DzikiZdeb
|
To co robimy z kontami, gdzie jest zero wiadomosci a "ostatnio online" albo nigdy, albo 3500 dni temu?
Ja bym wyciął w pień te "nigdy", a te zalogowane choćby bardzo dawno - zostawił (to mogą być konta nawet dość zaawansowanych numizmatyków, którzy nie czują potrzeby wypowiadania się na forum, a używają kont np. do konsultacji prywatnych na PW, znam takie przypadki).
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Po drugie - ważniejsze - sam kilkukrotnie przechodziłem przez taką rejestrację na innych forach i zawsze mnie to irytowało.
I właśnie o to chodzi! Wtedy zapisują się tylko ci, którym naprawdę zależy. Jeśli idzie o martwe konta, to ciąłbym wszystkie, które się nigdy nie zalogowały i wszystkie starsze niż sto dni (dwieście, rok), gdzie jest zero wiadomości. Nie ma przymusu pisania, ale skoro czytać można bez rejestracji, to krzywda się nikomu nie stanie. Natomiast patrzę podejrzliwie na rejestrację kogoś, kto na forum w ogóle się nie ujawnia, a konta używa do "konsultacji prywatnych na PW". Oczywiście patrzę przez pryzmat swoich doświadczeń, bo kilka razy miałem na PW sytuacje zatrącające o prowokację. Piszę "zatrącające" tylko dlatego, bo jest niewielka szansa, że się mylę i był to w istocie osobliwy żart albo zwykła głupota. _____________ Spojrzałem teraz jeszcze w statystyki: Podsumowanie miesięcy Nowi użytkownicy Styczeń 2018 137 Grudzień 2017 977 Listopad 2017 730
Chciałbym wiedzieć, ilu z tych prawie dwóch tysięcy (!) nowych użytkowników z ostatnich 70 dni, to użytkownicy realni, którzy napisali chociaż jeden post. _____ I jeszcze zerknąłem na listę użytkowników. Wyszło mi, że realny użytkownik rejestruje się raz na 3-4 dni. Tak więc ręczna rejestracja to żaden problem. Widzę też dobrze ponad 800 "zerowców" do natychmiastowego usunięcia. Aczkolwiek osobiście byłbym brutalniejszy i usuwałbym także każdego "jedynkowca", którego udział tym forum ograniczył się do tego, że 5 lat temu zaoferował do sprzedaży garść drobniaków z PRL-u.
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
qcho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 068
Zainteresowania: Naśladownictwa i imitacje trojaków
|
Po dwóch dniach widać, że filtry działają. Brak nowych fejkowych użytkowników. Poczyściłem dodatkowo konta bez komentarzy i z podejrzanych domen ( szczególnie yandex.ru ). Zostały do przejrzenia jeszcze konta zbanowane, ale to już wieczorkiem zrobie. Co do podsumowania nowych kont w statystykach to myślę, że od teraz będą to realne liczby. Myślę, że na tym na razie poprzestaniemy - jednocześnie bacznie obserwując nową sytuacje 
|
jarek
|
|
|
|
qcho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
|
No tak - póki co wygląda na to, że problem mamy opanowany. Tych z listy usunąłem - dzięki za wyszukanie.
|
|
|
|
jarek
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Posprzątane, zostawiłem kilka wyglądających normalnie.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
Lech Stępniewski
|
zostawiłem kilka wyglądających normalnie.
Właśnie te boty są najgroźniejsze 
|
|
|
|
NOT IN RIC - nie notowane monety i błędy w The Roman Imperial Coinage, tomy VI i VII
|
|
|
|
zenonmoj
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
Wezmę się za to w weekend.
ZM
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Ale po co te podchody i analizy? Doprawdy nie wiem, czemu nie wprowadzić ręcznej rejestracji po wysłaniu miłego listu do któregoś z adminów. Odsieje to boty, a jeśli coś takiego miałoby być za kłopotliwe dla człowieka, to raczej marny z niego będzie pożytek. Natomiast czytać całe forum może każdy i bez rejestracji.
Jak widzę, do usunięcia jest w dalszym ciągu kilkaset kont zerowych.
|
|
|
|
|
|
|
zenonmoj
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 058
Zainteresowania: Monety rzymskie, głównie tetrarchowie, Konstantyn i rodzinka; Rzeczpospolita przedrozbiorowa.
|
I te się usunie... Jesli ktoś od dwóch czy trzech lat żadnego posta nie wyprodukował to będzie skasowany. Nie chciałbym natomiast jako admin musieć ręcznie potwierdzać wszystkich chętnych...
Pozdrawiam ZM
|
|
|
|
|
|
|
Lech Stępniewski
|
wszystkich chętnych...
A ilu ich jest tygodniowo? Jeden, dwóch, góra trzech. Do tego raz na rok czyszczenie martwych dusz i odpadają wszystkie deliberacje, analizy etc. Chyba że od strony admina taki pojedynek ze sztuczną ćwierćinteligencją wygląda zabawnie. Bo w żadnym razie nie chciałbym, by był Pan pozbawiony rozrywki.
|
|
|
|
|
|
|
qcho
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Poland
|
I te się usunie... Jesli ktoś od dwóch czy trzech lat żadnego posta nie wyprodukował to będzie skasowany. Nie chciałbym natomiast jako admin musieć ręcznie potwierdzać wszystkich chętnych...
Pozdrawiam ZM
Mysle, ze z automatu kasowac nie powinnismy. Sa znane mi osoby, ktore nie pisza a czytaja. Panowie ilosc tzw martwych dusz to nie jest zaden problem dla tego forum. Panie Lechu prosze mi podac jakies forum na ktorym pisze sie maila do admina z prosba o zalozenia konta. To rozwiazanie skutecznie odstraszy mlodych uzytkownikow z ktorych byc moze bedzie pozytek w przyszlosci. Swego rodzaju hermetycznosc naszego forum pozwala utrzymywac kulture wypowiedzi na odpowiednim poziomie, jednak chcialbym znalezc rownowage pomiedzy tym a swoboda dostepu.
|
|
|
|
jarek
|
|
|
Lech Stępniewski
|
Sa znane mi osoby, ktore nie pisza a czytaja.
To po co im rejestracja? Panowie ilosc tzw martwych dusz to nie jest zaden problem dla tego forum.
Jeśli choćby 10% z nich to przyczajone boty, to już jest problem. Poza tym o problematyczności całej tej sytuacji świadczy nie tylko ten wątek (któryś z kolei), ale i parę takich niezłych ataków botów, po których forum było praktycznie sparaliżowane na pół dnia albo i dłużej. Panie Lechu prosze mi podac jakies forum na ktorym pisze sie maila do admina z prosba o zalozenia konta.
Kiedyś, dawno dawno temu (ale nie w innej galaktyce) tak właśnie się gdzieś rejestrowałem. Jakie teraz obyczaje panują, nie wiem, bo od bardzo dawna piszę wyłącznie tutaj. Ale jeśli nawet ma Pan rację, że to rzecz niebywała, to mamy szansę być prekursorami.  I nie sądzę, by kogokolwiek to odstraszyło, bo i niby dlaczego. Najwyżej zrezygnowaliby ci, którzy się rejestrują ot, tak - z nawyku albo "na wszelki wypadek", a potem jedynie zasilają szeregi martwych dusz i prowokują do deliberacji czy forumowicze FUGGES80, mg6972 czy dvcat9 (przykłady wzięte z rejestru użytkowników) to żywi ludzie czy boty losowo sobie konstruujące nazwy.
|
|
|
|
|
|
|
|