Aktualności:

• 09 Lutego 2025, 12:03:00

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Lustro i powierzchnia monety  (Przeczytany 1936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Lustro i powierzchnia monety
« dnia: 15 Stycznia 2023, 21:37:25 »
Polecam uwadze ten tekst:
How does luster occur? Luster is the byproduct of light reflecting off of flow lines. Flow lines are the microscopic, symmetrical lines that are caused when the die strikes the planchet of the coin under pressure. These little raised lines result when the planchet’s metal flows outward from the central pressure of the die. As light comes in contact with these flow lines, it literally dances off of the surface of the coin giving us an effect that we call luster. When the die is heavily polished, this effect can be intensified. The polish transfers to the flow lines making them even more reflective and the luster more pronounced. Most new dies are heavily polished. Keep in mind, newer dies have little or no wear. Consequently, a new, polished die with no wear is much more likely to produce a GEM quality coin than an older die with little or no polish evident.

Since the highest points of a coin are these microscopic flow lines, they are also the areas that wear first. Luster will discolor or burn long before any wear is evident to the actual design elements. This is precisely why most graders place such an emphasis on a coin’s luster. Luster is directly correlated to the coin’s originality or “freshness”, and hence is the single most influential component in assigning a technical grade.

Jak powstaje lustro? Lustro jest produktem ubocznym światła odbijającego się od linii płynięcia. Linie płynięcia to mikroskopijne, symetryczne linie, które powstają, gdy stempel uderza w krążek monety pod ciśnieniem. Te małe wypukłe linie powstają, gdy metal planszety wypływa na zewnątrz od centralnego nacisku stempla. Gdy światło pada na te linie płynięcia, dosłownie odbija się od powierzchni monety, dając nam efekt, który nazywamy połyskiem lub lustrem. Gdy stempel jest mocno wypolerowany, efekt ten można zintensyfikować. Efekt polerowania przenosi się na linie płynięcia, czyniąc je jeszcze bardziej odblaskowymi, a połysk wyraźniejszy. Większość nowych stempli jest mocno wypolerowana. Należy pamiętać, że nowsze stemple mają niewielkie lub żadne zużycie. W związku z tym nowe, wypolerowane stemple bez śladów zużycia mają znacznie większe szanse na wyprodukowanie monet o wysokiej jakości powierzchni, niż starsze, nie polerowane stemple.

Ponieważ najwyższe punkty monety to te mikroskopijne linie płynięcia, są to również obszary, które zużywają się jako pierwsze. Połysk ulegnie odbarwieniu lub zatarciu na długo przed widocznym zużyciem rzeczywistych elementów rysunku. Właśnie dlatego większość oceniających kładzie taki nacisk na połysk monety. Połysk jest bezpośrednio skorelowany z oryginalnością lub „świeżością” monety, a zatem jest najbardziej znaczącym elementem przy przyznawaniu oceny technicznej.

Dodam od siebie, że to, co czasem jest opisane jako „lustro mennicze”, szczególnie w odniesieniu do monet z wykopków, jest często wypolerowaną do bólu powierzchnią monety.
Moneta z ziemi ulega korozji i linie płynięcia metalu są najbardziej narażone na uszkodzenie, tym samym i lustro mennicze.
W języku angielskim istnieje określenie „cart wheel”, które oznacza pozorny ruch światła na powierzchni monety z lustrem, wyglądający jak obracające się koło.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 21:52:56 wysłana przez cancan »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
Odp: Lustro i powierzchnia monety
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2023, 22:56:44 »
Oczywiście samo lustro i świeżość monet, to równie ciekawe wątki co same linie i jak najbardziej godne odrębnego wątku, ale jeśli jego założenie ma być kontynuacją wątku z Sezonu łowieckiego, to dla trafiających najpierw tutaj, kontekst może być nieco nieczytelny. Chyba, że chodzi o sam pretekst.

Skoro pojawił się tutaj fragment tekstu, który ma posłużyć za jakiś wyznacznik, to chętnie dowiedziałbym się, kto jest jego autorem. Podobnie rzecz ma się tłumaczeniem. Tym bardziej, że temat wywołałem właśnie w poszukiwaniu podpartego jakąś publikacją lub dodatkowym autorytetem tłumaczenia/przekładu pojęcia flow lines.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:
-Instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/
-CollecOnline https://www.colleconline.com/en/users/16345/luca-romano

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2023, 23:31:17 »
Cytowany tekst nie miał być truizmem, lecz jedynie opinią jednego z blogów w USA.
https://www.reedededge.com/components-grading-mint-state-coins/

Spodobał mi się sposób prostego opisu tego zjawiska, który moim zdaniem jest dość wierny z rzeczywistością.
Tłumaczenie w Googlu z moimi poprawkami.

Podobne ślady widywałem na plastycznie formowanych przedmiotach ze stali nierdzewnej, n.p. garnkach.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2023, 10:46:37 »
W języku angielskim istnieje określenie „cart wheel”, które oznacza pozorny ruch światła na powierzchni monety z lustrem, wyglądający jak obracające się koło.

W naszym grajdołku ten efekt bywa nazywany połyskiem zegarowym.
Przykład:
https://onebid.pl/pl/monety-10-zlotych-1937-pilsudski-unikalny-stan-zachowania/1009469

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2023, 11:24:38 wysłana przez Chalupski »
Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2023, 11:18:05 »

Dodam od siebie, że to, co czasem jest opisane jako „lustro mennicze”, szczególnie w odniesieniu do monet z wykopków, jest często wypolerowaną do bólu powierzchnią monety.
A propos tych błysków, blasków, połysków i luster / z litości pominę dom aukcyjny/: ;)

blask.jpgLustro i powierzchnia monety
Pozdrawiam. zdzicho

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2023, 11:38:40 »
Cytowany tekst nie miał być truizmem, lecz jedynie opinią jednego z blogów w USA.
https://www.reedededge.com/components-grading-mint-state-coins/

Spodobał mi się sposób prostego opisu tego zjawiska, który moim zdaniem jest dość wierny z rzeczywistością.
Tłumaczenie w Googlu z moimi poprawkami.

Podobne ślady widywałem na plastycznie formowanych przedmiotach ze stali nierdzewnej, n.p. garnkach.

Tak, jest dość trafny, dlatego tym bardziej chciałem dopytać o autora.

W naszym grajdołku ten efekt bywa nazywany połyskiem zegarowym.
Przykład:
https://onebid.pl/pl/monety-10-zlotych-1937-pilsudski-unikalny-stan-zachowania/1009469

Nie wiem jak u innych kolegów, ale z tym określeniem (w przeciwieństwie do oryginalnego tłuamczenia "flow lines"), nawet jako dość młody kolekcjoner, spotkałem się przez lata wielokrotnie i zdaje się, że ten termin nie budzi konkrowersji.

Natomiast już "flow lines" (pozwolę sobie powrócić do punktu wyjścia i pytania, które postawiłem w "Sezonie łowieckim") w moim odczuciu nie mają ugruntowanego tłumaczenia, a przynajmniej na takowe nie trafiłem. Przeważnie spotykałem się albo z użyciem angielskiego terminu (trzeba przyznać dość zwięzłego) lub peryfrazą w języku polskim ("płynące linie powstałe w procesie menniczym podczas uderzenia..." itd.).

W "Sezonie" pisałem: "jeśli potwierdzi się, że nie ma polskiego określenia, to zbierając różne pomysły, bardziej i mniej oczywiste, coś sensownego wybierzemy jako naszego faworyta. Ta promienistość osobiście bardzo mi pasuje, bo płynące linie odnoszą się jeszcze bardziej do detali procesu i są choć ładne, to mniej czytelne. "Promienie mennicze" zdają się brzmieć dość sympatycznie w kontrze do chociażby czegoś z "pouderzeniowością" w nazwie."

Kol. cancan również nie był pewny czy mamy jakieś określnienie czy też nie, pisząc: ""flow lines" - linie płynięcia, ślady płynięcia, promienie. Można cos wymyśleć, przy założeniu, ze nie ma polskiego określenia."

To mniej i bardziej oczywiste koncepcje i pytania, które pojawiły się do tej pory. Zachęcam do podzielenia się swoją wiedzą i opiniami kolejnych forumowiczów.

A propos tych błysków, blasków, połysków i luster / z litości pominę dom aukcyjny/: ;)
  [ Invalid Attachment ]  

Nie mam pewności czy zasługuje na litość, ale niech będzie ;) Być może na żywo nie jest tym, na co wskazuje zdjęcie.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:
-Instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/
-CollecOnline https://www.colleconline.com/en/users/16345/luca-romano

R E K L A M A
aukcja monet