Aktualności:

• 17 Września 2024, 21:39:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Coś dla miłośników mennicy lubelskiej  (Przeczytany 128084 razy)

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
Odp: Coś dla miłośników mennicy lubelskiej
« Odpowiedź #810 dnia: 01 Września 2024, 09:17:12 »
Czy jest to oryginalny trojak lubelski, czy raczej tzw. moneta anomalna? W pierwszej chwili uznałem, że trojak jest dobry. Rysunek nie budzi zastrzeżeń. Moneta na pewno została wybita oryginalnymi stemplami. Mimo to oglądając tło monety zacząłem mieć coraz większe wątpliwości. Rozstrzygająca w mojej ocenie okazała się informacja właściciela o wadze monety - 1,7 g. Myślę, że jest to jednak trojak anomalny. Po południu umieszczę na bogu wpis o trzech lubelskich trojakach anomalnych, m.in. o tej monecie. Ciekaw jestem zdania Kolegów na ten temat.

Poniżej moneta z kolekcji Jędrzeja Warzani
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2024, 09:28:36 wysłana przez dariusz.m »

lukkaszga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #811 dnia: 04 Września 2024, 18:46:31 »
Z jednej strony, bez cienia wątpliwości, moneta została wybita oryginalnymi, menniczymi stemplami. Z drugiej zaś:
- niedowaga
- łuszczenie monety, wydaje się po zdjęciach że jest srebrzenie
- dźwięk, który właściciel zamieścił pod postem, a który wg mnie nie brzmi jak srebro

Wszystko to sprawia że, jeśli miałbym obstawić, to jednak szala przechyliłaby się w stronę fałszerstwa (trojaka anomalnego), wyprodukowanego nielegalnie, być może w mennicy a być może poza nią.

Przy okazji ciekawy lot trojaków w słabszych stanach, który udało mi się ostatnio nabyć (2wa są szczególnie interesujące w kontekście wątku który prowadzimy).
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2024, 09:57:31 wysłana przez lukkaszga »
Bardzo chętnie zakupię ciekawe trojaki z mennicy lubelskiej, naśladownictwa trojaków i trojaki anomalne.

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
« Odpowiedź #812 dnia: 04 Września 2024, 22:47:11 »
1598.3-35-A-a oraz 1601.1-47-D-a
Pięknie! Znów gratuluję :)
Jak zinterpretował pan przy drugiej monecie skrót na rewersie: POL czy PO.L?
No i tradycyjnie, jak już moneta do pana dotrze, poproszę o zdjęcia.

lukkaszga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #813 dnia: 05 Września 2024, 09:59:04 »
1598.3-35-A-a oraz 1601.1-47-D-a
Pięknie! Znów gratuluję :)
Jak zinterpretował pan przy drugiej monecie skrót na rewersie: POL czy PO.L?
No i tradycyjnie, jak już moneta do pana dotrze, poproszę o zdjęcia.

Dziękuję, oczywiście jeśli monety dotrą - postaram się wstawić lepsze zdjęcia. Wg mnie jest kropka: "PO.L".
Bardzo chętnie zakupię ciekawe trojaki z mennicy lubelskiej, naśladownictwa trojaków i trojaki anomalne.

lukkaszga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #814 dnia: 15 Września 2024, 12:25:30 »
W dniu dzisiejszym w godzinach nocnych zakończyła się 1 sesja aukcji: Auktionen Frühwald - E-Auktion 167.
Pozycje można podejrzeć tutaj:
https://numis24.com/auctions/view/66b4bb16d28603db2dd11373?c=5f3800b69d195cae965d11f5#lots

W aukcji sprzedawana była pokaźna kolekcja trojaków (ponad 500 sztuk) w większości ze śliczną gabinetową patyną.
Wśród oferowanych monet nie zabrakło również trojaków z mennicy lubelskiej, aczkolwiek w zasadzie nie było jakichś super rzadkich egzemplarzy.
Najdrożej sprzedał się najrzadszy: 2100 EUR + 23% młotka (1598.3-35-A-a)

Poniżej kilka wybranych, wartych uwagi ze względu na rzadkość występowania:

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #815 dnia: 15 Września 2024, 20:40:27 »
 :( Nie wolno wyjeżdżać na wakacje; tę wspaniałą aukcję wstyd się przyznać kompletnie przeoczyłem...
Tego pierwszego "lubelaka" 1598 to nawet mam (ten sam awers, troszkę inny rewers)

lukkaszga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #816 dnia: 16 Września 2024, 20:56:01 »
:( Nie wolno wyjeżdżać na wakacje; tę wspaniałą aukcję wstyd się przyznać kompletnie przeoczyłem...
Tego pierwszego "lubelaka" 1598 to nawet mam (ten sam awers, troszkę inny rewers)

Fajny, rzadki, w sensownych pieniądzach. Nic tylko pogratulować. Swoją drogą z tych wszystkich postów - ładna tam u Pana się nazbierała ta kolekcja lubelaków :)

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #817 dnia: 16 Września 2024, 23:39:12 »
 :) Dziękuję

R E K L A M A
aukcja monet