medieval K
Użytkownik

United Kingdom
Zainteresowania: Zakon Krzyzacki,monety polskie(średniowiecze po II RP)
|
Właśnie został odsłonięty katalog https://wda.onebid.pl/auction/8/W ofercie tradycyjnie sporo monet znanych z innych aukcji i maxy, ale ogólnie materiał całkiem przekrojowy. Dla mnie coś nawet jest ale w cenach  Co do cen wywoławczych Zakonu Krzyżackiego uważam,że mogły by byc o połowe niższe .Jednak z tego co widze to i tak sa ,,chetni'' .Co do stanu zachowania moga byc ładne (nie uznaje max not w monetach sredniowiecznych) jednak kolekcjoner szuka dobrze wybitych,w pełni czytelnych nawet z lekka patyna , a tu brakuje tego przy tych cenach.Jednak pan Mariusz ma racje co do rzadkosci czasami sa te monety niedoszacowane.Szkoda ,że tak mało watkow jest z tego tematu . Jeden z przykładów o którym pisze czego poszukuje prawdziwy KOLEKCJONER : http://wcn.pl/archive/46_0113?q=Zakon+Krzy%C5%BCacki%2C+Henryk&page=2 Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
medieval K
Użytkownik

United Kingdom
|
|
|
|
|
|
|
|
chyl
Stały bywalec

Poland
Stowarzyszenie: BRAK
|
Co do stanu zachowania moga byc ładne (nie uznaje max not w monetach sredniowiecznych) jednak kolekcjoner szuka dobrze wybitych,w pełni czytelnych nawet z lekka patyna , a tu brakuje tego przy tych cenach. Przykładowo https://onebid.pl/pl/auction/392/lot/48/zakon-krzyzacki-winrych-von-kniprode-1351-1382-szelagInformacja o max nocie wyssana z palca - brak takiej informacji na stronie NGC , w dodatku posiadam fotki takiego szeląga Kniprode ( sądzę , że ta sama odmiana ) w z notą MS63 NGC.
|
|
|
|
|
|
|
medieval K
Użytkownik

United Kingdom
|
Tu szeląg Kniprode kupiony kiedys na allegro .Może na MS 61 ?? 
|
|
|
|
|
|
|
chyl
Stały bywalec

Poland
|
Tu szeląg Kniprode kupiony kiedys na allegro .Może na MS 61 ??  Ładna blaszka w ładnym stanie  Szkoda , że fotki nieostre - jest szansa na lepsze ?
|
|
|
|
|
|
|
medieval K
Użytkownik

United Kingdom
|
Niestety nie mam dobrego sprzętu i pogoda deszczowa aby zrobic lepsze .A co do tej panskiej monety w nocie MS 63 jest chociaż piękna?? Bo z plastikami rożnie to bywa 
|
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Wystarczy tylko odrobinę awansować stan i już.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
Wojciech_Opioła
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
Stowarzyszenie: Poszukiwacze monet- Coins Prospectors-prezes i założyciel , Monety Zygmunta III Wazy-blog, TPZN Legitymacja nr.105
Zainteresowania: orty gdańskie, monety Zygmunta III Wazy, XVII wiek w numizmatyce
kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi
|
Orty 1610 z linków to dwie różne monety 
|
|
|
|
|
|
|
medieval K
Użytkownik

United Kingdom
|
Orty 1610 z linków to dwie różne monety  Możliwe że tak tylko bite tym samym steplem ,zdjecia słabe są w WDA  Co wcale nie zmienia faktu ,że ceny kosmiczne w tej całej aukcji 
|
|
|
|
|
|
|
chyl
Stały bywalec

Poland
|
A co do tej panskiej monety w nocie MS 63 jest chociaż piękna?? Bo z plastikami rożnie to bywa  W porównaniu z egzemplarzem z aukcji w mojej ocenie ładniejsza .
|
|
|
|
|
|
|
dukatkg
|
A co do tej panskiej monety w nocie MS 63 jest chociaż piękna?? Bo z plastikami rożnie to bywa  W porównaniu z egzemplarzem z aukcji w mojej ocenie ładniejsza . Inna liga. Ja bym dał pr67 ultra cameo, niech ma xD Chyba lekko trawiona?
|
|
|
|
|
|
|
chyl
Stały bywalec

Poland
|
Inna liga. Ja bym dał pr67 ultra cameo, niech ma xD Chyba lekko trawiona?
Świadomie zrobiłem fotki z ostrym światem aby pokazać wygląd powierzchni ale po kolei. Monetkę kupiłem ponieważ dobrze rokowała - najwyższe punkty nie były wytarte i przebijał blask. Niestety miejscami coś do niej przywarło . Moczyłem w sobie tylko znanej substancji która wielokrotnie sprawdziła się nawet przy denarkach - nie trawi srebra. Moczenie i płukanie na zmianę - niestety patyny nie udało się uratować. Zastanawiałem się w jakim jest stanie . Z jednej strony widoczne szczegóły , brak wytarć najwyższych punktów , blask . Z drugiej strony w niektórych miejscach napis otokowy jakby bity skorodowanym stemplem lub uszkodzona powierzchnia ? Niektórzy mówili , że stan menniczy inni , że 3+ . Dałem więc do gradingu i przyznam , że sam się zdziwiłem . Liczę na to , że odezwie się ktoś kto zna te monety. Podkreślam , że przesadny blask i nierównosci powierzchni to efekt oświetlenia .
|
|
|
|
|
|
|
|