Wracam na szlak, bo Pan Lech zamiast wciągać mnie w ewentualną dyskusję na temat interpretacji odkrytego w Nicomedii (Izmicie ) reliefu, odciąga mnie ku wątkom pobocznym.
Z antycznej Nicomedii (Izmitu) droga prowadzi nas ku bajecznemu antycznemu miastu Nicaei (Iznikowi).
Nicaea - miasto wzniesione w IV wieku p.n.e. przez następców Aleksandra Wielkiego, znane jest najbardziej w dziejach z dwóch soborów powszechnych. Pierwszego, na którym sformułowano tzw. Credo Nicejskie, będące podstawą wiary chrześcijan oraz z drugiego soboru w 787 roku, który uregulował problem ikonoklazmu, zezwalając na ponowny kult obrazów.
Dzisiejszy Iznik to senna mieścina ulokowana nad brzegiem jeziora Ascanius, w sercu swoistego zagłębia owocowo-warzywnego. Miasto może się jednak poszczycić fenomenalnymi zabytkami, wśród których na pierwsze miejsce lansują się imponujące mury obronne z bramami. Same mury i bramy w nich były wznoszone i modernizowane przez wieki, od ok. 300 r. p.n.e. po czasy bizantyńskie. Do dnia dzisiejszego zachowało się przeszło 4 km otoku murów z wieżami. Pierwotnie było tam ok. 5 km murów, przeszło 100 wież i 4 bramy. Bramy przebudowywano wielokrotnie, tworząc system dodatkowych kurtyn, które wchłonęły inne budowle. W ten sposób po dzień dzisiejszy w systemie trzech bram stoją zachowane trzy łuki triumfalne, w same mury wkomponowano liczne spolia. Wszędzie widać dziesiątki wmurowanych kolumn, a najbardziej intrygują wkomponowane płaskorzeźby. Kilka lat temu czytałem w necie artykuł o tych detalach i tam autor twierdził, że te płaskorzeźby pochodzą z jakiegoś rozebranego łuku triumfalnego z czasów tetrarchii. Obecnie nie byłem w stanie odszukać tego tekstu, nad czym mocno ubolewam.
Starożytne muru są tak wszechobecne, że praktycznie po dzień dzisiejszy wytyczają obrys miasta. Owszem, część współczesnych budowli przekroczyła obręb murów, ale widać wyraźnie, że miasto żyje zamknięte w murach.
Hotel mieliśmy przy samym murze, tak że widok z pokoju, z hotelowego basenu, czy w trakcie śniadania , zawsze pozwalał na podziwianie geniuszu inżynierii obronnej starożytnych mieszkańców miasta.