Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 11:16:28

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Polskie Towarzystwo Numizmatyczne Oddział Kraków - wykłady, spotkania  (Przeczytany 1472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

M.W. (MNK Czapscy)

• Użytkownik
  • **
Zapraszamy na otwarte zebranie  Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego Oddział Kraków, na  którym Piotr Zgorzyński (PTN Kraków) wystąpi z wykładem pt.  Fałszerstwa złotych monet z XIX i XX wieku.

9 listopada 2023, godz. 17.00
Muzeum im. Emeryka Hutten-Czapskiego (Pałacyk Czapskich)
ul. Piłsudskiego 12, sala wykładowa

Piotr Zgorzyński – biegły sądowy w zakresie monet złotych i srebrnych od 1871 r. Jest on również wieloletnim pracownikiem Dresdner Banku oraz Deutsche Bank. Był również odpowiedzialny za organizację i nadzór procesów kontrolnych dotyczących numizmatyki, zakupu i sprzedaży monet w Degussa Goldhandel. Od 3 lat jest reprezentantem domu aukcyjnego Künker Osnabrück. Członek krakowskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego. Autor wydanej w 2023 r. książki pt. Fałszerstwa złotych monet z XIX i XX wieku.

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
Odp: Polskie Towarzystwo Numizmatyczne Oddział Kraków - wykłady, spotkania
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2023, 17:06:23 »
Wyklad bedzie poswiecony monetom polskim czy tez z calego swiata ? sadzac po przystankach zawodowych jest to raczej specjalista od monet nienieckich.

M.W. (MNK Czapscy)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2023, 17:23:06 »
Z tego co wiem to główne dotyczyć będzie fałszerstw monet europejskich (bez Polski) i Ameryki Północnej. Czy XX wieczne złote polskie monety są fałszowane pewnie dowiemy się na wykładzie. A jak nie to dopytamy.

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2023, 20:32:18 »
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów był na wykładzie? Może jest w internecie lub będzie zapis wykladu/spotkania?

Ja niestety nie mogłem być z racji... geografii, ale mam książkę autora, niemniej może było coś extra powiedziane np. o monetach polskich XX wieku (10 złotych 1925, 20 złotych 1925 oraz WMG 25 guldenów 1923/30).
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

M.W. (MNK Czapscy)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2023, 20:40:33 »
Monety polskie nie były omawiane na tym spotkaniu. Kolejny wykład p. Piotra Zgorzyńskiego odbędzie się najprawdopodobniej wiosną 2024 r. Zapytam czy się tą tematyką zajmował, a jeśli tak, to czy by nie uwzględnił jej w swoim wystąpieniu.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2023, 20:44:21 wysłana przez M.W. (MNK Czapscy) »

M.W. (MNK Czapscy)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2023, 16:44:51 »
Szanowni Państwo,
zapraszamy na ostatnie w tym roku kalendarzowym zebranie Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego Oddział Kraków, na którym Anna Bochnak i dr Agnieszka Smołucha-Sładkowska (obie z Muzeum Narodowego w Krakowie i PTN O/Kraków)  wygłoszą wykład pt. Talary medalowe Zygmunta Starego z 1533 i 1540 roku - nowe, ważne ustalenia.
Muzeum im. Emeryka Hutten-Czapskiego (Pałacyk Czapskich)
ul. Piłsudskiego 12, sala wykładowa
14 grudnia 2023, godz. 17.00

R E K L A M A
aukcja monet