Aktualności:

• 07 Października 2024, 18:32:36

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Stany zachowania c.d. - dyskusja o monetach XVI-XVIII wieku  (Przeczytany 32522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Stany zachowania c.d. - dyskusja o monetach XVI-XVIII wieku
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Marca 2023, 13:27:23 »
I ja bym tu od razu dał MS.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

avgrexpo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Marca 2023, 15:37:40 »
Faktycznie ładny, nie?

Patrząc na tą monetę ogarnia mnie dreszcz emocji. Czuje pewną ekscytację i chęć obcowania z nią. Takie arcydzieło zachwyca każdym szczegółem, oko wręcz wariuje badając ją wnikliwie. Nadmiar detali, aż przytłacza. Wiem, że nie będzie mi dane jej posiąść, iż moja kolekcja nie jest wyśmienita, a tylko taka byłaby godna posiadania owego waloru. Zamykam więc oczy i marzę, że być może kiedyś będę miał sposobność oglądać ją skąpaną w promieniach słońca i delektować się jej pieknem.     

Aquilaspqr

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Wszystko sprzed 1900, ale głównie antyk
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Marca 2023, 17:30:52 »
Od dawna zastanawia mnie po co w ogóle komuś potrzebne są opinie na temat stanu zachowania. Rozumiem, że dawniej było to ważniejsze, ponieważ nie było internetu, katalogi były drukowane, zdjęcia były gorszej jakości... ale dziś? Za pomocą internetu każdy w mgnieniu oka może obejrzeć sobie monetę w dużej rozdzielczości, w powiększeniu takim jakie na żywo otrzymałby przy pomocy lupy.

Jaki jest więc sens zwracać jakąkolwiek uwagę na takie opisy, szczególnie gdy faktycznie stają się one coraz mniej wiarygodne?

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Marca 2023, 21:05:53 »
Z jednej strony ma Pan rację, ale trzeba pamiętać o drugiej stronie… jeśli firma nie poda stanu zachowania to nabywcy wytrąca się argument przy ewentualnym reklamowaniu. Sprzedający może powiedzieć „widziały gały co brały”. Natomiast jeśli w opisie mamy stan 3+, to wydaje mi się, że łatwiej kupującemu będzie podważyć wiarygodność rzetelnej oceny.
Norbert

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Marca 2023, 09:30:57 »
W tym wątku jakoś mało zwraca się uwagę na ważny przecież aspekt - dlaczego kupuję monetę.
Myślę, że jeżeli komuś bardzo zależy na poprawnym określeniu stanu zachowania przez sprzedawcę, to może nawet nieświadomie myśli przede wszystkim o przyszłej sprzedaży.
Tutaj http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,17738.0.html próbowaliśmy znaleźć przyczyny małej popularności numizmatyki, czy też kolekcjonowania monet wśród młodych ludzi.
Jedną z przyczyn jest kult stanów zachowania przekładający się na galopadę cen.
W nosie, jeśli nie gdzie indziej, mam to, co sprzedawca napisał o stanie sprzedawanej monety. Jeśli uznaję, że moneta pod każdym względem, a więc i pod względem stanu zachowania, mi odpowiada, to ją kupuję. Koniec i kropka.
Rynek numizmatyczny to rynek kupującego.
Głupoty na temat stanu zachowania umieszczane czasem w opisach aukcyjnych ani mnie ziębią, ani grzeją. Powodują tylko to, że:
  • u mnie konkretnie, gdzieś z tyłu głowy pozostaje nienajlepsza ocena sprzedawcy - może być, że w przyszłości jego ofertom nie będę poświęcał czasu;
  • u młodych ludzi wchodzących w "numizmatykę" pojawiają się wątpliwości - jaki jest sens w to się bawić, jeżeli na każdym kroku ktoś próbuje mnie oszukać, naciągnąć na kasę.
Ocena stanu zachowania zawsze była, jest i chyba pozostanie oceną subiektywną. A jako taka zawsze była, jest i pozostanie powodem sporów.
No może do czasu, kiedy oceną zajmie się sztuczna inteligencja.
Nie, jednak nie, bo twórcy oprogramowania A, B C itd. (i ich eksperci), będą mieć różne priorytety, różnie będą "uczyć" swoje algorytmy i w końcu ocena na wyjściu programu A może okazać się inna, niż ocena zaproponowana przez program B.
Wszystko to, przynajmniej dla mnie, prowadzi do pytania, które postawiłem na początku. I zanim zacznę się zastanawiać nad stanem zachowania monety, którą chcę kupić, najpierw muszę się zastanowić, po co ja w ogóle te monety kupuję.

Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Marca 2023, 10:14:20 »
Kupując dla siebie mam najczęściej podawany stan zachowania gdzieś, chociaż kiedyś kupiłem przez internet monetę, ktora ze zdjęcia wyglądała może nawet na stan 2, ale w opisie było VF, i ostatecznie opis okazał się "uczciwszy" niż zdjęcie.

W tym przypadku chodzi mi o coś innego, może nie wyleczyłem się jeszcze do końca z idealizmu, ale jak widzę znany dom aukcyjny z plakietką SNP i opis skrajnie, wręcz groteskowo, naruszający powszechnie przyjęte, nawet najbardziej naciągane skale zachowania, to mi coś nieprzyjemnie zgrzyta. Lepiej nie pisać nic, niż pisać nieprawdę.

Ktoś pyta - po co na to zwracać uwagę - ano choćby w ramach sztandarowego "sprzeciwiania się złomowi numizmatycznemu".

Dodam, że opis we wspomnianej aukcji został zmieniony na 3-/4, więc jakiś efekt takie krytyczne uwagi czasem przynoszą.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2023, 11:57:25 wysłana przez khubeo »

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Kwietnia 2023, 20:57:13 »
Czy tylko mi się wydaje, że do tej monety niezbyt traafionymi słowami są:

Stan zachowania: 2-
Ładnie zachowany egzemplarz z resztkami połysku.

stan 2-.jpgStany zachowania c.d.  - dyskusja o monetach XVI-XVIII wieku
Norbert

R E K L A M A
aukcja monet