jakieś sugestie odnośnie literatury to będę bardzo wdzięczny. Wiem że Mennica Warszawska - Terlackiego to będzie pozycja dla mnie ale nie wiem co jeszcze. Pozdrawiam