Aktualności:

• 07 Grudnia 2024, 02:57:52

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Patynowanie monet miedzianych  (Przeczytany 14878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
Odp: Patynowanie monet miedzianych
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Kwietnia 2024, 23:06:03 »
Zawsze w świetle dziennym około godziny 11. Dzień słoneczny, ale słońce przesłaniane przez cienka warstwę chmur. Robię wiele zdjęć i porównuję z rzeczywistym wyglądem monety. Wybieram najbliższe faktycznemu wyglądowi monety. Ale oczywiście 100% podobieństwa nie ma, zawsze są niewielkie różnice. Nawet tło białe lub czarne robi różnicę w odbiorze. Porównując moje zdjęcia z tymi robionymi przez domy aukcyjne, to jednak moim zdaniem moje są bliższe faktycznemu wyglądowi monety.
Pozdrawiam. zdzicho

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Kwietnia 2024, 09:18:21 »
W temacie.
W roku 2012 byłem zmuszony doczyścić tę rzadką monetę. Niestety, obecność "złej korozji" wymagała dodłubania się do czystego (zdrowego...) metalu. Rezultat był estetycznie mało zadowalający: ta błyszcząca miedź źle komponowała się z zachowanym srebrzeniem i ciemnymi fragmentami oryginalnej patyny.
W międzyczasie metal sciemniał i, mimo iż nadal mogę rozpoznać miejsca "doczyszczone", jest nieźle. Kolejne dwanaście lat i będzie naprawdę dobrze.
Teraz moneta wygląda tak

IMG_20240405_084959.jpgPatynowanie monet miedzianych

IMG_20240405_084838.jpgPatynowanie monet miedzianych

Zdjęcie robione nową komórką oddaje bardzo dobrze ogólne wrażenie i kolorystykę monety - z jednym, drobnym wyjątkiem: srebrzenie jest w rzeczywistości nieco bardziej połyskliwe.

Pozdrawiam
ZM

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Kwietnia 2024, 12:25:20 »
Mam też w zbiorze od około 8 lat monety czyszczone elektrolizą, które patynują słabo- jak ta po lewej, lub wcale- ta po prawej. Może to kwestia roztworu do elektrolizy? Nie mam pojęcia.

kolor.jpgPatynowanie monet miedzianych

Pozdrawiam. zdzicho

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Kwietnia 2024, 16:19:00 »
Ta po lewej wygląda już całkiem nieźle...
Myślę, że zależy to od stopu, a także od tego, które elementy elektroliza lub czyszczenie "wydobędzie" na powierzchnię.
Też mam takie, które od lat nie patynują...
ZM

Gerald

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Września 2024, 00:02:18 »
Jeżeli chodzi o patynowanie monet miedzianych, czy ktoś próbował metodę z pastą zrobioną z siarki i wazeliny? Ponoć efekty są zadowalające.

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Września 2024, 08:07:52 »

tutaj możesz zobaczyć efekty

a tutaj inna metoda

mzamorski

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Września 2024, 23:35:19 »
Na wstępie zaznaczam, że nie testowałem poniższych metod. To techniki, które przesłał mi znajomy. Jeśli ktoś ma odwagę, może spróbować na mniej cennych egzemplarzach :-)
Aby przyspieszyć proces patynowania miedzianej monety, która była wcześniej czyszczona, możesz zastosować kilka metod:

• Eksponowanie na powietrzu: Po prostu pozostaw monetę na zewnątrz w wilgotnym środowisku. W ciągu kilku tygodni może się pojawić patyna.
  • Roztwór soli i octu: Możesz przygotować roztwór, mieszając 1 część octu z 1 częścią soli. Zanurz monetę w tym roztworze na kilka godzin, a następnie dokładnie ją spłucz i osusz. Patyna powinna się zacząć formować. Nie stosuj jej zbyt długo, aby uniknąć nadmiernej korozji
  • Siarczan amonu: W niektórych przypadkach, użycie siarczanu amonu w roztworze wodnym może przyspieszyć patynowanie.
  • Umieszczenie w soku cytrynowym: Zanurzenie monety w soku cytrynowym może pomóc w tworzeniu patyny. Pozwól jej leżeć przez kilka godzin.
  • Czynniki biologiczne: Możesz także spróbować umieścić monetę w pojemniku z mokrymi liśćmi lub innymi organicznymi materiałami, co może przyspieszyć proces.
[/list]

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Września 2024, 14:58:53 »
Osobiście odradzam sztuczne patynowanie.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

R E K L A M A
aukcja monet